Osuszacze powietrza
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Re: Osuszacze powietrza
Niekoniecznie musi kosztować https://modosz.blogspot.com/2013/10/kol ... uszek.html
Wpierw przyjemność, a potem do dzieła
Wpierw przyjemność, a potem do dzieła
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Kiepski przykład. Kolektor do działania w naszej strefie klimatycznej musi być próżniowy. Inaczej słabe (20% letniego) światło słoneczne w okresie zimowym jedynie podgrzewa kolektor. I wszelkie straty wymiany ciepła szybko rozpraszają efekt ogrzewania.
Można co prawda zrobić z rurek aluminiowych o minimalnej grubości (dość tanie), pomalować lakierem (czarnym matowym do kominków) i zaizolować cieplnie jak w tym linku. Ale to będzie bardzo słabo działało gdy damy przedmuch.
Dużo ciekawsze wydaje mi się to co zostało pokazane wcześniej, z tym skraplaczem przedmuchowym
Jakby dodać kolektor to na pewno byłoby jeszcze bardziej skuteczne.
Można co prawda zrobić z rurek aluminiowych o minimalnej grubości (dość tanie), pomalować lakierem (czarnym matowym do kominków) i zaizolować cieplnie jak w tym linku. Ale to będzie bardzo słabo działało gdy damy przedmuch.
Dużo ciekawsze wydaje mi się to co zostało pokazane wcześniej, z tym skraplaczem przedmuchowym

-
- Kontakt:
To powiedz to duńczykom, może nie wiedzą że u nich jest jeszcze gorzej ze słońcem jak u nas
-
Jak pokażesz mi kolektory niepróżniowe w Dani to uwierzę
Próżniowe mają znikome straty to mogą działać i na syberi o ile jest słońce.

-
- Kontakt:
Mam Solarventi i nie jest próżniowy.
Swoją drogą warto sprawdzić skuteczność osuszacza ziębniczego przy wilgotności poniżej 80%.
Swoją drogą warto sprawdzić skuteczność osuszacza ziębniczego przy wilgotności poniżej 80%.
-
I działa Ci w grudniu gdy jest -20 stopni ? Bo jeszcze tak mi się przypomniało, Dania może i wyżej ale obok Angli i morza. A południowa Anglia dzięki ciepłym pływom morskim ma dodatnie temperatury w zimie. Tam nie ma praktycznie mrozów w zime. Zresztą wystarczy zerknąć na 25 dniową prognozę pogody w Londynie:
https://pogoda.interia.pl/prognoza-dlug ... ,cId,62348
Jest jakieś 5-10 stopni cieplej niż w Polsce środkowej.
https://pogoda.interia.pl/prognoza-dlug ... ,cId,62348
Jest jakieś 5-10 stopni cieplej niż w Polsce środkowej.
-
- Kontakt:
Jak jest słońce to działa. To jest typowy kolektor wentylacyjny i jego głównym zadaniem jest osuszać pomieszczenie. Do ogrzewania służą innego typu kolektory np. staroświeckie próżniowe do ogrzewania wody. Ale to inna bajka.
-
Ok, to będę musiał sobie taki zrobić. Bo jak widziałem Solarventi za 4000zł to jednak wolę posiedzieć nad tym ze 2 dni i spożytkować stare okna. Albo nawet kupić za 100-200zł tzw szybę zespoloną.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Zrób kolektor z puszek lub innych rur. Z dołu daj możliwość odpływu wody. Zmienność dobowa temperatury pozwoli na osuszanie powietrza. Gdy słońce będzie grzało to ciut podgrzeje a zimną nocą wyszroni wilgoć ze srodka. Wystarczy niewielki wymuszony przepływ.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ