Witam.
Własnie wymieniłem w maszynie olej hydrauliczny (taki jak Mobil DTE 20), po spuszczeniu zostało mi 40 litrów, zastanawiam się czy nie dało by się go wykorzystać do smarowania prowadnic i śrub w mojej frezarce zamiast oleju RC 68. Szkoda wylewać 40 L oleju.
Olej hydrauliczny wtórne wykorzystanie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Olej hydrauliczny wtórne wykorzystanie
Wylewać?
To się oddaje firmom, które wydadzą ci za to "Kartę Przekazania Odpadu".
Pewnie, że możesz używać, tylko jeśli będą ci prowadnice rdzewieć, to wiedz, że to z powodu takiego, że w składzie olejów hydraulicznych są inne składniki, niż w składzie olejów do smarowania.
Może frytki zaczniesz piec?

To się oddaje firmom, które wydadzą ci za to "Kartę Przekazania Odpadu".
Pewnie, że możesz używać, tylko jeśli będą ci prowadnice rdzewieć, to wiedz, że to z powodu takiego, że w składzie olejów hydraulicznych są inne składniki, niż w składzie olejów do smarowania.
Może frytki zaczniesz piec?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
A tłoki, tłoczyska i cylindry w siłownikach rdzewieją :
(że o nurnikach w pompie nie wspomnę)
Jasiu wyznaje zasadę , że jak krem jest na dzień i pod oczy to na dłoni w nocy wywoła uczulenie

Jasiu wyznaje zasadę , że jak krem jest na dzień i pod oczy to na dłoni w nocy wywoła uczulenie

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ja mam taką beczkę plastikową, co różne wartościowe części w niej konserwuję przez całkowite zanurzenie i taki olej się pewnie nada. Co do rdzewienia, to przekonanie wyniesione z oleju napędowego z dodatkiem "bio", to badziewie się wydziela w postaci rdzawo- zielonej galarety, nie jeden mechanik chciał sobie zakonserwować wałek rozrządu przez zalanie w ropie, a po kilku miesiącach doznawał szoku 

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
O zardzewienie sie nie boje bo olej pracował w układzie hydraulicznym tokarki i jakoś nic nie zardzewiało, teraz przelałem go do szczelnych kanistrów tylko pytanie jak go wykorzystać ponownie. Dlatego moje pytanie czy nada sie do smarowania jak smarował tyle czasu zawory i hydraulikę w tokarce to do prowadnic powinien być dobry?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
hehejasiu... pisze:Wylewać?
pawelnoc111 pisze:zastanawiam się czy nie dało by się go wykorzystać do smarowania prowadnic i śrub w mojej frezarce zamiast oleju RC 68
jeśli jest to coś manualnego na śrubach trapezowych to krzywdy nie zrobisz. No ale jak masz na myśli CNC i śruby kulowe czy prowadnice liniowe to sam byś sobie strzelił w kolano.
Przepracowany olej ma mikro opiłki metalu i jak byś go lał do zbiorniczka na smarowanie to w dłuższej perspektywie skrócisz ich żywotność.