pomoc w doborze tokarki

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Re: pomoc w doborze tokarki

Post napisał: Avalyah » 10 mar 2019, 12:59

Co to znaczy szybkość? Czy szybko to wykonanie takiego elementu w pół godziny czy pół dnia?

Jak ważny jest "kolor" powierzchni? Po anodowaniu nie będzie takiego połysku, osobiście uważam, że aluminium anodowane "bezbarwnie" wygląda co najwyżej przeciętnie.

Elementy, które pokazałeś w pierwszym poście mają bardzo obłe kształty - jak ważne jest to kryterium? Planujesz jakąś obróbkę ścierną?

No i na koniec nie wiem, czy jestem odpowiednią osobą do doradzania, lepiej jakby ktoś doświadczony się wypowiedział, ale nie chcę, żebyś zmarnował pieniądze i czas słuchając moim zdaniem zdecydowanie zbyt optymistycznych i niepopartych faktami postów Kolegi strikexp. Chyba, że to ja się mylę.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: strikexp » 10 mar 2019, 13:02

Do 4 i 6 rzędów nie potrzebujesz od razu podzielnicy. Wystarczy oprawka ER z uchwytem kwadratowym lub sześciokątnym.
Obrazek

Tylko musisz zapierać o coś z boku w imadle żeby było zawsze w osi wałka.
Ewentualnie z tyłu wrzeciona przykręcasz sześciokąt i na jego podstawie ustawiasz obroty. Zakładam że blokada wrzeciona w tokarko-frezarce jest już standardowo.

Tylko jak to ma być tak ładnie pozaokrąglane to obawiam się że potrzebny jest specjalistyczny sprzęt lub maszyna CNC. Bez wiedzy o obróbce to też trochę porywanie się z motyką na słońce. Skąd wiesz ile zajmie Ci produkcja i że będzie opłacalna... Chyba że robisz coś oryginalnego i nie masz konkurencji, ale to też może być za drogie dla klienta.

Awatar użytkownika

Pirat
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Pirat » 10 mar 2019, 16:26

@carpfanatyk masz jakiś rysunek tych części które chcesz produkować, bo bez rysunku to nie wiadomo jakaich maszyn potrzebujesz.

Autor tematu
carpfanatyk
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12

Post napisał: carpfanatyk » 10 mar 2019, 17:02

szybkość hmmm .... chciałbym jeden element wykonać w jak najszybszym czasie. O to mi chodziło. Kolor wydaje mi się że chętniej klienci będą kupować kolorowe elementy niż tylko anodowane (srebrne). Co do samego elementu chciałbym ażeby wyglądał tak samo lub kształtem podobnie. Z tym papierem ściernym to chyba odpuszczam sobie no chyba że element nie będzie gładki

Dodane 1 minuta 10 sekundy:
rysunek techniczny jak na razie nie myślałem o tym bo nie mam jeszcze żadnej maszyny

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 10 mar 2019, 17:15

carpfanatyk pisze:kolorowe elementy niż tylko anodowane (srebrne).

Jeśli anodowanie kolorowe to inna sprawa, myślałem, że chcesz, żeby powierzchnia wyglądała jak na Twoich zdjęciach.

Z tą obróbką ścierną nie chodzi mi nawet o papier. Moim zdaniem takich obłych kształtów nie wykonasz i nie jest to kwestia narzędzi, bo wbrew temu, co mówi strikexp nie wykonasz tego żadnym "specjalnym" frezem. Być może zrobienie po prostu sfazowań na tych toworach wystarczy i potem do jakiegoś bębna ze ścierniwem, które wszystko wygładzą, ale nie miałem styczności z takimi urządzeniami więc nie jestem w stanie powiedzieć jaki będzie efekt.

Autor tematu
carpfanatyk
Posty w temacie: 12

Post napisał: carpfanatyk » 10 mar 2019, 17:18

tak wygląda anodowany element. Myślę że sprawy obłości nie są tak wymagające jak pisaliśmy wcześniej teraz wygląda to znacznie lepiej.
Obrazek

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 10 mar 2019, 17:26

EDIT: nieważne :P

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: WZÓR » 10 mar 2019, 19:30

carpfanatyk pisze:
10 mar 2019, 17:02
szybkość hmmm .... chciałbym jeden element wykonać w jak najszybszym czasie. ....
Czas najwyższy kolegę sprowadzić na ziemię.

Swego czasu współpracowałem z firmami produkującymi akcesoria motocyklowe (POM , aluminium i po anodowaniu) oraz samochodowe - cześci do bagażnikow dachowych , itp.

Wykonasz to , ale nie na tokarce napędzanej na 230V i nie tymi narzędziami co wyżej widziałem.

W pierwszym przypadku co opisałem był to Dossan z oprawkami napędzanymi i podajnikiem preta , w drugim zaś Haas z podobnym wyposażeniem.

Detale z alu i do anodowania muszą się ,, świecić" i byle gó***em tego nie obrobisz .
Są tu potrzebne narzędzia z wysokiej półki , gdzie powierzchnia będzie odpowiadała wymogom dalszej obróbki jak (np.) anodowaniu .... , a po tym zabiegu każdą ryskę widać - niestety.
P.s.
Podajnik preta po co (?) ..... , to ma lecieć jak sieczka jak chcesz na tym biznesie zarobić.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: strikexp » 10 mar 2019, 19:43

Tak, znacznie lepiej. Widać że jest jedynie fazka którą zrobisz takim frezem jak mówiłem. Najlepiej to poszukaj takiego wiertła z fazką albo zrób sam na tokarce ze stali narzędziowej i potem zahartuj. Wtedy te otwory będziesz robił jednym naciśnięciem wiertarki.

I tutaj ja bym się jednak zastanowił nad ZX7016. Po założeniu takiego wiertło-freza i obrotnicy(takiej z tarczą perforowaną) i tulejki zaciskowej na niej, cały proces byłby prosty jak budowa cepa i ograniczał do wymiany półproduktów. Ba nawet dałoby się to łatwo przerobić na CNC i tylko zmieniać wałki.
Na tokarko-frezarce przeróbka na CNC będzie trudniejsza ze względu na upakowanie elementów w takim maleństwie. A przeróbka samej tokarki na CNC też nie jest trudna. Wywalasz napęd śruby pociągowej, podpinasz z drugiej strony silnik. A drugi silnik dajesz na sanki poprzeczne i już możesz po zewnątrz automatycznie toczyć. A w każdej chwili możesz powrócić do trybu manualnego.

Tylko to aluminium będzie wyglądało kiepsko bez anodowania. Może warto pomyśleć o stali i galwanizacji? Nie wiem co to jest i jak będzie katowane więc daję tylko propozycję.

Awatar użytkownika

viper
Posty w temacie: 1

Post napisał: viper » 10 mar 2019, 20:01

WZÓR pisze:Czas najwyższy kolegę sprowadzić na ziemię.
WZÓR pisze:Wykonasz to , ale nie na tokarce napędzanej na 230V i nie tymi narzędziami co wyżej widziałem.
No masz! a tak było pięknie i miało się zmieścić w budżecie 5000zł :lol:
WZÓR pisze:W pierwszym przypadku co opisałem był to Dossan z oprawkami napędzanymi i podajnikiem preta , w drugim zaś Haas z podobnym wyposażeniem.
i taką drogą należy iść. Bez fajerwerków coś prostego i taniego, wystarczy C + 2 oprawki nap. i leci jak się ma pojęcie. :mrgreen:

Ps. za 5000 ciężko kupić 1 oprawkę nap. :wink: więc musisz carpfanatyk lekko zmienić myślenie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”