Jaka prędkość skrawania?

Czy trzymać się zaleceń na opakowaniach płytek.

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

siara_1984
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Re: Jaka prędkość skrawania?

Post napisał: siara_1984 » 20 lut 2019, 21:26

MALB pisze:Mam pytanie odnośnie noży składanych. Czy wyboru prędkości obrotowej wrzeciona i prędkości posuwu używacie zalecanych wartości opisanych na opakowaniu

Nigdy nie korzystam z zalecanych wartości. Na przykład na płytkach Widii nie ma żadnych napisanych parametrów. Myślę że to zależy od specyfiki pracy czy produkcja czy jednostkowy detal. Vc opisane przez producenta dla mnie to teoria.

Wiktor57
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Wiktor57 » 21 lut 2019, 07:02

siara_1984 pisze:
20 lut 2019, 21:26
MALB pisze:Mam pytanie odnośnie noży składanych. Czy wyboru prędkości obrotowej wrzeciona i prędkości posuwu używacie zalecanych wartości opisanych na opakowaniu

Nigdy nie korzystam z zalecanych wartości. Na przykład na płytkach Widii nie ma żadnych napisanych parametrów. Myślę że to zależy od specyfiki pracy czy produkcja czy jednostkowy detal. Vc opisane przez producenta dla mnie to teoria.
Jeżeli pracujemy znaną płytką to rzeczywiście możemy ustawiać parametry wg własnego doświadczenia. Jeżeli dostajemy płytkę nieznaną, lub pracujemy w nieznanym sobie materiale, to moim zdaniem należy zacząć od dolnego zakresu parametrów zalecanych i w miarę poznawania płytki korygować je. Podobnie jeżeli występują jakieś problemy (np brak łamania wióra). W katalogach dla poszczególnych łamaczy często podaje się diagramy zakresu łamania. Co do płytek WNMG to bardzo je lubię i jest to moja podstawowa płytka do obróbki zgrubnej. Zakres stosowania jest podobny jak CNMG ale ma 6 krawędzi. Co do stosowania noży na rozwarty róg płytki CNMG to mam podobne zdanie jak kolega Majster. Próbowałem kiedyś wprowadzić takie oprawki w firmie ale zupełnie się nie przyjęły.

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rc36 » 21 lut 2019, 16:45

Płytki SNMG są bardzo ekonomiczne, do wykorzystania jest osiem naroży. Mając nóż PSSNR można toczyć wzdłuż, w poprzek i robić fazki.

Wiktor57

Post napisał: Wiktor57 » 22 lut 2019, 06:48

rc36 pisze:
21 lut 2019, 16:45
Płytki SNMG są bardzo ekonomiczne, do wykorzystania jest osiem naroży. Mając nóż PSSNR można toczyć wzdłuż, w poprzek i robić fazki.
Niby tak, ale: planowanie i toczenie nie odbywa się tym samym rogiem, co powoduje konieczność stosowania dla tych zabiegów różnych korektorów a faza na cnc nie jest żadnym problemem. Dodatkowo, ze względu na budowę płytki, wydłuża się krawędź skrawająca (np dla ap=2 wynosi 2.82mm) przez co rośnie zapotrzebowanie na moc maszyny. W uzupełnieniu do mojej wcześniejszej wypowiedzi muszę dodać, że CNMG ma większe ap niż WNMG ale by obrabiać z ap=7 - 8mm trzeba naprawdę dużej mocy. WNMG08 ma przeważnie apmax rzędu 4mm. Ja na moim prywatnej maszynie stosuję przeważnie ap=2 i posuw 0.25mm/obr no ale ja nie muszę się spieszyć. :D

Autor tematu
MALB
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5

Post napisał: MALB » 04 mar 2019, 15:31

Niestety ja w niedługim czasie będę musiał. Dzięki za sugestie i rady.

Adrian M.
Posty w temacie: 1

Post napisał: Adrian M. » 07 mar 2019, 20:02

Wszyscy rozważają o płytkach, jednak przede wszystkim maszyna! Parametry przerzucone z jednej tokarki na drugą nie spisywały się- pękały płytki. W innym przypadku parametry przerzucone z tej drugiej na trzecią spowodowały utratę geometrii maszyny. Jeżeli maszyna Ci pozwoli i masz do wykonania małą serię 200 tysięcy to z narzędzi wyciskasz wszystko. Lepiej jest wydać więcej na narzędzia ale wykonać 1,5 razy tyle sztuk. W szczególności jeżeli wydajność jest na pograniczu zapotrzebowania na jedną lub dwie maszyny, lub jesteś w stanie odpuścić produkcję na jednej zmianie przesuwając człowieka na inne stanowisko- co przy dzisiejszym zapotrzebowaniu na operatorów jest bardzo ważne.

Co do parametrów- z racji wielkości serii zawsze górna granica lub powyżej.

Pozdrawiam,
Adrian M.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”