Witam po tygodniowej przerwie.
atlc - jeszcze raz dzięki Tomku za rozmowę tel. Zapomniałem przy okazji poruszyć tematu osadzania łożysk na gorąco, ale już sam się rozeznałem. Trafiłem na temat nagrzewnic indukcyjnych do łożysk - czujnik temp. przykładamy do łożyska i grzejemy maksymalnie do 120st.C.
Postaram się zaadaptować małą kuchenkę elektryczną, do tego arduino lub stm32, przekaźnik i termistor przyklejany taśmą kaptonową (żeby nie przekroczyć krytycznej temp.)
Malaxis - dzięki za namiary na ciekawe zespolone łożyska, kiedyś pewnie skorzystam.
Właśnie dotarł do mnie wał z tej radzieckiej tokarki, czyli jednak czeka mnie budowa "piasty do przyczepy"...
Teraz kwestia opraw. Dobrym rozwiązaniem było by wykonanie ich z lepszej stali, w jednym zamocowaniu detalu, na frezarce z dużym wytaczadłem. Najpierw splanowanie płaszczyzn, potem docelowe zamocowanie i obrobienie dużym krótko osadzonym frezem krawędzi oprawy (płaszczyzny odniesienia), następnie zgrubne wykonanie otworu pod łożysko i wykończenie wytaczadłem na 90mm.
Frez wykonując płaszczyzny referencyjne nie musi wcale brać bokiem całej "grubości" oprawy, wystarczy że zbierze 5-10mm. Oprawa w tych miejscach oprze się o obudowę z aluminium. Wrzucę niedługo jakiś projekt żeby zobrazować jak to widzę.
We własnym zakresie mogę najwyżej wykonać oprawy aluminiowe, frezując otwór (dziurę

).
Wcześniej trzeba by przetestować na konkretnym frezie jaka wychodzi faktyczna średnica/geometria/powierzchnia po przejściu wykańczającym.
Tutaj chyba odpada wpasowanie bieżni łożyska na wcisk, raczej wklejenie na Loctite...
Ostatni temat na dzisiaj to karty Mesa.
Przede wszystkim podziękowania dla Pana Michała (Toromatic) za namiary na portugalski sklep:
eusurplus.com
Wydaje mi się że najprostszym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się jedynie w matkę MESA 5i25 i wykorzystanie posiadanego OptoBob-a z szybkimi transoptorami, modyfikując firmware 5i25_g540x2 który tutaj najbardziej podpasuje (źródło:
zapiskinaodwrocie.pl).