Uchwyt Bison 3204 czy 3504?
Dylemat w wyborze
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Uchwyt Bison 3204 czy 3504?
Kurde, prawie tysiaka chcesz wydać na uchwyt 80 :p przerost formy nad treścią do warsztatowej tokarynh, to ja mam mniejszy budżet na 200.
Kup leżaka z olx za max 400zł, będzie wszystko fabrycznie w papierku i tak jak chcesz- bisona
Kup leżaka z olx za max 400zł, będzie wszystko fabrycznie w papierku i tak jak chcesz- bisona
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Uchwyt 80, więc mała maszynka, więc niezbyt sztywna.
Nie wykorzystasz zalet super uchwytu z uwagi na niedostatki maszyny.
W zasadzie każdy uchwyt, nawet chinol, po przeszlifowaniu szczęk spełni zadanie, tym bardziej przy pracy głównie w alu.
Osobiście wybrałbym coś tańszego, a za zaoszczędzoną kasę doposażył maszynę o inne narzędzia.
Chyba, że masz już wszystko i high quality
Nie wykorzystasz zalet super uchwytu z uwagi na niedostatki maszyny.
W zasadzie każdy uchwyt, nawet chinol, po przeszlifowaniu szczęk spełni zadanie, tym bardziej przy pracy głównie w alu.
Osobiście wybrałbym coś tańszego, a za zaoszczędzoną kasę doposażył maszynę o inne narzędzia.
Chyba, że masz już wszystko i high quality

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Bisona 3204 czy nawet 3504 nie nazwałbym super uchwytem. On zwyczajnie jest taki jak być powinien każdy! Czyli spełnia swoją normę i robi to co do niego należy... Super uchwyt to można powiedzieć o serii premium od Bizona
A super g.... są chińskie plastelinowe twory po 300zł... No i nie będzie to wyłącznie praca w alu, ale głównie w w stalach miękkich czyli mosiądz też
Stal też będę próbował... To nie ma być maszyna wyłącznie do g....litu
No ale przekonaliście mnie, aby spróbować zregenerować stary oryginalny uchwyt emco 80 (szlif szczęk). Jeśli się okaże, że to nie tylko problem ze szczękami to Bisona kupuje 

-
- Kontakt:
Plączesz się w zeznaniach, kolego
Najpierw tylko alu i okazyjnie, teraz już żelastwo.
Ok, najpierw zadbaj o stan samego wrzeciona. Nie wiem jakie tam łożyskowanie. Żaden uchwyt nie pomoże, jeśli tam będą luzy.

Najpierw tylko alu i okazyjnie, teraz już żelastwo.
Ok, najpierw zadbaj o stan samego wrzeciona. Nie wiem jakie tam łożyskowanie. Żaden uchwyt nie pomoże, jeśli tam będą luzy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Tutaj nie do końca się zgodzę. Cztero szczękowy z niezależnymi szczękami, tak bez znaczenia jaki. Mam Ld550 i w fabrycznym uchwycie trzyszczękowym nie dało się dwa razy tak samo złapać materiału

-
tomcat65, gdzie ja napisałem, że TYLKO w alu, pokaż mi to. Tematy chyba pomyliłeś... O wrzeciono się nie martw. To pierwsze co już dawno zrobiłem i bicie jest DO MAX 0,01mm w obu płaszczyznach, a luzów brak. (na japońskich łożyskach stożkowych sparowanych ze sobą NACHI)
rdarek chińczyk to chińczyk...Dla mnie złom. Wystarczy poszukać tutaj na forum w starych tematach pełno jest informacji o tym, jakie to dziadostwo. Fakt też jest taki, że jednym trafi się lepszy egzemplarz, a drugim gorszy (tak jest ze wszystkimi co chińskie, niezależnie od branży) i Ci maja lepszy lub udało im się go doprowadzić do jakiegoś stanu użytkowego, OGÓLNIE piszą, że w tej cenie jest ok i są zadowolenie.
PS: Ja mam to samo w obecnym uchwycie emco. Nie da się złapać osiowo detalu i za każdym razem inaczej go złapie i inne bicia są, no ale uchwyt ma 30lat i swoje chyba już 2x przepracował... Za to 4 szczękowy niezależny też posiadam emco i nikt go nigdy chyba nie używał... No rewelacja! Tylko trzeba z czujnikiem ustawić detal, a jak jakaś cieńsza rurka to już absolutnie (ja przynajmniej nie mam wyczucia i zgniatam ją) Dlatego dla własnej wygody i spokoju wole dać za uchwyt 1000zł i być go pewnym, niż 300zł i modlić, się, aby lepszy przyszedł i dało się go doprowadzić do stanu używalności. Jestem zdania, że lepiej wydać raz i więcej, niż mniej i zniechęcić się, wyrzucić pieniądzem lub się z tym dziadostwem męczyć... 1000zł to też nie jest majątek, a zadowolenie z narzędzia, jego precyzja i radość wręcz z jego korzystania jest dla mnie znacznie więcej warta niż 1000zł... Wiem, nie wszystkich może na to stać... Mnie stać, ja dobrze zarabiam
rdarek chińczyk to chińczyk...Dla mnie złom. Wystarczy poszukać tutaj na forum w starych tematach pełno jest informacji o tym, jakie to dziadostwo. Fakt też jest taki, że jednym trafi się lepszy egzemplarz, a drugim gorszy (tak jest ze wszystkimi co chińskie, niezależnie od branży) i Ci maja lepszy lub udało im się go doprowadzić do jakiegoś stanu użytkowego, OGÓLNIE piszą, że w tej cenie jest ok i są zadowolenie.
PS: Ja mam to samo w obecnym uchwycie emco. Nie da się złapać osiowo detalu i za każdym razem inaczej go złapie i inne bicia są, no ale uchwyt ma 30lat i swoje chyba już 2x przepracował... Za to 4 szczękowy niezależny też posiadam emco i nikt go nigdy chyba nie używał... No rewelacja! Tylko trzeba z czujnikiem ustawić detal, a jak jakaś cieńsza rurka to już absolutnie (ja przynajmniej nie mam wyczucia i zgniatam ją) Dlatego dla własnej wygody i spokoju wole dać za uchwyt 1000zł i być go pewnym, niż 300zł i modlić, się, aby lepszy przyszedł i dało się go doprowadzić do stanu używalności. Jestem zdania, że lepiej wydać raz i więcej, niż mniej i zniechęcić się, wyrzucić pieniądzem lub się z tym dziadostwem męczyć... 1000zł to też nie jest majątek, a zadowolenie z narzędzia, jego precyzja i radość wręcz z jego korzystania jest dla mnie znacznie więcej warta niż 1000zł... Wiem, nie wszystkich może na to stać... Mnie stać, ja dobrze zarabiam

-
- Kontakt:
Pisałeś o miękkich metalach, a spośród nich chyba najczęściej alu się skrobie.
Więc po ki .... ... zawracasz ?
Bierz najlepszy na jaki Cię stać i z głowy.
I tu zakończę swój udział w dyskusji.
reactor pisze: Wiem, nie wszystkich może na to stać... Mnie stać, ja dobrze zarabiam
Więc po ki .... ... zawracasz ?

Bierz najlepszy na jaki Cię stać i z głowy.
I tu zakończę swój udział w dyskusji.
-
No widzisz, nie umiesz wskazać miejsca w którym to niby rzekomo wspominałem tylko o ALU, tak więc ja dla Twojej informacji zacytuje sam siebie z jednych z pierwszych postów, co jest odpowiedzią na Twoje pytanie i zarazem informacją w czym zamierzam robić.
...miękkich metalach - a te słowo nie jest słowem mówiącym TYLKO aluminium, bo jest też mosiądz. A może myślę o zupełnie innych metalach, o których nawet nie pomyślałeś? Złoto, srebro... To również miękkie metale, a srebro nawet bardzo...
No ale bez przesady... Głównie aluminium i mosiądz.. Stal też od czasu do czasu i spróbuje nawet z nierdzewką coś poskrobać, jeśli będzie miało to sens...
Zwróć uwagę na temat... Może nie do końca prawidłowo napisany, bo 3204 to żeliwny, a 3504 to stalowy wyważoną tarczą ślimakową. Niczym innym się nie różnią te uchwyty. Maszynka ma max 2400obr/min.
...raczej - Te słowo nie wyklucza innych metali, lecz mówi o tym, że w większości przypadków...
...miękkich metalach - a te słowo nie jest słowem mówiącym TYLKO aluminium, bo jest też mosiądz. A może myślę o zupełnie innych metalach, o których nawet nie pomyślałeś? Złoto, srebro... To również miękkie metale, a srebro nawet bardzo...
No ale bez przesady... Głównie aluminium i mosiądz.. Stal też od czasu do czasu i spróbuje nawet z nierdzewką coś poskrobać, jeśli będzie miało to sens...
Zwróć uwagę na temat... Może nie do końca prawidłowo napisany, bo 3204 to żeliwny, a 3504 to stalowy wyważoną tarczą ślimakową. Niczym innym się nie różnią te uchwyty. Maszynka ma max 2400obr/min.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Co kto woli

Sam napisałeś, że w takim należy materiał ustawić na czujnik. Dlatego dokładność wykonania tego uchwytu nie ma aż takiego znaczenia

Zależy jakie są te różnice. U mnie potrafiło rozjeżdżać się w granicach dychy