mach3+enkoder
zatrzymanie posuwu na podstawie odczytu z enkodera
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 26
- Kontakt:
Re: mach3+enkoder
lepi twoje próby z enkoderem hh nie powiodły się może dlatego ze miałeś za długie przewody do enkodera. przy tak niskich napięciach i prądach jakie w nich płyną kable takie działają jak anteny -zbierają wszystkie szumy. ważne jest aby były dobrze uziemione. ważne jest równiież aby wszystkie obwody w sterowaniu łącznie z całym żelastwem maszyny i komputerem były podłączone do wspólnej masy i wysłane do sieci. takie rozwiązanie jet dobre bo eliminuje najmniejsze zakłócenia ale trzeba uważać aby nie zamienić biegunów zasilania bo taka zamiana zera z fazą grozi usmażeniem całego sterowania łącznie z komputerem
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 22
Nie, nie próbowałem z enkoderem
Dla mnie to lipne rozwiązanie. Natomiast podłączałem inne źródła sygnału i wiem, że mach nie ogarnia tego dobrze. Z małej rozdzielczości enkoderem może coś wyjść... zobaczymy.
Co do samego odczytu to mam u siebie możliwość odczytu enkodera więc makro mogę napisać u siebie i przetestować. Masz możliwość podłączenie 3 enkoderów (6 wejść)?

Co do samego odczytu to mam u siebie możliwość odczytu enkodera więc makro mogę napisać u siebie i przetestować. Masz możliwość podłączenie 3 enkoderów (6 wejść)?
-
- Kontakt:
nie mam 6 wolnych pinów. do enkoderowej próby chce wykorzystać wejścia krańcówek i spróbować z jedną osią. dopiero jak wszystko zadziała dostawie dodatkowy port lpt.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Kolego pouczasz gościa który tego nie potrzebuje i jeszcze jakbyś miał choć trochę wiedzy na ten temat to jeszcze bym to przełknął.schody.sek pisze: ↑12 mar 2019, 09:51lepi twoje próby z enkoderem hh nie powiodły się może dlatego ze miałeś za długie przewody do enkodera. przy tak niskich napięciach i prądach jakie w nich płyną kable takie działają jak anteny -zbierają wszystkie szumy. ważne jest aby były dobrze uziemione. ważne jest również aby wszystkie obwody w sterowaniu łącznie z całym żelastwem maszyny i komputerem były podłączone do wspólnej masy i wysłane do sieci. takie rozwiązanie jet dobre bo eliminuje najmniejsze zakłócenia ale trzeba uważać aby nie zamienić biegunów zasilania bo taka zamiana zera z fazą grozi usmażeniem całego sterowania łącznie z komputerem
Czyli przykładowo jak maszyna ma ze 20m długości lub więcej to się enkoderów nie używa tylko korby?lepi twoje próby z enkoderem hh nie powiodły się może dlatego ze miałeś za długie przewody do enkodera.
Błąd wszystkie ekrany powinno się podłączać do wspólnego PE a nie do wspólnej masy (nie jest to to samo)ważne jest aby były dobrze uziemione. ważne jest również aby wszystkie obwody w sterowaniu łącznie z całym żelastwem maszyny i komputerem były podłączone do wspólnej masy i wysłane do sieci.
Piszesz takie głupoty że zupełnie zieloni forumowicze później zadają takie głupie pytania w stylu co to znaczy podłączyć do wpólnej masy i wysłać do sieci. Masz pojęcie do czego służy przewód uziemiający i zero ochronne oraz jak są podłączone?były podłączone do wspólnej masy i wysłane do sieci.
Tutaj to już w ogóle nie wiem co powiedzieć, maszyna to nie odkurzacz żeby podłączać do wtyczki na 220V tylko podłączasz bezpośrednio do skrzynki lub korzystasz z takich złączy gdzie zawsze jest określona masa i nie ma mowy o podłączeniu fazy na masę (np. złącza siłowe)trzeba uważać aby nie zamienić biegunów zasilania bo taka zamiana zera z fazą grozi usmażeniem całego sterowania łącznie z komputerem
Wracając do twojego tematu jeden i drugi kolega ci pisali że to działać nie ma prawa bo problemem jest czas próbkowania macropump a nie rozdzielczości enkodera. Jak masz dziurawe wiadro to podkładasz pod spód drógie czy wymieniasz to pęknięte na mocniejsze?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 22
Z tym macropump to nie do konca tak. Bo tam byloby tylko porownywanie licznikow wiec nie musi byc szybkie, choc powinno. Mach ponoc wspiera o sluge enkodera ale watpie, czy to moze dzialac sprawnie.
PS pouczenia przyjmuje z pokorą i uśmiechem
PS pouczenia przyjmuje z pokorą i uśmiechem

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Jesteś niejednym wątpiącym a wątpliwość możesz potwierdzić mikronową dokładnością enkodera - na pewno się wysypie i będzie sukces diagnozy - nie da się.
Mi jakoś kółko ręczne w tokarce się nie wysypuje, i niezależnie, jak szybko bym nim nie kręcił, to zawsze kropka kółka stoi na pełnym milimetrze
Zgubił kroki i wjechał w krańcówkę a gdyby ich nie zgubił to by pozostał w polu roboczym.
No chyba że pole ma kształt litery "L" i trzeba wewnętrzny kąt omijać
Mi jakoś kółko ręczne w tokarce się nie wysypuje, i niezależnie, jak szybko bym nim nie kręcił, to zawsze kropka kółka stoi na pełnym milimetrze
czujemy bzdury w tym opisie?schody.sek pisze:Zdarzyło mi się kilka razy że jeden z silników pogubił kroki a mach w dalszym ciągu realizował obróbkę -frez pruł materiał bez składu i ładu aż w końcu zatrzymał się na jednej z krańcówek.
Zgubił kroki i wjechał w krańcówkę a gdyby ich nie zgubił to by pozostał w polu roboczym.
No chyba że pole ma kształt litery "L" i trzeba wewnętrzny kąt omijać
-
- Kontakt:
no i ujawnił się adwokat lepiego
ja nie staram sie nikogo pouczać bo z natury jestem daleki od tego.
a co gdy ktoś nie ma w domu pe tylko faze i zero. wiem ze szpalem można sobie pe załatwić
jeżeli chodzi o podłączenie do wspólnej masy to racja. powinno być do zera fazy albo pe jak jest taka możliwość
a co się niby dzieje z zakłuceniami -czy nie są odprowadzane do ziemi jeżeli zastosujemy wspólne pe. a jak się powie że wysyłamy je do ziemi to już będzie coś nie tak.
duża część miłośników tematyki cnc trzyma swoje maszyny pod łużkiem- a jak wiesz w domu trudno o złącze siłowe i wtedy nie trudno o podłączeniu fazy na mase. podkreślam nie każdy w domu ma różnicówki.
ja swojego czasu tez trzymałem sterowanie na biurku w pokoju a ale jak silniki zaczeły się kręcić to wszystko włożyłem do skrzynki i założyłem gniazdo siłowe żeby nie zamienić zera z fazą.
co do tych 20m kabli- to nie wiem jak to rozwiązują. na pewno są ekranowane podłączone do pe i może podłącza się jeszcze jakieś kondesatory przeciw zakłuceniowe - nie wim.
qqaz ja tago nie widzałem .jak gubi kroki . widziałem tylko porezany materiał i wrzeciono na krańcówce. tak ze domniemam ze to za sprawą zgubiena kroków. podaj mi lepszy powód takiego stanu rzeczy.
ja nie staram sie nikogo pouczać bo z natury jestem daleki od tego.
a co gdy ktoś nie ma w domu pe tylko faze i zero. wiem ze szpalem można sobie pe załatwić
jeżeli chodzi o podłączenie do wspólnej masy to racja. powinno być do zera fazy albo pe jak jest taka możliwość
a co się niby dzieje z zakłuceniami -czy nie są odprowadzane do ziemi jeżeli zastosujemy wspólne pe. a jak się powie że wysyłamy je do ziemi to już będzie coś nie tak.
duża część miłośników tematyki cnc trzyma swoje maszyny pod łużkiem- a jak wiesz w domu trudno o złącze siłowe i wtedy nie trudno o podłączeniu fazy na mase. podkreślam nie każdy w domu ma różnicówki.
ja swojego czasu tez trzymałem sterowanie na biurku w pokoju a ale jak silniki zaczeły się kręcić to wszystko włożyłem do skrzynki i założyłem gniazdo siłowe żeby nie zamienić zera z fazą.
co do tych 20m kabli- to nie wiem jak to rozwiązują. na pewno są ekranowane podłączone do pe i może podłącza się jeszcze jakieś kondesatory przeciw zakłuceniowe - nie wim.
qqaz ja tago nie widzałem .jak gubi kroki . widziałem tylko porezany materiał i wrzeciono na krańcówce. tak ze domniemam ze to za sprawą zgubiena kroków. podaj mi lepszy powód takiego stanu rzeczy.
-
- Kontakt:
qqaz miałeś racje - działa. wskazania się pokrywają. na razie to prowizorka i jeden enkoder - ale jak działa to działać będzie.
no i teraz mam prośbę - pomóżcie dokończyć ten skrypt. zanim wyłożę forsę na pcmcia i kolejne silniki,wtyczki kable i całą resztę to chciałbym mieć 100% pewności że jak złapie za ośkę i zatrzymam silnik - to program stanie.
myślałem nad tym makrem i nie wiem czy dobrze kombinuje.na początku nie trzeba przypadkiem zadeklarować zmiennych i podać instrukcje z czytania wskazań liczników.ta część logiczna mam nadzieje że jest dobra .
improwizuje - nie mam o tym zielonego pojęcia - ale jak bym wiedział krok po kroku jak ma wyglądać kod to niewykluczone że bym dopasował poszczególne instrukcje. lepi liczę na twoją pomoc - obiecałeś. qqaz twoja pomoc też będzie mile widziana
no i teraz mam prośbę - pomóżcie dokończyć ten skrypt. zanim wyłożę forsę na pcmcia i kolejne silniki,wtyczki kable i całą resztę to chciałbym mieć 100% pewności że jak złapie za ośkę i zatrzymam silnik - to program stanie.
myślałem nad tym makrem i nie wiem czy dobrze kombinuje.na początku nie trzeba przypadkiem zadeklarować zmiennych i podać instrukcje z czytania wskazań liczników.ta część logiczna mam nadzieje że jest dobra .
improwizuje - nie mam o tym zielonego pojęcia - ale jak bym wiedział krok po kroku jak ma wyglądać kod to niewykluczone że bym dopasował poszczególne instrukcje. lepi liczę na twoją pomoc - obiecałeś. qqaz twoja pomoc też będzie mile widziana