Grbl-soft limit/miękki limit pomocy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Grbl-soft limit/miękki limit pomocy
Daj rezystor 4.7k od krańcówki do +5V (tzw pull UP) + kondensator 100nF od krańcówki do GND tak jak pisze Steryd
Kondensator będzie zapobiegał (choć częściowo zakłóceń ) a rezystor zapewni stały poziom na wejściu (nie ważne czy krańcówka NO/NC)
Kondensator będzie zapobiegał (choć częściowo zakłóceń ) a rezystor zapewni stały poziom na wejściu (nie ważne czy krańcówka NO/NC)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 10
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Kondensator nie zawadzi, ale można ustawić w $26 czas zwłoki na drgania.
Dużo też zależy od przełącznika. Mikrostyki działają w ten sposób, że od pewnego momentu same się dociskają. Co innego zwykła blaszka.
Dużo też zależy od przełącznika. Mikrostyki działają w ten sposób, że od pewnego momentu same się dociskają. Co innego zwykła blaszka.
-
-
Chce się tylko upewnić czy dobrze linie łączenia zrozumiałem, poniżej foto. GND to jak w zasadzie ma być ? Do obudowy/ramy/uziemienia czy tam na styk GND nad wtykiem 5V?

-
- Posty w temacie: 2
Wszystkie gnd powinny być połączone, więc obojetnie do którego podlaczysz, ale nie ma co ciągnąć niewiadomoile kabla, więc użycie któregoś styku na szildzie jest całkiem wygodne.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Witam Panowie,
Udało mi się podłączyć jedną krancowke dla osi X. Działa chyba okej - wpisuje np X50 i gdy wcisne krancowke to maszyna się zatrzymuje
$21=1
$22=0
&23=0
#27=1.000
Teraz bym chciał pójść krok dalej - ustawić home maszyny dla X i limit softu np że maszyna może pojechać maksymalnie 50 na plus od krancowki(home).
Czy to powinno być tak że wpisuje jakąś komendę i maszyna sam jedzie na home? Jak to zrobić?
Udało mi się podłączyć jedną krancowke dla osi X. Działa chyba okej - wpisuje np X50 i gdy wcisne krancowke to maszyna się zatrzymuje

$21=1
$22=0
&23=0
#27=1.000
Teraz bym chciał pójść krok dalej - ustawić home maszyny dla X i limit softu np że maszyna może pojechać maksymalnie 50 na plus od krancowki(home).
Czy to powinno być tak że wpisuje jakąś komendę i maszyna sam jedzie na home? Jak to zrobić?
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Home zaczyna od osi Z, więc tam też musi być krańcówka. Komenda $H
$22 = 1
$23 to maska, jeśli home pojedzie w inną stronę. Wartości od 0 do 7. Ja mam 4
Po zadziałaniu Home
$20 = 1
$130 do 132 wg uznania
$22 = 1
$23 to maska, jeśli home pojedzie w inną stronę. Wartości od 0 do 7. Ja mam 4
Po zadziałaniu Home
$20 = 1
$130 do 132 wg uznania
-
Akurat mam takiego pecha że krancowka działa na osi X Y ale gdy przepinam piny na Z to nagle nie działa.
Drugi problem jest taki że w programu UGS wszystko działa na odwrót - rozwarcie powoduje zatrzymanie. Żeby znów pracować muszę wcisnąć krancowek i reset.
Jednak podobnie jak w Grbl Panel krancowka na oś Z również nie działa.
Drugi problem jest taki że w programu UGS wszystko działa na odwrót - rozwarcie powoduje zatrzymanie. Żeby znów pracować muszę wcisnąć krancowek i reset.
Jednak podobnie jak w Grbl Panel krancowka na oś Z również nie działa.