Maszyna z syntetycznego granitu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam
Oto wzór który każdy powinien znać oraz obliczenia dla przykładowych długości:
*obliczenia wykonane w programie Mathcad
- Załączniki
-
- równanie.jpg (21.06 KiB) Przejrzano 1597 razy
-
- 100_4134.jpg (28.89 KiB) Przejrzano 1558 razy
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
Nie myli się tylko ten, co nic nie robi.walter~ pisze:..... Oczywiscie prawda, przyznaje ze moj wywod byl tu zupelnie niepotrzebny. Jedyne co mam na swoja obrone to fakt ze .....
Sądzę, żę kolega Walter nie musi się tłumaczyć z faktu, ze czasem zdarzy mu się "zagalopować". W naszym wspólnym interesie (interesie chętnych do zbudowania korpusu maszyny z polimerobetonu) jest nanieść tu i uwdzie drobne poprawki.
Jednak trzon pracy i wynikających z niej doświadczeń (ale i bólu rozczarowania) ponosi póki co Walter.
Sam ostro przymierzam się do odlewanego korpusu, ale jak na razie buduję stół wibracyjny i chłonę wiedzę z forum

Dzielić się wiedzą i doświadczeniem z innymi to wielka sztuka. Dzięki Walter.
UWAGA: x to połowa długości prowadnicyarizon pisze:Witam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 24
Parę obiecanych słów
Kolega Kowal wrzucił ziarnko do trybów dyskusji
"Mysle ze Kowal pytal o rozstaw wozkow... ...Zwracam uwage ze nie mowimy o maszynach domowej roboty tylko o zawodowych obrabiarkach CNC.... ...Po drugie Kowal nie buduje frezarki do metalu za pol miliona PLN... itd..
Ponieważ na forum wypada dzielić się wiedzą do końca albo siedzieć cicho i nie zaczynać to przedstawię swoje, z piwnicy, "wyniki badań". NIe przytaczam tutaj wiedzy przeczytanej lub czyjejś tylko własne konkrety których kilka stron wcześniej domagał się kol. Walter.
Rys pokazuje schemat stanowiska sił:
- prowadnica prostokątna i dwa wózki Bosch na rozstawie 270mm na tej prowadnicy, podstawa płyta stalowa, stół - płyta aluminiowa ( fortal) podparta zderzakiem 100mm od prowadnicy.
Obciążenie to siłownik pneumatyczny fi63mm/7at = max około 200kg przystawiany we wskazanych miejscach, narzędziem pomiarowym jest czujnik 0,01mm
- wariant I - siłownik na lini prowadnicy obciążenie wstępne 1at, póżniej max 7at
odkształcenie boczne prowadnicy = 0
odkształcenie wzdłużne płyty stołu = o
czujnik nie wykazał ugięcia
- wariant II - pomiar po przeciwnej stronie podparcia płyty stołu
prowadnica = 0
płyta stołu = chyba 0,02 - czujnik drgnął po przełożeniu obciążenia w nowe miejsce
CZY W TAKIM RAZIE DYSKWALIFIKACJA? - 15 do 20 um błędu
I teraz mam kłopot jak odpowiedzieć na pytanie " Na jakim rozstawie są te moje prowadnice? - przecież drugiej nawet nie było
Napisałem wcześniej "Liczą się luzy w wózku prowadzącym i rozstaw wózków na jednej szynie - ta proporcja wyznacza kątowe ugięcie prowadzonego elementu."
Ale może coś przeoczyłem i nie mam racji.
Jest też taka możliwość że, jak pijacy, przekonujemy się nawzajem o tym samym
Ponawiam uznanie za epoxybeton.
Kolega Kowal wrzucił ziarnko do trybów dyskusji
"Mysle ze Kowal pytal o rozstaw wozkow... ...Zwracam uwage ze nie mowimy o maszynach domowej roboty tylko o zawodowych obrabiarkach CNC.... ...Po drugie Kowal nie buduje frezarki do metalu za pol miliona PLN... itd..
Ponieważ na forum wypada dzielić się wiedzą do końca albo siedzieć cicho i nie zaczynać to przedstawię swoje, z piwnicy, "wyniki badań". NIe przytaczam tutaj wiedzy przeczytanej lub czyjejś tylko własne konkrety których kilka stron wcześniej domagał się kol. Walter.
Rys pokazuje schemat stanowiska sił:
- prowadnica prostokątna i dwa wózki Bosch na rozstawie 270mm na tej prowadnicy, podstawa płyta stalowa, stół - płyta aluminiowa ( fortal) podparta zderzakiem 100mm od prowadnicy.
Obciążenie to siłownik pneumatyczny fi63mm/7at = max około 200kg przystawiany we wskazanych miejscach, narzędziem pomiarowym jest czujnik 0,01mm
- wariant I - siłownik na lini prowadnicy obciążenie wstępne 1at, póżniej max 7at
odkształcenie boczne prowadnicy = 0
odkształcenie wzdłużne płyty stołu = o
czujnik nie wykazał ugięcia
- wariant II - pomiar po przeciwnej stronie podparcia płyty stołu
prowadnica = 0
płyta stołu = chyba 0,02 - czujnik drgnął po przełożeniu obciążenia w nowe miejsce
CZY W TAKIM RAZIE DYSKWALIFIKACJA? - 15 do 20 um błędu
I teraz mam kłopot jak odpowiedzieć na pytanie " Na jakim rozstawie są te moje prowadnice? - przecież drugiej nawet nie było
Napisałem wcześniej "Liczą się luzy w wózku prowadzącym i rozstaw wózków na jednej szynie - ta proporcja wyznacza kątowe ugięcie prowadzonego elementu."
Ale może coś przeoczyłem i nie mam racji.
Jest też taka możliwość że, jak pijacy, przekonujemy się nawzajem o tym samym
Ponawiam uznanie za epoxybeton.
- Załączniki
-
- luzy.JPG (8.13 KiB) Przejrzano 2984 razy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Jeśli dobrze zrozumiałem opis to ze statycznego punktu widzenia obydwa przypadki są prawie jednakowe ,zmienia się tylko znak momentu a co za tym idzie zwrot siły działającej na wózki.
Wg danych moment do zrównoważenia to ok 200Nm ,siła poprzeczna działająca na wózek dalej odległy działa w odległości ok 30 cm więc wartość siły poprzecznej potrzebnej do zrównoważenia to ok 700N . Najmniejszy wózek 15 przenosi ok 15 kN poprzecznego obciążenia wg katalogu.Jeśli weźmiemy pod uwagę dwa wózki siły są jeszcze mniejsze.
Wg danych moment do zrównoważenia to ok 200Nm ,siła poprzeczna działająca na wózek dalej odległy działa w odległości ok 30 cm więc wartość siły poprzecznej potrzebnej do zrównoważenia to ok 700N . Najmniejszy wózek 15 przenosi ok 15 kN poprzecznego obciążenia wg katalogu.Jeśli weźmiemy pod uwagę dwa wózki siły są jeszcze mniejsze.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 17
- Kontakt:
Wydaje mi sie ze nie połowa tylko cała długośc wylewanego elementu bo temat krzywizny pojawil sie gdy była mowa o płaskiej powierzchni wylewanego elementu .bakprint pisze:UWAGA: x to połowa długości prowadnicy
Boki A i B (na rysunku )jesli uzyjemy poziomicy bedą " niby równoległe" ale w rzeczywistosci niedoś że nie będą równoległe to jeszcze wylana epoxa bedzie wypukła

Biorac pod uwage wyliczenia jakie tu przeprowadziliśmy mozna sp\obie te krzywizne darowac

Ps
Holera znowu problemy z załączeniem Zdjecia

Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych