Sinumeric 810T
Kody alarmu
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 8
Sinumeric 810T
Witam!Może ktoś co doradzi ,nie chce mi się głowica zaryglować podczas bazowania ,oś x oraz oś z się bazuje -natomiast obrót głowicy już nie, zaczyna się kręcić i wybija mi hydraulikę i pozostaje nie wciągnięta do pracy ,takie alarmy mi pokazuje:
1043 ORD 3 Q1 DAU-Begrenzung
1123 Stillstandsueberwachung
z moich przypuszczeń to być może jest tam jakiś czujnik który steruje kątowym położeniem głowicy i może on coś jest uszkodzony,proszę o odp:)
1043 ORD 3 Q1 DAU-Begrenzung
1123 Stillstandsueberwachung
z moich przypuszczeń to być może jest tam jakiś czujnik który steruje kątowym położeniem głowicy i może on coś jest uszkodzony,proszę o odp:)
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Re: Sinumeric 810T
Pierwszy błąd to zbyt duża różnica pomiędzy pozycją zadaną a rzeczywistą osi Q1.
Drugi to tłumacząc dosłownie "nadzór nad postojem", maszyna stwierdziła ruch osi pomimo że nie sterowała napędami.
Wg. dokumentacji co napędza oś Q1?
Pozdrawiam.
Drugi to tłumacząc dosłownie "nadzór nad postojem", maszyna stwierdziła ruch osi pomimo że nie sterowała napędami.
Wg. dokumentacji co napędza oś Q1?
Pozdrawiam.
-
Obrót głowicy zrealizowany jest silnikiem prądu stałego z elektroniczną komutacją pola z przetwornikiem obrotowo-impulsowym dającym informacje o polożeniu kątowym głowicy.Silnik napędza os głowicy poprzez przekładnie ślimakową.Zwalnianie i przyspieszanie ruchu obrotowego głowicy zrealizowane jest na drodze elektrycznej wykorzystując opcję dodatkowej osi w sterowaniu CNC.
-
Odskok i zakleszczenie głowicy zrealizowane jest za pomocą mimośrodu napędzanego przez przekladnie ślimakową od silnika prądu zmiennego .Wartość siły zakleszczającej tarcze określa sprężyna podpierająca ślimak w kierunku poosiowym odpowiadającym zaciskaniu.Przesunięcie się ślimaka w tym kierunku a wiec i ugięcie spreżyny jest sygnalizowane elektrycznie i powoduje wyłączenie napędu silnika zacisku.
-
Witam! Dziękuję za przetłumaczenie alarmów.Chciałbym zaznaczyć ,że ktoś jak ma jakiś problem z maszyną to nie znaczy ,że wszystko wie o maszynie ,także pisanie ,że nie rozumie jest nie na miejscu.W moim przypadku awarii uległ jeden z modułów : 
Servo BAUMULLER NURNBERG BUG3-35-31-B-010
Spróbujemy to naprawić ,ale mam pytanie zna ktoś kogoś kto takie rzeczy naprawia? prosze o odp

Servo BAUMULLER NURNBERG BUG3-35-31-B-010
Spróbujemy to naprawić ,ale mam pytanie zna ktoś kogoś kto takie rzeczy naprawia? prosze o odp