Moja pierwsza, nowiutka Nutool MC550 - pytania itp.

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22

Post napisał: clipper7 » 14 lut 2008, 18:47

scandruk pisze:jaki w tym koniku jest stożek Morsa
W koniku Nutoola jest stożek MK2 - nie zaglądałeś do manuala :razz:

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Tagi:

Autor tematu
scandruk
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 24

Post napisał: scandruk » 14 lut 2008, 19:03

clipper7 pisze:W koniku Nutoola jest stożek MK2 - nie zaglądałeś do manuala
jest napisane w specyfikacji technicznej: Wałek konika, stożek Morsea rozwiercenie - 2 imadła - mniemam że to oznacza iż jest to uchwyt Morsa 2. Innych informacji nie napotkałem w instrukcji. W związku że planuje zakup po przez internet wolałem sie upewnic. Dzięki wielkie :smile:

powiem Wam tyle że ja od 9 lat sprzedaje telefony komórkowe a tokarke mam 4 dni - stąd moja wiedza w tym temacie jest zerowa - no w sumie mam przyswojony już jeden poradnik Dudika - więc niektóre stwierdzenia dla człowieka obytego z tym tematem mogą sie wydawać banalne a dla mnie są sporym wyzwaniem :oops:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: adam Fx » 14 lut 2008, 19:32

spoko nikt nie jest alfa i omega i każdy z nas ma okazje sie tu coś nauczyc bo kazdy ma sowje jakies tam triki których niema w poradnikach :cool: ale stożek jest Mk2 w koniku a wrzeciono ma Mk3
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 14 lut 2008, 22:57

scandruk pisze:jest napisane w specyfikacji technicznej: Wałek konika, stożek Morsea rozwiercenie - 2 imadła - mniemam
Czytaj DTR - wyraźnie jest napisane, że stożek konika jest MK2 a wrzeciona MK3, podane są też pozostałe parametry.

Autor tematu
scandruk

Post napisał: scandruk » 15 lut 2008, 06:50

clipper7 pisze:Czytaj DTR - wyraźnie jest napisane, że stożek konika jest MK2 a wrzeciona MK3, podane są też pozostałe parametry.

najpierw trzeba mieć dostarczony wraz z maszyną :mrgreen: A ja otrzymałem tylko instrukcje ogólnikową... :???: - ale mniejsza o to :wink:

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 15 lut 2008, 09:02

scandruk pisze:A ja otrzymałem tylko instrukcje ogólnikową
No i w tej "ogólnikowej" na str. 3 masz to, czego szukałeś.......Czemu dzisiaj każdy zaczyna poszukiwania od netu, forum itp., zamiast sprawdzić, co leży na biurku ?

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: ARGUS » 15 lut 2008, 09:08

A bo sie "polokoktowcom " czytac nie chce :-)
"ciurlać" w necie się wolą bo i łatwiej i prościej
Ale clipper7 nie nerwujsja ponoć kto pyta nie błądzi :lol:

Autor tematu
scandruk

Post napisał: scandruk » 15 lut 2008, 10:11

A bo sie "polokoktowcom " czytac nie chce
"ciurlać" w necie się wolą bo i łatwiej i prościej

no cóż :oops:

to poprostu nowe pokolenie jest rozleniwione do granic możliwości :razz:

[ Dodano: 2008-02-15, 14:16 ]
to co napisałem poniżej jest moją opinią i nie mam zamiaru nią nikogo urazić :wink:

Witam ponownie. Jako iż przyswoiłem Poradnik Tokarza Dudika z 1959r wyd. drugie, wydanie szóste też i Obróbka skrawaniem Górskiego, musze z przykrością stwierdzić iż są chyba troszke przereklamowanie :???: Moja wiedza odnośnie toczenia przed przeczytaniem jest "prawie" taka sama jak po przestudiowaniu tych poradników. Na plus na pewno jest fakt iż z poradnika Dudika dowiedziałem się że moge sobie robić sprężyny na tokarce :mrgreen: tego nie wiedziałem do tej pory. No oczywiście tabele które są tam przedstwanione z wymiarowaniem gwintów itp. są napewno przydatne (ale nie mnie). Uważam iż są to raczej podręczniki szkolne a nie pokłady praktycznej wiedzy z której skorzystam :sad: Oczekiwałem że jak przerobie te książki (sądziłem to po tym iż każdemu nowemu tokarzowi każecie się z nimi zapoznać) to będe w sumie miał duże pojęcie o toczeniu. Osobiście uważam iż wiedza dotycząca obliczania siły występujących podczas skrawania i tym podobnych rzeczy (jest tego multum w poradniku) jest tokarzowi hobbyście (czytaj mnie) wogóle zbędna. Mnie interesują konkrety: czyli jak, co zrobić aby uzyskać konkretny efekt. Takiej wiedzy moim zdaniem brak w tym poradniku :sad: To powinien być podręcznik tokarza a nie poradnik :wink:

Więcej pożytecznej wiedzy o toczeniu wyczytałem tu na forum czytająć Wasze posty :mrgreen: - pez podlizywania sie oczywiście :cool:

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: ARGUS » 15 lut 2008, 15:11

scandruk pisze:to poprostu nowe pokolenie jest rozleniwione do granic możliwości
hi hi hi nie pochlebiaj sobie napisałeś że masz 30 lat to już prawie emeryt jesteś a piszesz nowe pokolenie :lol:
scandruk pisze:Mnie interesują konkrety: czyli jak, co zrobić aby uzyskać konkretny efekt
scandruk pisze: to będe w sumie miał duże pojęcie o toczeniu.
scandruk pisze:Takiej wiedzy moim zdaniem brak w tym poradniku To powinien być podręcznik tokarza a nie poradnik
Masz absolutną racje
Niestety do tej pory nie pojawił sie nikt madry kto by opracował i wydał poradnik ze znanych mi dziedzin w takiej formie jak oczekujesz.
Najlepsze dla amatora i początkującego zawodowca byłoby coś takiego
"chcę wytoczyć element o takich parametrach > jak?
a no musisz zrobić tak tak i tak "
Nic takiego nie ma
Zostaje Ci ogólna wiedza teoretyczna, i później eksperymenty
Pierwsze moje próby toczenia na świerzo zakupionej mwaszynce w porównaniu do tego co jest teraz wyglądały smiesznie :lol:
Maksymalny wiór jaki zbierałem to 0,2 teraz zdaża mi sie zbierać po 1,2 na jednym przejściu
Nie zrażaj się> Jak przestoisz przy maszynie pierwsze 10 godzin
jak zrobisz pierwsze 10 elementów
jak złamiesz pierwsze noże doświadczenie i obycie z maszynką przyjdzie z czasem :-)
Tak samo jak i wymagania w stosunku do maszyny się zwiększą
Z książek nawet najlepszych (takich nie ma) nie nauczysz się wszystkiego
złapiesz tylko kierunek w którym powinienes iść
Reszta należy do Ciebie
ale musisz toczyć, eksperymentuj, przerabiaj metal na wiórki a wiele rzeczy nauczysz się sam
Albo pytaj Forumowicze pomarudzą pomarudzą , ale pomoga :-)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2008, 20:36 przez ARGUS, łącznie zmieniany 1 raz.

Misuto
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Misuto » 15 lut 2008, 15:37

Argus . Jesteś "Bomba" :smile: Masz świetne pedagogiczne podejście :!: Ja też czytam wszystkie posty , które dotyczą Nutola i toczenia. Dużo się już nauczyłem z tej lektury . Zdobyłem Dudika , ale jak koledzy z forum wytłumaczą :wink: , to przynajmniej człowiek wie , o co chodzi . Tak więc Panowie "profi" bądźcie wyrozumiali dla nowicjuszy , bo gdy mamy wątpliwości i poczytamy w książkach uczone wywody to i tak czasami to wiele nie daje ( na podobnej zasadzie swego czasu usilnie szukałem odpowiedzi w książkach kucharskich na pytanie " ile posolić ziemniaki ? " - a jak była odpowiedź to zawsze typu " do samku " - wyczerpująca i rozwiewająca wszelkie wątpliwości ). :lol:

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”