Generator ścieżki lasera do SLM
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Generator ścieżki lasera do SLM
Witam,
poszukuję darmowego programu, który może wygenerować ścieżkę lasera (metoda selektywnego topienia laserowego SLM) dla wczytanego modelu stl. W formie g-code lub nawet same współrzędne. Znalazłem tylko Slic3r, który jest jednak przeznaczony do FDM i generuje ścieżki głowicy nie pasujące do metody SLM.
Z góry dziękuję za pomoc
poszukuję darmowego programu, który może wygenerować ścieżkę lasera (metoda selektywnego topienia laserowego SLM) dla wczytanego modelu stl. W formie g-code lub nawet same współrzędne. Znalazłem tylko Slic3r, który jest jednak przeznaczony do FDM i generuje ścieżki głowicy nie pasujące do metody SLM.
Z góry dziękuję za pomoc
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Re: Generator ścieżki lasera do SLM
Cambam ma taką opcje. Próbowałem jej używać dawno temu, nawet działała. Nie wiem jak jest teraz.
-
Dzięki, właśnie testuję tego CamBam’a. Mam tylko 1 problem. Próbuję zrobić ścieżkę dla zwykłego prostopadłościanu (zaimportowanego jako stl lub narysowanego w programie). Wybieram 3D Profile, ustawiam Additive na True i generuję ścieżkę. Niestety wygląda na to, że ścieżka powstaje tylko dla obrysu prostopadłościanu a w środku już nic nie ma.
Ktoś wie o co może chodzić ?
Ktoś wie o co może chodzić ?
-
Zapodaj model to postaram się coś pomóc
-
Postaram się wrzucić plik wieczorem.
Ale tak się zastanawiam - to wygląda jakby traktował mój model jak powierzchnię do obrobienia. Sprawdziłem czy nie jest tak, że widzi ten prostopadłościan jako powierzchnię a nie bryłę, ale wg strony producenta to nie ma znaczeni, bo tam i tak bryły nie są takimi solidami jak w CAD (nawet Extrude solid tylko zamyka ścianki a nie wypełnia). W takim razie jest jeszcze opcja, że ta operacja 3D Profile służy tylko do obróbki powierzchniowej i dlatego nie generuje ścieżek w środku modelu. Jeśli tak jest to pytanie czego użyć w zamian skoro tylko 3D Profile ma opcję Additive ...
Ale tak się zastanawiam - to wygląda jakby traktował mój model jak powierzchnię do obrobienia. Sprawdziłem czy nie jest tak, że widzi ten prostopadłościan jako powierzchnię a nie bryłę, ale wg strony producenta to nie ma znaczeni, bo tam i tak bryły nie są takimi solidami jak w CAD (nawet Extrude solid tylko zamyka ścianki a nie wypełnia). W takim razie jest jeszcze opcja, że ta operacja 3D Profile służy tylko do obróbki powierzchniowej i dlatego nie generuje ścieżek w środku modelu. Jeśli tak jest to pytanie czego użyć w zamian skoro tylko 3D Profile ma opcję Additive ...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
są jakieś generatory do reprapów. Generalnie większy problem jest w znalezieniu tego co wypluje plik nie w kodzie G a w tych chorych formatach zrozumiałych przez SLM na pewno vis cam ma postprocesor dedykowany do tego. Kumpel coś ostatnio znalazł innego i testował, ale nie pamiętam co to za jedno. Jak nie zapomnę to się go spytam.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Ja teraz na szczęście nie potrzebuję kodu, który odczyta maszyna do SLM. W zasadzie nawet g-code nie jest konieczny. Wystarczą tylko współrzędne ścieżki lasera w czasie.
-
Pliku .cb niestety nie można tu wstawić, więc wrzucam screen ze ścieżką:
Jak widać została wygenerowana tylko dla boków prostopadłościanu. Najwyraźniej program myśli, że chcę robić obróbkę powierzchni.
Jak widać została wygenerowana tylko dla boków prostopadłościanu. Najwyraźniej program myśli, że chcę robić obróbkę powierzchni.
-
Widocznie masz dalej w ustawieniach coś nie tak.
Da się zrobić tak żeby ładnie na warstwy dzielił:
w przykładzie kula podzielona na warstwy. Stworzone na podstawie pliku STL. Wykorzystywałem kiedyś przy pracach nad prototypem drukarki SLS.
A poniżej ustawienia jakie mam tam użyte:
Niestety ten typ obróbki nie jest do końca wspierany przez twórców programu, ale coś tam można z tym zrobić
Da się zrobić tak żeby ładnie na warstwy dzielił:

w przykładzie kula podzielona na warstwy. Stworzone na podstawie pliku STL. Wykorzystywałem kiedyś przy pracach nad prototypem drukarki SLS.
A poniżej ustawienia jakie mam tam użyte:

Niestety ten typ obróbki nie jest do końca wspierany przez twórców programu, ale coś tam można z tym zrobić