Co byś zrobił inaczej w swoim biznesie?

Do prowadzących swoją firmę

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Re: Co byś zrobił inaczej w swoim biznesie?

Post napisał: strikexp » 13 wrz 2018, 11:22

To prawda, w Polsce jest bardzo małe zapotrzebowanie na artykuły luksusowe. Polaczki to sobie budują zamki, sadzą ogródki i robią inne rzeczy na pokaz. Jesteśmy zakompleksionym narodem, co widać bardzo dobrze nawet na tym forum.
Kajak mało kto kupuje, ponieważ go nie można pokazać i podbudować swojego Ego.
logopeda pisze:
12 wrz 2018, 23:49
tylko nie pisz proszę że to jest objęte klauzulą tajności a projekt robiłeś dla ABW :) -chociaż czytając Twoje posty może to był projekt dla FBI :)
Nawet nie masz pojęcia jak mnie śmieszycie nieznajomością realiów branży IT :D
Uświadomię Cię jak to działa żeby nie było że kręcę. Po pierwsze drogie rzeczy wykonuje się w dużej cześci jako aplikacje wewnętrzne. Tzn, możesz wpisać w przeglądarkę adres i zobaczyć ekran logowania. No i tyle sobie popatrzysz, Często nawet nie jest napisane co to jest, co najwyżej logo właściciela. Zarejestrować się nie można bo konta są dawane tylko pracownikom danej firmy itp
Tego typu rzeczy jest pół internetu, tylko nie ma tego w google z oczywistych powodów. Jak się zna adres to można nawet dostać się na panel logowania do elektrowni jądrowej (oczywiście tam można tylko np zobaczyć odczyty a nie wysadzić reaktor).
Część takich aplikacji jest dostępna wyłącznie poprzez VPN. Więc nawet ich nie można zobaczyć jak się nie ma ważnych dostępów do danego VPN. chyba nie sądzisz że dałbym Ci takie dostępy i otrzymał za to wyrok więzienia?
U mnie to jest gdzieś 30-50% rzeczy które wykonuję, zależy w jakim okresie liczyć. Pozostała część (pomijając urządzenia IoT) to są rzeczy zwykłe w Twoim rozumieniu.
I teraz pytanie do Ciebie, gdybyś opracował całą linię produkcyjną i robił na niej pieniądze. To czy byś opowiadał ile co kosztowało na forach a potem patrzył jak konkurencja doprowadza Cię do upadku?
Z pewnością nie, i nie życzy sobie tego też zamawiający u mnie. Bo to co zamawia służy do robienia pieniędzy. Pomijając że od niektórych to mógłbym za takie coś dostać nawet pozew. To na pewno byłbym u niego spalony, a także u klientów których on mnie poleci.

Nie wiem w czym masz problem, że coś widoczne w przegladarce kosztuje 10 tyś czy że ja robię takie rzeczy? To postaram Ci się to udowodnić. Ale musisz mi sprecyzować w czym konkretnie tkwi Twój problem. Bo te Wasze wywody na temat branży IT jak na razie są oderwane od rzeczywistości i szkoda mi czasu na dalsze tłumaczenie w formacie A4.
Zawsze możesz napisać że jestem fantastą i zarabiam 2000zł netto. Mnie to naprawdę zbytnio nie rusza i nie mam potrzeby udawadniania że jest inaczej :wink: Próbuje tylko pokazać że firma która się nie zwraca w 5 lat (z wyjątkiem nieruchomości) to trzeba uciekać od takiego biznesu.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: IMPULS3 » 13 wrz 2018, 12:31

strikexp pisze:Jesteśmy zakompleksionym narodem, co widać bardzo dobrze nawet na tym forum.

Gdzie spojrzałeś? W lustro? :)
Jakoś nie dostrzegam tu zakompleksionych osób, no może poza Tobą i M2kwaczem, swoją drogą to nie jesteście czasem spokrewnieni? :P
A poważnie to tak: Nie masz czasu odebrać od kogoś telefonu na którym zarobisz 500 zł a masz czas pisać przydługawe posty na forum. Piszesz o jakiś wielkich zwrotach procentowych w firmach a uwazasz że oszczędność rzędu 10.000 zł w Warszawie to jest coś. :P No i oczywiście kupujesz zabawkowe maszyny aby zrobić na nich produkcję a jednocześnie jesteś wybitną postacią informatyki która zarabia krocie w swoim zawodzie.
Do Twojej wiadomości, rzadko stopy zwrotu w firmach produkcyjnych są jakieś wielkie czy może inaczej, nie do końca mozna te pieniądze przejeść bo firma produkcyjna z reguły pochłania ogromną część wypracowanych pieniędzy na rozwój samej siebie i jest to prawie bez końca.
Nawet mi się nie chce wyłapywać wszystkich tych Twoich fantazji którymi sam sobie zaprzeczasz. :P Miłego dnia. :)

Autor tematu
JanŻelazny
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 36

Post napisał: JanŻelazny » 13 wrz 2018, 14:27

nic dodać. tacy bajkopisarze powinni mieć ogranieczenia w pisaniu bo to jest niepoważne...

emsc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: emsc » 13 wrz 2018, 19:20

JanŻelazny pisze:
12 wrz 2018, 22:36
@stripex, to ile w wawie robotnik zarabia że może 10 spokojnie odłożyć w msc?

Podoba mi się jedno zdanie kolegi co się tu udzielił. Żeby spojrzeć w swoją przyszłość, i zadać pytania....
W tej chwili samodzielny budowlaniec w Warszawie zarabia 10 tysięcy do ręki bez większego wysiłku. Pod warunkiem że zapracował sobie na renomę, jest solidny, sumienny i dokładny. I to co robi to są nieporównanie prostsze rzeczy niż opracowanie i wykonanie kajaka.

Autor tematu
JanŻelazny

Post napisał: JanŻelazny » 13 wrz 2018, 19:36

emsc pisze:
13 wrz 2018, 19:20
Samodzielny budowlaniec a robotnik to znacząca różnica.

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: dance1 » 13 wrz 2018, 20:05

różnicą jest także zarobić 10 tyś a odłożyć 10k, bo wtedy w wawie z 20 trzeba by zarobić :lol: .

strikexp nie rozumiem po co odzywasz się w temacie o którym nic nie wiesz, nie prowadzisz własnego biznesu tym bardziej z naszej branży i bredzisz jakieś bzdury, chcesz coś udowodnić, tylko co?
Co prawda znam ciut branżę IT i prawdę pisząc ludzie ci są z lekka oderwani od rzeczywistości, inny świat także można/trzeba Tobie dużo wybaczyć.
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 13 wrz 2018, 23:22

Bartuss:
- fotki są - fajny trawnik dookoła łódki - jak chcesz sprzedać łódkę, to zdjęcia muszą być lepiej wykadrowane. Więcej zdjęć na detale łódki.
- opis - dałeś absolutne minimum, ale za mało, bo taki laik jak ja nie wie, czy to jest jedno, czy dwuosobowa skorupka, jaką ma długość i jakie ciężkie ciałko może bez strachu się pławić po rzekach i jeziorach.

Popatrz na 10 aukcji czegokolwiek na allegro, popatrz na opisy i postaraj się znaleźć 5 rzeczy, które wyróżniają Twoją łódkę.
Np. Nie testowane na zwierzętach. Vege, vega. Eko. Handmade. Manufaktura. Drewno. Bez metalowych elementów, czy wygrawerowana nazwa jednostki (personalizacja). Od cho..y jest rzeczy, którymi możesz kogoś spróbować przekonać, że pokocha kajaki, jak kupi skorupę od Ciebie.

emsc
Posty w temacie: 7

Post napisał: emsc » 13 wrz 2018, 23:54

dance1 pisze:
13 wrz 2018, 20:05
różnicą jest także zarobić 10 tyś a odłożyć 10k, bo wtedy w wawie z 20 trzeba by zarobić :lol: .
No może nie aż tak, ale oczywiście. Ostatnio intensywnie opłacam budowlańców i muszę powiedzieć, że obecnie mają El Dorado w Polsce. Przynajmniej w okolicach stolicy. Nie jest to lekki chleb, bo w budowlance urobić się trzeba, ale kasa jest świetna. W każdym razie niejeden inżynier IT chciałby zarabiać tyle ile Ukrainiec który dopiero co mi schody oklejał kamieniem (1,5 dnia). Albo przynajmniej się zbliżyć do tego :) I zaraz potem poszedł na kolejną robotę, bo miał ustawione na 2 tygodnie w przód.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 14 wrz 2018, 07:08

Zienek w sumie masz rację, ogólnie adresowałem do ludzi którzy znają temat, ale widocznie nie wszyscy widzieli jak postępowała budowa tego ustrojstwa, bo projekt to legenda, do pobrania za friko, ale nikt tego nie zbudował wczesniej. Sama technologia wykonania to znowu nie takie niewiadomo co, ale hamerykany zachwycały się przede wszystkim linią burt i kształtem. Coś tam poprawię pewnikiem, no a skoro jestem przy tym temacie, to jak ktoś chce fotki pooglądac to mam na pejsie
https://www.facebook.com/pg/kajakowy/ph ... e_internal
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

bsk123
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4

Post napisał: bsk123 » 14 wrz 2018, 07:18

bartuss1 pisze:
14 wrz 2018, 07:08
Zienek w sumie masz rację, ogólnie adresowałem do ludzi którzy znają temat, ale widocznie nie wszyscy widzieli jak postępowała budowa tego ustrojstwa, bo projekt to legenda, do pobrania za friko, ale nikt tego nie zbudował wczesniej. Sama technologia wykonania to znowu nie takie niewiadomo co, ale hamerykany zachwycały się przede wszystkim linią burt i kształtem. Coś tam poprawię pewnikiem, no a skoro jestem przy tym temacie, to jak ktoś chce fotki pooglądac to mam na pejsie
https://www.facebook.com/pg/kajakowy/ph ... e_internal
z tego co widzę to kawał dobrego fachu masz w rekach. Mówisz że nie masz zbytu? Przestać myśleć pesymistyczne i zacznij działaś w sieci. Postaw stronę i uderzaj na zachód. Uwierz mi na tego typu towar jest ogromny popyt.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”