pierwsza frezareczka (dylemat)

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: qqaz » 27 lut 2008, 22:51

Leoo pisze:i nie martwić się czy w przyszłości nie będę musiał ponownie splanować przylg.
Właśnie o tą możliwość i jednocześnie konieczność mi chodzi. Jeżeli rama skonstruowana jest tak że zadnej obróbki na niej nie bedzie ... bo być nie może z powodu braku powierzchni do frezowania to po co człowiekowi pętać w głowie wyrzażniem. Albo gdy zespawa szkielet z profili o sciance 3mm i długich na 1mb lub wiecej - patrz rysunki na poprzedniej stronie . Co tu jest do wyrzażania? Po piecu bedzie miał szmacianą ramkę z miękkiej blach powyginanej w prostokatne rurki - zupełnie coś innego niż włożył do pieca. Tym bardziej że profile zimnogięte po walcowaniu pozostają w stanie napreżenia na całej długości i trudno przewidzieć jak się odkształcą po piecu.
Po prostu , gdy scianka gruba ( zdecydowanie grubsza od spawu) a konstrukcja sztywna to do pieca, tym bardziej, gdy bedzie planowana frezarką - inaczej to zawracanie głowy - wyginanie od obciążenia takich patyczaków będzie wielokrotnie wieksze niż odkształcenia relaksacyjne po spawaniu.
I druga sprawa to fakt że geometrię wiekszość uzyskuje jednak przez podkładkę - wiec po roku mozna zmienić jej wymiar.
Jeszcze mam pytanie:
Jeżeli dwa profile spawane są do kata - noga bramy z profilem poziomym ramy - i wstawiają koledzy żebro - ostatnie zdjecie kol. Bartuss - to dlaczego to żebro jest zawsze długie do góry a takie krótkie poziomo? I dlaczego stoi pośrodku profilu zamiast na jego brzegu - gdzie przeniesienie sztywności jest tak 10x wieksze?

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Piotrjub » 27 lut 2008, 23:11

hehehe ciekawe pytanie .

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Leoo » 27 lut 2008, 23:47

qqaz pisze:Jeżeli dwa profile spawane są do kata - noga bramy z profilem poziomym ramy - i wstawiają koledzy żebro - ostatnie zdjecie kol. Bartuss - to dlaczego to żebro jest zawsze długie do góry a takie krótkie poziomo? I dlaczego stoi pośrodku profilu zamiast na jego brzegu - gdzie przeniesienie sztywności jest tak 10x wieksze?
Jeśli przeniesienie sztywności na środku profilu jest 10x mniejsze, to może po dodaniu żeberka wzrośnie? Może krawędź jest na tyle sztywna, że nie potrzebuje żeberek?

abnormal
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: abnormal » 28 lut 2008, 17:08

Hmm...
a pomyśleliście może o wyrzażaniu indukcyjnym?
Owija się taki spaw kablem w.cz. podpina do generatora i wyrzaża się miejscowo, a nie całą konstrukcję... Nie ma wtedy ryzyka, że cała konstrukcja pozwija się jak kilo sznurka w kieszeni a spawy będą wyrzazone i przynajmniej ztamtąd zniknie naprężenie...
Płomień nie oczyszcza - on parzy ... ;)
Mieszałeś już wodę z elektrycznością?

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 28 lut 2008, 18:05

Dzięki koledze qqaz za obszerne wyjaśnienia.
Nikt nie krytykował kolegi to chyba oznacza, że kolega ma rację :grin:

Odnośnie ostatniego zdjecia kol. Bartuss mam pytanie - ( tylko żebym kogoś nie uraził :neutral: ) czy wałki osi X powinny mieć boczne podparcie czy wystarczy tylko zamontować na podporach? :roll:

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 28 lut 2008, 18:53

abnormal pisze: pomyśleliście może o wyrzażaniu indukcyjnym?
jest jeszcze to (było już na forum) :

http://wibropol.com/
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 28 lut 2008, 19:05

Jaszuk88 pisze:czy wałki osi X powinny mieć boczne podparcie czy wystarczy tylko zamontować na podporach? :roll:
wystarczy na podporach :D
a zebro jest "długie" do góry ponieważ fizyka mówi ze jak coś sie ma nieprzewrócić to sie podkłada coś pod katem mniejszym od 45 stopni :D
po co zatem ładowac stali skoro to ma byc lekkie (80 kg) i proste w konstrukcji do obróbki jakich pcb i grawerki czegos tam, kolejną zetkę wykonam z aluminium bo stal troche przycięzka
a i szlag trafił płytke z mixpolu - jeden A3977 padł i silnik osi poprzecznej zaczał wariowac przepiecie jakies czy jaki h.., wymieniam toto na M542
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

sasii
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: sasii » 28 lut 2008, 19:58

bartuss1 pisze:szlag trafił płytke z mixpolu - jeden A3977
wyslij do firmy ja za naprawe placilem chyba 40 i bezproblemowo i teraz dziala jak nowy

ps

a moze wiesz jak podlaczyc do tego 4 os bo na schemacie nie sa opisane piny a zamowilem odrazu alfa1 i nie wiem jak to podlaczyc

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 28 lut 2008, 20:41

do tego chyba nie da sie podlączyc 4 osi, moze wymien na slim cos tam, generalnie tanie stery są awaryjne nie da sie ukryc, m542 przynajmniej nie siada
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

sasii
Kontakt:

Post napisał: sasii » 28 lut 2008, 22:48

da sie ja mam alga 3g i sa tam piny ale nie opisane a awarie mialem z wlasnej winy przewody podeszly pod lozyska i jedna os padla wiecej zastrzezen co do sterownika to nie mam malo przewodow nie trzeba laczyc z plyta gl tylko trafo i jest oki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”