Budowa 4-osi z funkcją toczenia

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
infarmotyk
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 15
Posty: 47
Rejestracja: 29 sty 2014, 11:39
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski

Re: Budowa 4-osi z funkcją toczenia

#31

Post napisał: infarmotyk » 12 maja 2019, 18:04

tomcat65 - termistor szklany NTC wytrzymuje do 300st.C, więc nie widzę tutaj problemu. W reprapie przy wydrukach w ABS-ie taki termistor dostaje przecież ciągłe 240st.
Jak pisałem, przyklejony taśmą kaptonową bezpośrednio do wewnętrznego pierścienia łożyska stożkowego, więc odczyt prosto z łożyska.
Wystarczy zastosować tylko odpowiednią skalę wartości temperatur dla zmiany rezystancji mojego termistora 100k:
...
int Vo;
float R1 = 100000;
float logR2, R2, T;
float c1 = 0.7203283552e-03, c2 = 2.171656865e-04 ,c3 = 0.8706070062e-07;
...
void loop() {
Vo = analogRead(TermistorPin);
R2 = R1 * (1023.0 / (float)Vo - 1.0);
logR2 = log(R2);
T = (1.0 / (c1 + c2*logR2 + c3*logR2*logR2*logR2));
T = T - 273.15;
...
Dalej w pętli badanie temp. łożyska co kilka sekund i wyłączanie przekaźnika kuchenki po przekroczeniu zadanej temperatury. Po spadku o kilka stopni z powrotem włączany przekaźnik. Żadna filozofia.

Poprawność pomiaru termistora sprawdziłem w zakresie temperatur od -15 do 25st. porównując do cyfrowych odczytów z DHT22 wpiętego obok. Brak znaczących różnic, więc skala prawidłowa.

gozdd, tomcat65 - pominę jednak kwestię gotowania zupy na łożyskach :lol:
Wał oczywiście na dobę do zamrażarki razem z termometrem i różnica temperatur do uzyskania będzie wiadoma.
Następnie ustawiam zadaną temperaturę na mikrokontrolerze i czekam na wypieki :wink: (pewnie założę jakąś izolację z korka na łożysko żeby nie oddawało szybko ciepła).




tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1083
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: Budowa 4-osi z funkcją toczenia

#32

Post napisał: tomcat65 » 12 maja 2019, 20:52

Szklany ok, zapomniałem o ich istnieniu.
Co nie zmienia mojego zdania o przeroście formy nad treścią. I że gotowane zdrowsze niż smażone 😀.I takie obliczenia?
Nie prościej bezpośredni odczyt rejestru ADC?

Awatar użytkownika

Autor tematu
infarmotyk
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 15
Posty: 47
Rejestracja: 29 sty 2014, 11:39
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski

Re: Budowa 4-osi z funkcją toczenia

#33

Post napisał: infarmotyk » 12 maja 2019, 21:36

A ja to lubię czasem analogowo :lol:
Miałem użyć RPi lub ESP32 i wykonać sterowanie maszynką elektryczną po wifi, także i tak się ostatecznie ograniczyłem. :wink:


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1083
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: Budowa 4-osi z funkcją toczenia

#34

Post napisał: tomcat65 » 13 maja 2019, 01:04

infarmotyk pisze:A ja to lubię czasem analogowo

To czemu nie komparator? - analog w czystej postaci i też załatwiłby sprawę :) .

Awatar użytkownika

Autor tematu
infarmotyk
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 15
Posty: 47
Rejestracja: 29 sty 2014, 11:39
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski

Re: Budowa 4-osi z funkcją toczenia

#35

Post napisał: infarmotyk » 13 maja 2019, 11:04

Chyba temat zdryfował w trochę innym kierunku...
tomcat65 pisze:
12 maja 2019, 20:52
I że gotowane zdrowsze niż smażone.
Uważam jednak że smażone będzie smaczniejsze i chrupiące, a dzięki sterownikowi się nie przypali. W wodzie to mogło by się przecież rozgotować :!:

Nie wymyślam czegoś nowego, tylko wykorzystuję na szybko to co posiadam. Zrobiłem parę lat temu sterownik do pieca i nagrzewnicy wodnej na arduino, który sobie teraz dostosuję. Czasem trzeba podgrzać coś do określonej temperatury więc będzie gotowe na przyszłość.
Elektronik ze mnie kiepski, dlatego korzystam przeważnie z mikrokontrolerów.

Teraz się pochwalę. Nie odpuściłem jednak z dopracowaniem prostopadłości wrzeciona.
Udało mi się ustawić przy obwodzie pomiaru 40cm:
- względem osi X 0,05mm
- względem osi Y 0,08mm

Dla chińskiego wrzeciona to chyba będzie rekord 8)

Awatar użytkownika

Autor tematu
infarmotyk
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 15
Posty: 47
Rejestracja: 29 sty 2014, 11:39
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski

Re: Budowa 4-osi z funkcją toczenia

#36

Post napisał: infarmotyk » 14 maja 2019, 20:12

infarmotyk pisze:
13 maja 2019, 11:04
Udało mi się ustawić przy obwodzie pomiaru 40cm
Poprawie od razu, bo wkradł się głąb... błąd. Powinno być oczywiście - przy średnicy pomiaru 40cm, mierząc po obwodzie

Przyjechały do mnie dzisiaj takie fanty:

Obrazek
Mitsubishi HF-KP73K 750W z servopackiem MR-J3-70A od kolegi Malaxis (dotarło, pozdrawiam :wink: )

Obrazek
30208 i 30210 zakupione na popularnym portalu aukcyjnym.

Mam problem z tymi łożyskami. Kupiłem jako:
"Łożysko stożkowe jednorzędowe typ 30210 A i typ 30208 A"
"Kraj produkcji: Wielka Brytania"

Dla łożysk stożkowych Timken-a (według katalogu) A oznacza klasę Precision Bearing.
Natomiast otrzymałem łożyska oznaczone na bieżni jako:

TIMKEN Y30208M DQ4 POLAND JL20
TIMKEN Y30210M ISOCLASS POLAND CH16
Na opakowaniu większego: 30210M-90KM1 - czyli (według katalogu) klasa K - Standard Bearing
Kraj produkcji Polska?

WTF :!: :?:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”