Budowa wypalarki plazmowej CNC, plotera do plazmy
Przebudowa plotera do plazmy CNC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 17
Re: Budowa wypalarki plazmowej CNC, plotera do plazmy
Dzięki za info. Jutro bede mierzył.
przekaźnik założyłem samochodowy więc możliwe ze sporo za duże obciążenie robi cewka.
Mam małe przekaźniki więc polutuje na spokojnie przewody i posprawdzam.
Czyli sposób podłączenia jest prawidłowy tak?
przekaźnik założyłem samochodowy więc możliwe ze sporo za duże obciążenie robi cewka.
Mam małe przekaźniki więc polutuje na spokojnie przewody i posprawdzam.
Czyli sposób podłączenia jest prawidłowy tak?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Wydaje sie byc ok. Ale probuj najpierw dojsc do momentu gdzie na samym sterowniku bedziesz mial przejacie miedzy output a gnd
-
Ok - powiedz mi jeszcze tylko czy ważny jest kierunek przejścia tzn bieguny multimetru - czarny / czerwony i ustawienie diody czy moge poprostu ustawić na "brzęczek"?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Przekaźnik samochodowy może być za duży.
Kiedyś tak próbowałem i musiałem jeszcze z tranzystorem kombinować.
https://www.sklep.cyfronika.com.pl/pl/p ... 250V/31309
Tu jest przykładowy z montażem przewlekanym, który ma dobrze opisane parametry
Pobór mocy przez cewkę 360mW
Dla 12V daje to 30mA. - a to już zbliża się do parametrów granicznych, ale powinno grać.
Typowy samochodowy
http://www.mpartner.com.pl/przekaznik-s ... p-314.html
Opis
Podłącz sobie ten przekaźnik pod jego referencyjne napięcie i słuchaj, czy działa (klika).
Kiedyś tak próbowałem i musiałem jeszcze z tranzystorem kombinować.
https://www.sklep.cyfronika.com.pl/pl/p ... 250V/31309
Tu jest przykładowy z montażem przewlekanym, który ma dobrze opisane parametry
Pobór mocy przez cewkę 360mW
Dla 12V daje to 30mA. - a to już zbliża się do parametrów granicznych, ale powinno grać.
Typowy samochodowy
http://www.mpartner.com.pl/przekaznik-s ... p-314.html
Opis
Prąd cewki 3 razy większy niż możliwość Twojego sterownika.Przekaźnik zwierny (dwa styki zwierne) FRC2U-DC12V z uchwytem
Oryginalny niezawodny przekaźnik samochodowy
Napięcie zasilania 12 V
Typ przekaźnika: elektromagnetyczny
Konfiguracja styków: SPST x2 (NO, NO)
Napięcie cewki nominalne : 12V DC
Prąd styków maks.: 50A
Wersja przekaźnika: samochodowy
Rezystancja cewki: 80Ω
Temperatura pracy: -40...85°C
Pobór mocy przez cewkę: 1.8W
Trwałość mechaniczna: 10000000 cykli
Prąd cewki: 150mA
Podłącz sobie ten przekaźnik pod jego referencyjne napięcie i słuchaj, czy działa (klika).
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Sam przekaźnik który zastosujesz powinien być przekaźnikiem najlepiej przemysłowym z dodatkowa diodą gaszącą piki prądu przy wyłączaniu przekaźnika. Chroni ona przed przepięciami mogącymi uszkodzić tranzystor mocy załączający Twój przekaźnik.

-
Temat rozwiązany a problem pożegnany 
Faktycznie zdemontowałem przekaźnik samochodowy (był z diodą gaszącą - wiedziałem o co chodzi z pikami) bo znalazłem pojedynczy moduł przekaźnika 12V z optoizolacja - podpiąłem wg schematu i.... Lipa....
Poszukałem, pobadałem i znalazłem problem który był w ustawieniach porty/piny a mianowicie Port 1 odpowiada za WEJŚCIA a Port 2 za WYJŚCIA więc w "sygnalach wyjściowych" musiałem zmienić port na 2 i zaczęło działać. Teraz musze sobie zamówić moduł z 4 albo 8 przekaźników i będzie OK.
Na teraz szafka wygląda tak ale jeszcze daleko do końca:

Dzis trwało podpinanie MY PLASM THC jako THC 150 z Disable, ARC OK i kontrolkami stanów powyższych funkcji na pulpicie
Z góry dzięki za pomoc.
Teraz nurtuje mnie inne pytanie - sterownik posiada 10 programowanych WYJŚĆ - w Mach3 możemy przypisać M03, M04, M07, M08 to są 4 wyjścia a jak można zastosować to inaczej - np aby z Gkodu wywołać OUT6 albo jeśli włączy się ESTOP czyli zacznie mrugać reset wywołało OUT9?

Faktycznie zdemontowałem przekaźnik samochodowy (był z diodą gaszącą - wiedziałem o co chodzi z pikami) bo znalazłem pojedynczy moduł przekaźnika 12V z optoizolacja - podpiąłem wg schematu i.... Lipa....
Poszukałem, pobadałem i znalazłem problem który był w ustawieniach porty/piny a mianowicie Port 1 odpowiada za WEJŚCIA a Port 2 za WYJŚCIA więc w "sygnalach wyjściowych" musiałem zmienić port na 2 i zaczęło działać. Teraz musze sobie zamówić moduł z 4 albo 8 przekaźników i będzie OK.
Na teraz szafka wygląda tak ale jeszcze daleko do końca:

Dzis trwało podpinanie MY PLASM THC jako THC 150 z Disable, ARC OK i kontrolkami stanów powyższych funkcji na pulpicie
Z góry dzięki za pomoc.
Teraz nurtuje mnie inne pytanie - sterownik posiada 10 programowanych WYJŚĆ - w Mach3 możemy przypisać M03, M04, M07, M08 to są 4 wyjścia a jak można zastosować to inaczej - np aby z Gkodu wywołać OUT6 albo jeśli włączy się ESTOP czyli zacznie mrugać reset wywołało OUT9?
-
-
Dziś udało sie spiąć resztę elektryki, ustawić paski napędowe, zamontować grawerke i skonfigurować Macha... Ale... Oczywiście musiały się pojawić problemy bo by nie było 
Problemy w sumie prawdopodobnie leżą w tym samym elemencie którym jest... CHIŃSKI sterownik NVEM...
Po pierwsze działa WOOOLNO.... Nie reaguje od razu na polecenia. Dziwna sprawa z MOTOR TUNUNG - nie reaguje na zmiane jakichkolwiek parametrów do czasu "zapisania" osi i wyjścia z ustawien - mieliście taki cyrk kiedyś ?
Nawet przeinstalowalem MACHA ale nic nie pomogło...
Kolejny problem jest chaotyczne sterowanie osiami o ile przy wolniejszych komendach działa poprawnie o tyle przy szybszych sekwencjach jakby się gubil...
Jutro zakładam ruszt i będzie można pomierzyc geometrie itd ewentualnie może uda się coś wypalić.
Używa ktoś z was tego sterownika? Jak to u was działa?
Jutro po testach dorzucę fotki lub filmik zależy jak wyjdzie z czasem.

Problemy w sumie prawdopodobnie leżą w tym samym elemencie którym jest... CHIŃSKI sterownik NVEM...
Po pierwsze działa WOOOLNO.... Nie reaguje od razu na polecenia. Dziwna sprawa z MOTOR TUNUNG - nie reaguje na zmiane jakichkolwiek parametrów do czasu "zapisania" osi i wyjścia z ustawien - mieliście taki cyrk kiedyś ?
Nawet przeinstalowalem MACHA ale nic nie pomogło...
Kolejny problem jest chaotyczne sterowanie osiami o ile przy wolniejszych komendach działa poprawnie o tyle przy szybszych sekwencjach jakby się gubil...
Jutro zakładam ruszt i będzie można pomierzyc geometrie itd ewentualnie może uda się coś wypalić.
Używa ktoś z was tego sterownika? Jak to u was działa?
Jutro po testach dorzucę fotki lub filmik zależy jak wyjdzie z czasem.