tue 40
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Re: tue 40
Nie wiem czy wiesz, ale żeby wymienić paski napędowe w TUE 35 trzeba wyjąć wrzeciono
a poza tym łożyska wrzeciona i inne ważne miejsca są smarowane na zasadzie oleju traconego, skutkiem tego trzeba pamiętać o ciągłym uzupełnianiu. Ogólnie ta tokarka to straszny grzechotnik, ale i ona ma swoich wielbicieli.

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 23
tak wiem o tym wyjmowaniu wrzeciona, trochę upierdliwe ale cóż.. Dzięki że powiedziałeś o tym oleju. a gdzie on w ogóle ucieka? jutro może uda sie podjechać i zobaczyć
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
A propo tue35 i jej smarowania, to ważniejsze jest to, że nikt nie przewidział smarowania "kamieni" przesuwających sprzęgło kłowe. Tylko tam w czasie normalnej pracy występuje tarcie - dość często suche. Warto dbać o te powierzchnie bo w przeciwnym razie szybko słychać charakterystyczny dźwięk tarcia metal-metal, a to wróży szybką awarię.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
marixm pisze:DTR wyczytałem że w zestawie powinno być 8 kół do gitary, ale z tymi co są już założone? I czy w "razie w" Gdyby ich nie bylo to czy opłacalny jest zakup
Te koła zębate to są potrzebne do gwintowania o calowym skoku gwintu, a to mało komu jest potrzebne, czasem jest przydatne gwintowanie rur calowych, ale tego typu instalacje i tak wychodzą z użycia. Upewnij się jedynie czy masz podstawowy zestaw kół zmianowych do gwintów metrycznych.
Pozostałe jak będą to dobrze, jak nie to da się jeszcze dokupić.
Może zależy od wykonania.Ta którą znam, ma smarowanie kropelkowe.Knot i rurka doprowadzająca olej na kamienietokarzmaly pisze: ↑25 lis 2018, 22:55A propo tue35 i jej smarowania, to ważniejsze jest to, że nikt nie przewidział smarowania "kamieni" przesuwających sprzęgło kłowe.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
W mojej tego nie ma.
W pewnym momencie zaczęła "kwiczeć/piszczeć".
Dorobiłem kawałek filcu we wnęce widełek i lejek skierowany na ten filc. Moim zdaniem to jedyne miejsce wymagające stałego smarowania w czasie pracy bez odboczki i bez posuwu mechanicznego.
W pewnym momencie zaczęła "kwiczeć/piszczeć".
Dorobiłem kawałek filcu we wnęce widełek i lejek skierowany na ten filc. Moim zdaniem to jedyne miejsce wymagające stałego smarowania w czasie pracy bez odboczki i bez posuwu mechanicznego.
A ma pokrywę zamykająca od góry koło pasowe?Smarowanie jest w tej pokrywie.Jest tam zagłębienie na olej i rurka z knotem.
Może ktoś ją zdemontował.
Może ktoś ją zdemontował.
,, Iditi na ch. j" maciąg.