Leoo pisze:Proponuję jednak cofnąć się nieco w projekcie i przynajmniej oszacować wagę obrabianego detalu oraz przyspieszenie, które musi wytworzyć układ napędowy dla pewnego przesunięcia/wysunięcia itd.
Kolega maximzuibus pisze o paskach blachy. Możliwe, że trzeba będzie zaprojektować odpowiedni rozdzielacz blach, które mogą być zaolejone itp.
Dziś Kolega tnie z kawałków blachy, jutro zmieni wykrojnik i będzie potrzebował ciąć bezpośrednio z rolki.
Jeśli projekt, to trzeba uwzględnić wiele niewiadomych, choćby możliwość zatrzymania procesu podawania w odpowiednim momencie. Przekładnię i silnik wybieramy na samym końcu.
własnie cały czas projektuje coś tam wiedze mam ze szkoły i wszysko teraz musze sobie przypominać
powiedzcie mi chodzi mi własnie o sterownik SSK-B05 - bipolarny 1.5A, 1/8 i sterownik SSK-B03 - bipolarny 4.2A, 1/128 czy on może być sterowany bez płyty głównej???
Jesli obrót koła w pierwszym dniu ustawie tak aby za każdym jednym naciśnieciem pedała prasy silnik podawania paska blach obruci się np 2.5 razy i tak systematycznie do wyczerpania materiału blach a w drugim dniu chciałbym zmienić parametry na obrut silnika o 4 razy i mam pytanie gdzie go ustawiamy ??? w sterowniku ????czy trzeba do tego płyty głównej i podłączyć komputer ???
aha do zadziałania silnika i całego sprzetu jaki czujnik najlebiej wsadzić
widziałem takie czujniki przy bramach wjazdowych które dwa czujniki widzą się i są aktywne dopóki nie zostaną przerwane myślem taki czujnik zastosować chyba domyślacie się o co mi chodzi