Wydaje mi się ze akurat do obrotnicy stosuje się ten typ przekładni ale nie będę się upierałolo_3 pisze:mex,
z ta przekładnią ślimakową to klapa całkowita (!!!), chyba ze planujesz pracować w tolerancji +/- 2st. (mam gdzieś rysunki na napęd stołu z centrum - jak chcesz to wyślę Ci ksero)
jeśli masz jakieś rysunki będę bardzo wdzięczny za kadzą pomoc .
A zastosowałem ten typ przekładni z kilku powodów pierwszy duża sztywność a drugi to
samohamowność , poza tym planuje układ kasowania luzu poprzez stały docisk elementów
uzębnych , no i układ uzębny będzie ściśle spasowany a uzębienia szlifowane wiec nie powinien
występować żaden luz , wszystko zależy od dokładności wykonania a z tym akurat nie mam problemów .
Ale zgadzam się z tym że jak bym wziął normalna przekładnie
ślimakową ten luz mógł by występować w zakresie który podajesz .
Najważniejsze to , to jak zauważyli koledzy termit i b_j aby nie powstały gdzieś luzy .
Czy to na pasku czy na przekładni bo inaczej klapa .
Z tego akurat zdaje sobie sprawę i z powodu tego mam zastrzeżenia wrysowałemolo_3 pisze: nie wiem czy wiesz ze pasy i zębatki sprzedawane są ze znacznymi luzami - jedyne rozwiązanie wyciąć nowe koła na drążarce - pod paski (wtedy będą bezluzowe - sprawdzone doświadczalnie, choć tez można nabyć “bezluzowe” niestety koszmarnie drogie)
pas zębaty w koło pasowe zębate no i widać jest luz wychodzi 0.15mm na stronę
wydaje się że jak poszerzę ząb powinno być ok. tylko mam jeszcze
jedno zastrzeże co do dokładności wykonania paska zębatego wiadomo guma
A z wykonaniem kół niema problemu jeszcze się tak nie zdarzyło żebym musiał kupować
zawsze sobie sam wycinam na elektroerozyjnej wycinarce drutowej .

Jakiś tam opis mam ale tylko jak podłączyć nic więcej jak masz to podeślijolo_3 pisze: opis pinow do stegmana masz (?, jak nie to mam tam jakieś ich -.pdf ) - bo wcale nie powiedziane ze kawdraturowy mino zasilania 5vdc, poza tym do osi obrotowej lepszy był by 36000 inp.
A może jeszcze wiesz gdzie kupić wtyczkę do niego ?
Wiesz co przyznam się bez bicia nie miałem czasu , a nawet nie mam żeby go podłączyćolo_3 pisze: jak tam twój grex - próbowałeś to co pisałem ?
G100 oczywiście , tak jakoś wyszło , poza tym nie mam jeszcze skończonej płytki zbiorczej
I co Ci jeszcze powiem na LPT też chodzi i to bez zarzutów na razie nie mam parcia .
A jak u ciebie już pracuje na maszynie , jak tak to jakie wrażenia opinie ?
I dlatego koło pasowe enkodera jest dodatkowo ułożyskowane jak zauważył kolega Arizonolo_3 pisze:będzie i to spory,arizon pisze:Wydaje się że jeśli pasek będzie odpowiednio naciągnięty to nie będzie problemów trzeba tylko uważać by oś enkodera nie przenosiła obciążeń,
szczególnie ze nie chodzi o przemysłowe warunki:
-wybije łożyska na enkoderze (miniaturowe)
- luzy miedzyzębne
i nic się nie będzie przenosić na enkoder