Napis na podstawce (nóżce)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Napis na podstawce (nóżce)
Witam, jak zrobić napis na takiej podstawce? próbuje na rożne sposoby i już tracę głowę.
Przykładowy napis w pliku. To każdą literę trzeba z osobna obrabiać czy jak? jak zrobię napis i zaczynam go obrabiać to leci mi po całym materiale nie robiąc tej podstawki.
Przykładowy napis w pliku. To każdą literę trzeba z osobna obrabiać czy jak? jak zrobię napis i zaczynam go obrabiać to leci mi po całym materiale nie robiąc tej podstawki.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Napis na podstawce (nóżce)
W jakim programie zrobiony wzór to co jest na zdjęciu wygląda mi na pracę w programie graficznym.
Załącz plik z którego chcesz ciąć czy frezować.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
CAM może też głupiec z powodu błędów w bryle... litery powstały przez wyciągnięcie płaskiego napisu, natomiast podstawa jest bryłą podstawową, to sześcian.... obstawiam, że w projekcie zabrakło scalenia tych dwóch brył. W takim wypadku podczas eksportu wysyłane jest wszystko, łącznie z niewidocznymi krawędziami. CAM wtedy lubi traktować takie cudo jako dwie oddzielne bryły, lub jako bryłę do obróbki i uchwyt - to wychodzi dopiero po uaktywnieniu opcji wykrywania kolizji z uchwytem. Najlepiej wrócić do projektu i scalić, potem (w zależności od programu w którym się pracuje) można jeszcze dać sprawdzanie błędów i „udoskonalanie” bryły.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Witam
Jeżeli posiadasz plik dxf to połącz podstawę z napisem w tych miejscach gdzie linie się dotykają. W tej chwili uzyskałeś plik dxf 2d i po frezowaniu otrzymasz coś takiego jak na zdjęciu.
Jeżeli chcesz uzyskać bryłę 3d to wystarczy "wyciągnąć" do góry na określony wymiar.
Drugi sposób to wyciągnij w górę z pliku dxf napis i podstawę a potem użyj opcji "suma brył". Wtedy otrzymasz jednolitą bryłę już 3d.
W obu przypadkach jest jeden warunek - linie z których jest stworzony napis i podstawa muszą być połączone bo inaczej nic z tego nie bedzie
W obu przykładach CAM ustawi tak obróbkę aby w czasie frezowania podstawa nie została "obcięta"
robert
-
Dzięki wszystkim za odpowiedz! Co do obrazka - jest to tylko przykład nie jestem autorem itp. nie mam tego pliku w dxf.
Pracuje w programie Fusion 360. Robert a jest taka opcja w Fusion 360? jestem zielony jak na chwilę obecną, coś tam tworze i to nawet wychodzi ale czegoś takiego nie mogę opanować...
Pracuje w programie Fusion 360. Robert a jest taka opcja w Fusion 360? jestem zielony jak na chwilę obecną, coś tam tworze i to nawet wychodzi ale czegoś takiego nie mogę opanować...
-
jak łączysz napis z podstawką? za pomocą Jont "J"
Ja robię nowy szkic, następnie nowy komponent w którym robię napis - oczywiście wypukły itp, później znowu nowy komponent czyli podstawkę która również jest wypukła. Łącze te dwa komponenty za pomocą Joint "J" i przechodzę w model do obróbki i jakby kazda bryła była osobno...tzn jak biorę kontur to albo litery albo podstawka...
Ja robię nowy szkic, następnie nowy komponent w którym robię napis - oczywiście wypukły itp, później znowu nowy komponent czyli podstawkę która również jest wypukła. Łącze te dwa komponenty za pomocą Joint "J" i przechodzę w model do obróbki i jakby kazda bryła była osobno...tzn jak biorę kontur to albo litery albo podstawka...
-
nie wiem nie czaje tego..... robię nowy szkic, wale napis - wyciągam go, robię podstawkę pod napisem, wyciągam i podstawka znika....jakby zachodziła jakaś kolizja między bryłami....
EDIT:
DZIAŁA !!!
eureka
dzięki !!! 
EDIT:
DZIAŁA !!!

Ostatnio zmieniony 27 lut 2019, 17:46 przez nosek7, łącznie zmieniany 1 raz.