Odlewy

Dyskusje dotyczące odlewania.

PETERS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: PETERS » 13 sie 2005, 17:47

adam Fx, temat bardzao ciekawy i myślę, że trzeba by o nim pogadać - a dlaczego nie tu?? Sam swego czasu poszukiwałem coś na temat odlewania tworzyw sztucznych, ale niestety w naszym kraju, albo są tak leniwi ludzie, że wolą wszystko kupić w sklepie, albo poprostu nikt nie chce się dzielić swoją wiedzą.

Tagi:

vegelus
Posty w temacie: 6

Post napisał: vegelus » 13 sie 2005, 19:01

To moze przydalby sie dzial gdzie moznaby o tym gadac. Uwazam ze odwiedzajacy ta strone sa inzynierami, ktorych hobby to szeroko pojeta obrobka roznych materialow. Nie nalezy ograniczac checi poruszania tematow nie zwiazanych z CNC. A co do nabijania postow to chyba lepiej wylaczyc wszystkim liczniki aby nikomu nikt nie zazucil ze nabija posty. No chyba ze ejst nagroda pieniezna za najwieksza liczbe postow???????????? Jezeli tak to musze zabrac sie za klepanie ;-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: adam Fx » 13 sie 2005, 22:19

dziękuje koledzy za poparcie ;]
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

ottop
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: ottop » 14 sie 2005, 10:38

Na razie odlewaniem nie jestem zbytnio zainteresowany ale przynajmniej warto zbierać wióry. Zamiast sprzedawać za grosze na złomie może kiedyś sam sobie odleje coś, w sumie np. aluminium nie jest tanim materiałem :wink:

PS.
No i liczba postów wzrosła o jeden :twisted:

vegelus

Post napisał: vegelus » 14 sie 2005, 17:08

musze sie przyznac ze sam sie zastanawialem nad zbieraniem alu. Mam stary bagaznik, antene i sporo odpadow poprodukcyjnych. Duzo tego narazie nie jest ale dogadanie sie z tuptusiami ze sie od nich odkupi i odwiedziny szrotu moga zaopatrzec w odpowiednie ilosci.

Innym ciekawym materialem jest tworzywo sztuczne i zywice. Lecz te chyba stosuje sie do gotowych form niz tworzy wstepne odlewy i poddaje obrobce skrawaniem. Wyobrazmy sobie ile po Wszystkich swietych jest plastiku :-) No i mozna zakrecic sie kolo kontenerow z PETAMI. Problem jak to przerobic na cos co moznawykozystac do celow konstrukcyjnych to sprawa dla chemikow :-)

Moje zainteresowanie odlewnictwem zwiazane jest z modelarstwem. Od dawna stosuje sie je do wykonywania drobnych elementow lub takich ktore musze wygladac jak metal :-)
Ostatnio mielismy ciekawa dyskusje na forum o stopach niskoteperaturowych. Okazalo sie ze wystarczy cos kolo 60C aby doprowadzic stop do postaci cieklej :-) Bardziej normalne i osiagalne w naszych warunkach teperature topnienia osiagaly kolo 150 - 200C.

ps. Napisalem sobie tego posta bo 49 to glupio wygladalo a tera 50 to tak powazniej ;-)

PETERS
Posty w temacie: 3

Post napisał: PETERS » 15 sie 2005, 19:03

vegelus, ja próbowałem odlewać to tworzywo :wink: zrobiłem porządki w piwnicy i znalazłem 20 butelek przeźroczystych po napojach - po czym pojedynczo do puszki po farbie i na ogień z tym, nawet to się roztopiło - tylko niewiedzieć czemu zrobiło się brązowe i po wylaniu na "coś" strasznie sztywne i kruche. Mi się zdaje i to właściwie na 100%, że z temperaturą coś nie tak, ale temperatura topnienia i odlewania to chyba słodka tajemnica producentów :roll: zresztą nawet dokładnie niewiem jaki to rodzaj tworzywa a chciałem sobie odlać coś w rodzaju płytki takiej jak pleksi.

vegelus

Post napisał: vegelus » 15 sie 2005, 20:34

:-) :-) :-)

No to faktycznie "mlody chemik" z ciebie.

My sie troche inaczej bawilismy petami w dziecinstwie. Z rozlewni w sposob mniej legalny nabywalismy material do wyrobow petow. Byla to taka niewielka fiolka z gwintem. Potem dowiedzielismy sie ze wklada sie to to do formy podgrzewa i daje cisnienie w celu odpowiedniego rozciagniecia i nadania ksztaltu. Eksperyment polegal na tym ze w garazu na maszynce elektrycznej zagotowalismy wode, potem ta fiolke zamocowana na wezu od sprezarki do wiadra na kilka minut i zaczelismy proces dmuchania. Okazalo sie ze z takiej fiolki mozna uzyskac zbiornik na 10l cieczy. :-)

Mozna tez to wykozystywac do robienia odciskow metoda waku.
Choc sa specjalne tworzywa do tego celu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: adam Fx » 15 sie 2005, 22:25

co do twożyw sztucznych to należy jeszcze rozrużnić twozywa chemo utwardzalne i termo utwardzalne ( jeśli dobrze pamięntam z technologi)

są też takie żę jak sie raz je przetopi to już drugi raz sie nieda staja sie kruche ( tak mi coś świta ale niepamientam bo to było chyba w 2 klasie tech.)

[ Dodano: 2005-08-15, 22:44 ]
OK
jako że to ja zaczołem ten temat spróbujmy to wszystko poukładać

1-PIEC
a) tygiel
b)sam piec i jego komora
c)palnik

2-Formy
a)materiały formierskie
b)proces wykonywania form (czyli krok po kroku jak powinna ona powstawać ubijanie kanawy wlewowe i przelewowe....itd.

3-Modele
a)materiał na model
b)technika odlewania i projektowania modeli ( czyli jakie model powinien mieć kształty zeby się udał i jak go dobrze odlewać)

4-materiał na odlew (czyli co sie nadaje na odlew poza korpusami silników alu. może puszki alu.?? albo profile alu.?? itd.)

jeśli są minendzy nami koledzy którzy moga cos powiedzieć na któryś z wymienionych zdiałów to bardzo prosze podzielić sie wiedzą nie tylko zemną ale i z innymi

zamieszczam linki to co do tej pory znalazłem
http://stinsonvoyager.com/HomeFoundry.htm

http://prace.sciaga.pl/25518.html - troche o samym odlewaniu

http://www.backyardmetalcasting.com/tools.html - tu zauważułem ze na przeróbke chyba każde alu sie nadaje - bo sa tam jakieś profile ramy itd.

http://www.backyardmetalcasting.com/oliverburner1.html -- jak wykonać palnik
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

deemon
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4

Post napisał: deemon » 16 sie 2005, 02:11

Chłopaki a mnie się też wydaje że założenie tematu pod takim właśnie tytułem to niezła myśl - jest wielu zainteresowanych - min. ja.
Wszystko oscyluje wokół tego że nie dysponuję bogatym parkiem maszynowym ani odpowiednio dużą ilością gotówki żeby iść , kupić, zapłacić , zrobić.
Moje zdanie na ten temat jest takie - jeżeli więcej niż 3 ludzisków jst zainteresowanych to znajdzie sie jeszcze nie jeden, a po drugie - właściwie nigdzie w polskojęzycznych witrynach nie znalazłem dokładnych informacji o amatorskim odlewnictwie - bynajmniej nie takie które mnie satysfakcjonują.
Apeluję więc do znawców, nieznawców, amatorów, samouków - jeżel macie coś ciekawego - podzielcie sie tą wiedzą - ja jestem zainteresowany:)

Ps - tak zupełnie z innej beczki - napisałem że ten temat nie jest BEZPOŚREDNIO związany z cnc jak np śruby kulowe czy łożyska liniowe, ale dało sie zauważyć że z CNC JEST związany:)

anoda
Posty w temacie: 1

Post napisał: anoda » 18 sie 2005, 12:23

Troche wyjasnień w celu wykorzystania "petów"
Fiolki z których wydmuchuje się butelki są tworzywem usieciowanym tzn długie łańcughy węglowodorów ( o długości kilku metrów) szczepia się ze sobą przy użyciu promieniowania wysokoenergetycznego przez co uzyskuje się wzrost własności wytrzymałościowych tworzywa oraz możliwość "rozdmuchiwania". Podejrzewam, że przeróbka takiego materiału wsadowego wymaga użycia specjalnej technologi i utrzymania reżimu temperaturowego, a ponadto prawie na pewno trzeba utrzymywać odpowiednią atmosferę ochronną. Potrzebna jest wypowiedż chemika od przeróbki tworzyw sztucznych.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Odlewnictwo / Topienie Metali”