W koniku Nutoola jest stożek MK2 - nie zaglądałeś do manualascandruk pisze:jaki w tym koniku jest stożek Morsa
Moja pierwsza, nowiutka Nutool MC550 - pytania itp.
-
scandruk
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 24
jest napisane w specyfikacji technicznej: Wałek konika, stożek Morsea rozwiercenie - 2 imadła - mniemam że to oznacza iż jest to uchwyt Morsa 2. Innych informacji nie napotkałem w instrukcji. W związku że planuje zakup po przez internet wolałem sie upewnic. Dzięki wielkieclipper7 pisze:W koniku Nutoola jest stożek MK2 - nie zaglądałeś do manuala
powiem Wam tyle że ja od 9 lat sprzedaje telefony komórkowe a tokarke mam 4 dni - stąd moja wiedza w tym temacie jest zerowa - no w sumie mam przyswojony już jeden poradnik Dudika - więc niektóre stwierdzenia dla człowieka obytego z tym tematem mogą sie wydawać banalne a dla mnie są sporym wyzwaniem
-
adam Fx
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 5
spoko nikt nie jest alfa i omega i każdy z nas ma okazje sie tu coś nauczyc bo kazdy ma sowje jakies tam triki których niema w poradnikach
ale stożek jest Mk2 w koniku a wrzeciono ma Mk3
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
scandruk
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 24
A bo sie "polokoktowcom " czytac nie chce
"ciurlać" w necie się wolą bo i łatwiej i prościej
no cóż
to poprostu nowe pokolenie jest rozleniwione do granic możliwości
[ Dodano: 2008-02-15, 14:16 ]
to co napisałem poniżej jest moją opinią i nie mam zamiaru nią nikogo urazić
Witam ponownie. Jako iż przyswoiłem Poradnik Tokarza Dudika z 1959r wyd. drugie, wydanie szóste też i Obróbka skrawaniem Górskiego, musze z przykrością stwierdzić iż są chyba troszke przereklamowanie
Więcej pożytecznej wiedzy o toczeniu wyczytałem tu na forum czytająć Wasze posty
-
ARGUS
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 20
hi hi hi nie pochlebiaj sobie napisałeś że masz 30 lat to już prawie emeryt jesteś a piszesz nowe pokoleniescandruk pisze:to poprostu nowe pokolenie jest rozleniwione do granic możliwości
scandruk pisze:Mnie interesują konkrety: czyli jak, co zrobić aby uzyskać konkretny efekt
scandruk pisze: to będe w sumie miał duże pojęcie o toczeniu.
Masz absolutną racjescandruk pisze:Takiej wiedzy moim zdaniem brak w tym poradniku To powinien być podręcznik tokarza a nie poradnik
Niestety do tej pory nie pojawił sie nikt madry kto by opracował i wydał poradnik ze znanych mi dziedzin w takiej formie jak oczekujesz.
Najlepsze dla amatora i początkującego zawodowca byłoby coś takiego
"chcę wytoczyć element o takich parametrach > jak?
a no musisz zrobić tak tak i tak "
Nic takiego nie ma
Zostaje Ci ogólna wiedza teoretyczna, i później eksperymenty
Pierwsze moje próby toczenia na świerzo zakupionej mwaszynce w porównaniu do tego co jest teraz wyglądały smiesznie
Maksymalny wiór jaki zbierałem to 0,2 teraz zdaża mi sie zbierać po 1,2 na jednym przejściu
Nie zrażaj się> Jak przestoisz przy maszynie pierwsze 10 godzin
jak zrobisz pierwsze 10 elementów
jak złamiesz pierwsze noże doświadczenie i obycie z maszynką przyjdzie z czasem
Tak samo jak i wymagania w stosunku do maszyny się zwiększą
Z książek nawet najlepszych (takich nie ma) nie nauczysz się wszystkiego
złapiesz tylko kierunek w którym powinienes iść
Reszta należy do Ciebie
ale musisz toczyć, eksperymentuj, przerabiaj metal na wiórki a wiele rzeczy nauczysz się sam
Albo pytaj Forumowicze pomarudzą pomarudzą , ale pomoga
Ostatnio zmieniony 15 lut 2008, 20:36 przez ARGUS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Misuto
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 4
Argus . Jesteś "Bomba"
Masz świetne pedagogiczne podejście
Ja też czytam wszystkie posty , które dotyczą Nutola i toczenia. Dużo się już nauczyłem z tej lektury . Zdobyłem Dudika , ale jak koledzy z forum wytłumaczą
, to przynajmniej człowiek wie , o co chodzi . Tak więc Panowie "profi" bądźcie wyrozumiali dla nowicjuszy , bo gdy mamy wątpliwości i poczytamy w książkach uczone wywody to i tak czasami to wiele nie daje ( na podobnej zasadzie swego czasu usilnie szukałem odpowiedzi w książkach kucharskich na pytanie " ile posolić ziemniaki ? " - a jak była odpowiedź to zawsze typu " do samku " - wyczerpująca i rozwiewająca wszelkie wątpliwości ).