Rynek operatorów
Jak kształtuje się rynek operatorów
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Rynek operatorów
Cześć, pracuje od 6 miesięcy po godzinach na maszynach cnc. Pracuje z gościem który był wiele lat technologiem i założył firmę, jestem tylko ja i on więc całą naukę obróbki poświęca mi. Do dyspozycji mamy tokarce CNC oraz frezarkę CNC. Uczy mnie całego procesu produkcji od ustawienia maszyny, materiałoznawstwa, parametrów obróbki oraz programowania narazie w g - code na Sinumerik 808d, ale jest też dostępy CAM który narazie odpuszczam do opanowania programowania na tokarce. Mam w sobie taką cechę że na prawdę w miarę szybko się uczę. Dodam że mam dopiero 21 - lat. Proszę powiedźcie mi jak kształtuje się ten rynek w Polsce ? Jakie z biegiem czasu będą wyglądały zarobki i czy w 2018 roku warto jeszcze się kształcić w tym kierunku. Czy można rozsądnie zarobić ? Nie mówię tu o zarobkach z rzędu 3 tyś netto. Wiem że mam mega duże możliwości rozwoju w sytuacji której się znajduje.
tylko moje pytanie brzmi czy za kilka kilkanaście lat tacy operatorzy/technolodzy będą jeszcze mieli zbyt na rynku pracy ? Zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam

Re: Rynek operatorów
Idź do wróżki.Może za dwie dychy powie Ci ,jakie technologie będą używane w przyszłości.
Tak poważnie.Masz możliwość nauczyć się,to się ucz.Przyda się,albo nie.W razie potrzeby nauczysz się czegoś co będzie potrzebne.
Tak poważnie.Masz możliwość nauczyć się,to się ucz.Przyda się,albo nie.W razie potrzeby nauczysz się czegoś co będzie potrzebne.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Rynek operatorów
Świetna robota więc warto się uczyć fachu, zwłaszcza od kogoś z wieloletnim doświadczeniem. Myśl chłopie raczej żeby być w tym najlepszy, to z ofert będziesz mógł wybierać stawki, które ci odpowiadają. Jeżeli CNC ewoluuje w jakiś sposób to z podstawami najszybciej przyjdzie się dostosować