Wiesz, ja jestem automatykiem, obróbki skrawania dopiero zaczynam sie uczyć.
Oczywiscie bedzie falownik do regulacji V, więc sie ustawi tyle ile trzeba.
Jeśli chodzi o to czy lutnik bedzie konkurował z chinczykami na ilość. Oczywiscie ze nie
Chodzi o ułatwienie pracy. Ręczne nacinanie zajmuje kupe czasu. Na CNC pare minut.
Jakby zautomatyzować kilka elementów pracy lutnika to oczekiwanie na instrument skróciłoby sie duzo.
Oto moje cudo, wykonane przez Mirka Fejcho:
http://www.lootnick.com/gallery.php?gid=91
Czekałem na tą gitare rok, kosztowała tyle ze zbudowałby niezłą frezarkę cnc. Jest to najlepszy instrument jaki spotkałem, jednak rok czasu czekać?? troche długo. Taki lutnik ma kupe zamówień i robi po 10 gitar równolegle, więc dobra maszyna moze przyspieszyć czas oczekiwania.
Jednak "Lootnick" czyli Mirek Fejcho nie uznaje CNC, bo ręczne wypracowywanie kazdego elementu sprawia mu przyjemność.... jest jakość, ale cena i terminy też

Mimo wszystko - WARTO
Chce napisać tez program do projektowania elementów gitar, graficzne modelowanie i konwerter do Gcode, tak aby w prosty sposóbmozna było zrobic korpus czy gryf, otwory pod przetworniki czy potencjometry bez szczególnej znajomosci technologii CNC.
Taki jest zamysł mojej pracy magisterskiej. Jest problem który musze rozwiązać, mam nadzieje ze zakonczy sie sukcesem.