Prośba do właścicieli EMCO Compact 5!
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
Re: Prośba do właścicieli EMCO Compact 5!
Wszystko kropka w krupkę jest to samo i tak samo się zachowuje! Wrzeciono samo wylatuje z korpusu, jak się lekko puknie, a łożysko od koła pasowego można ręcznie samemu osadzić i w korpusie i na wrzecionie. Taki też luz jest po montażu Ale przynajmniej u mnie od strony uchwytu, to tam, już trzeba nabić łożysko i na wrzeciono i potem do korpusu. Mówiąc krótko... Od strony koła pasowego są luzu jak na filmie, a od strony uchwytu, wszystko ciasno się osadza. Brak jakichkolwiek wyczuwalnych luzów z tej strony.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
No i zrobione!
Wrzeciono nie posiada już absolutnie żadnych luzów! Tokarka lata na fabrycznie sparowanych ze sobą Japońskich łożyskach NACHI 7006 CYU/GLP4, a docisk został dorobiony i trzyma jak zabetonowane - idealnie. Konstrukcja banalna, ale tu już pozostawię Adamowi (konstruktorowi docisku) możliwość samemu się w tym temacie wypowiedzieć. Ja ze swojej strony jestem bardzo zadowolony i jako smaczek wrzucam zdjęcia tokarki już na gotowo praktycznie! Po całkowitym remoncie
(Trzeba tylko zrobić jakąś osłonę na łożysko odkryte od strony uchwytu)

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
No to moje 3 grosze
https://youtu.be/Qk2SBVpo9LM
Szacunek do Kolegi reactor z to że niczym pasjonaci strych samochodów próbuje przywrócić maszynie dawny blask jednocześnie dopracowując konstrukcje

Szacunek do Kolegi reactor z to że niczym pasjonaci strych samochodów próbuje przywrócić maszynie dawny blask jednocześnie dopracowując konstrukcje

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
No i piękna maszynka wyszła
Aż szkoda cokolwiek na niej robić... Wypastować i wstawić do gablotki dla potomnych 

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Cieszę się że nie będę musiał wyważać drzwi z napisem: zmiana łożysk i luzy. Zobaczymy jak moje wrzeciono będzie wyglądać i czy podobny patent zadziała.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Witam, podepne się do tematu, właśnie zakupiłem emco compact 5 cnc, niestety nie mam karty wideo, czy da się ją zastąpić inna kartą bardziej dostępna bo tej nie mogę nigdzie dostać, wdzięczny bym był o pomoc albo jakaś wskazówkę.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Siemka Emco-wiacy ☺
Jestem w posiadaniu emco cnc compact 5.
Chetnie wymienie sie opiniami na ich temat.
Moja przerobiona jest na serwa a do magazynku narzedzi jest krokowiec. Mam maly problem z suportem troszke ma luzu I nie wiem jak go zniwelowac.
Posiadam czesci oryginalne elektroniki. Postaram sie jeszcze dodac zdjecia mojej.
Pozdrawiam Pawel
Dodane 31 sekundy:
Siemka Emco-wiacy ☺
Moja przerobiona jest na serwa a do magazynku narzedzi jest krokowiec. Mam maly problem z suportem troszke ma luzu I nie wiem jak go zniwelowac.
Posiadam czesci oryginalne elektroniki. Postaram sie jeszcze dodac zdjecia mojej.
Pozdrawiam Pawel τ
Pozdrawiam Pawel
Dodane 31 sekundy:
Siemka Emco-wiacy ☺
Pozdrawiam Pawel τ
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Witam, poszukuję paska zębatego silnika krokowego do Emco compact 5 cnc, jeśli ktoś posiada z miłą checiom bym odkupił, a może ktoś zna zamienniki gdzie można taki pasek kupić?