G54 Jak ustawić dane wartości

Dyskusje dotyczące programowania G-Code
Awatar użytkownika

Autor tematu
wiciu88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 13
Rejestracja: 08 lis 2018, 17:44

G54 Jak ustawić dane wartości

#1

Post napisał: wiciu88 » 14 cze 2019, 13:39

Witam

Mam tokarkę DMG Mori CLX 350 z podajnikiem pręta. Podczas pisania programu za pierwszym razem wyznaczam sobie G54 w osi Z i operator gdy następnym razem wykonuje te elementy wpisuje to G54 ręcznie. Pytanie moje jest takie czy jest jakiś kod który mógłbym wstawić na początku programu który to zmieniał by wartość Z w G54 na jakaś liczbę np. 300. Chodzi o to by uniknąć błędnego wpisania przez operatora tej wartości.




mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 361
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

Re: G54 Jak ustawić dane wartości

#2

Post napisał: mag999 » 14 cze 2019, 21:40

Trzeba by mieć szczęki do jednej roboty i bazę G54 dla z0 łapać na czole uchwytu
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiciu88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 13
Rejestracja: 08 lis 2018, 17:44

Re: G54 Jak ustawić dane wartości

#3

Post napisał: wiciu88 » 15 cze 2019, 06:13

Mag999 nie o to chodzi ponieważ ja mam powtarzalne G54 przez podajnik pręta i zderzak.

Ja przy ustawianiu pierwszej sztuki wyznaczam G54 na załóżmy z=355.
Podajnik pręta dopycha go zawsze do zderzaka (na to samo G54) i operator może bez jakiejkolwiek ingerencji wykonywać 1000 sztuk detalu.
Chodzi mi o to że gdy przestawia się na inny detal to musi wpisać wartość z w G54 taką jaką ja wyznaczyłem podczas pierwszej sztuki danego detalu. Tą wartość Z wpisałem mu w komentarz na początku programu. Pytanie moje jest takie czy jest jakaś komenda która by zwolniła go z tego przepisywania cyfr. Czyli gościu ładuje mój program i np. w drugiej jego linijce jest komenda która podmienia aktualne G54 na G54 Z=355

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6487
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: G54 Jak ustawić dane wartości

#4

Post napisał: WZÓR » 15 cze 2019, 07:37

wiciu88 pisze:
15 cze 2019, 06:13
.....
Chodzi mi o to że gdy przestawia się na inny detal to musi wpisać wartość z w G54 taką jaką ja wyznaczyłem podczas pierwszej sztuki danego detalu. Tą wartość Z wpisałem mu w komentarz na początku programu. Pytanie moje jest takie czy jest jakaś komenda która by zwolniła go z tego przepisywania cyfr. Czyli gościu ładuje mój program i np. w drugiej jego linijce jest komenda która podmienia aktualne G54 na G54 Z=355
Możesz korzystać z komendy G10 ..... , ale jest to bez sensu , gdyż na końcu programu musiałbyś ją odwoływać.
..... , a jaki jest problem , aby operator wpisywał to co ma wpisywać?
Nie automatyzuj Go ..... , niech sam też myśli .

Mariusz.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1552
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: G54 Jak ustawić dane wartości

#5

Post napisał: Steryd » 15 cze 2019, 09:28

Najprościej użyć przesunięcia w pętli warunkowej, lub w bloku warunkowo pomijanym.
Jak ustawiasz masz pominiety blok, potem odhaczasz pominięcie, albo masz licznik =0 - warunek niespelniony, przy liczniku > 0 warunek spelniony robi się przesunięcie.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiciu88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 13
Rejestracja: 08 lis 2018, 17:44

Re: G54 Jak ustawić dane wartości

#6

Post napisał: wiciu88 » 15 cze 2019, 10:07

WZÓR pisze:
15 cze 2019, 07:37
Możesz korzystać z komendy G10 ..... , ale jest to bez sensu , gdyż na końcu programu musiałbyś ją odwoływać.
..... , a jaki jest problem , aby operator wpisywał to co ma wpisywać?
Nie automatyzuj Go ..... , niech sam też myśli .

Mariusz.
Właśnie o to mi prawdopodobnie chodzi:

Kod: Zaznacz cały

http://przemocnc.pl/g10-wprowadzanie-danych-programowalnych/
Czemu musiał bym odwoływać?? Jeżeli wczyta kolejny program to ustawi się inne G54.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6487
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: G54 Jak ustawić dane wartości

#7

Post napisał: WZÓR » 15 cze 2019, 10:42

wiciu88 pisze:
15 cze 2019, 10:07
WZÓR pisze:
15 cze 2019, 07:37
Możesz korzystać z komendy G10 ..... , ale jest to bez sensu , gdyż na końcu programu musiałbyś ją odwoływać.
..... , a jaki jest problem , aby operator wpisywał to co ma wpisywać?
Nie automatyzuj Go ..... , niech sam też myśli .

Mariusz.
Właśnie o to mi prawdopodobnie chodzi:

Kod: Zaznacz cały

http://przemocnc.pl/g10-wprowadzanie-danych-programowalnych/
Czemu musiał bym odwoływać?? Jeżeli wczyta kolejny program to ustawi się inne G54.
No fakt ...... , w praktyce trochę inaczej G10 używałem.

Mariusz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiciu88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 13
Rejestracja: 08 lis 2018, 17:44

Re: G54 Jak ustawić dane wartości

#8

Post napisał: wiciu88 » 15 cze 2019, 14:15

Kurde nie chce mi przyjąć tego kodu na maszynie ani na sinutrain. Jak go prawidłowo wpisać??

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 237
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: G54 Jak ustawić dane wartości

#9

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 15 cze 2019, 18:25

Komenda G10 jest na sterowanie fanuc, a jeśli dobrze myślę to DMG Mori to sinumerik, a to już inna komenda :wink:
Zna­ne są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6487
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: G54 Jak ustawić dane wartości

#10

Post napisał: WZÓR » 15 cze 2019, 20:00

Krzycho_Wporzo pisze:
15 cze 2019, 18:25
Komenda G10 jest na sterowanie fanuc, a jeśli dobrze myślę to DMG Mori to sinumerik, a to już inna komenda :wink:
Jak się wie co ta komenda robi to w instrukcji obsługi (każdego sterowania ) można znaleźć odpowiwdnik.

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”