Co byś zrobił inaczej w swoim biznesie?

Do prowadzących swoją firmę

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
JanŻelazny
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 36

Re: Co byś zrobił inaczej w swoim biznesie?

Post napisał: JanŻelazny » 12 wrz 2018, 21:40

Też się dziwię że kolega bartuss nie ma roboty przy budowie maszyn. Dotacji na start jest pełno, przemysł kwitnie, więc i kupujących frezarki czy water jet jest sporo. Ale jak ktoś wywali szyld u siebie na wsi zamiast wystawiać się na allegro... To się klienta nie doczeka.

Kolega stripex filozof, raz kiedyś wycenileś komuś zrobienie filmu na 100tys. I teraz będziesz klepać wszystkim że tyle kosztuje jego robota. Haha. Poza tym filmy to raczej nie jest branża IT...

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 wrz 2018, 21:56

Żeby zbudować cokolwiek na tapetę i na ściankę do szybkiego opchnięcia trzeba trochę odklłdać i mieć na to czas. Dotychczas jakoś niespecjalnie dużo zarabiałem na jednym zleceniu, czasem wychodziło nawet smiesznie, a co dopiero budować za to cokolwiek i czekac czy sie jaki jeleń napali czy nie, bo do tego czasu szczaw i mirabelki? Teraz jest jak jest, koniec zabawy na tego rodzaju uslłgi, szkoda zdrowia i nerwów, i jeszcze jakies kurna serwisy, bo klyent ma dwie lewe ręce i sra na sam widok 12 miesiecznej gwarancji. Kij tam ze po polowie roku jakis drobiazg wyskoczy. Albo jakiś luz na czymś tam z poltechu, tania maszyna nie może mieć drogich komponentów, ale w skrajności też popadac nie można. Jednak zamiennik musi być zeby sie kalkulowało przynajmniej na poziomie wypłaty pracownika z Biedronki. I potem trzeba strzelać oczami za producenta danego podzespolu, czy tam importera.
Mam dosyć wrażeń. W kółko to samo. Trzeba było zostać jakimś IT cos tam, może bym se konkurował o to czy mi kanapki przyniosą czy nie. Inne czasy były. na moim zadupiu zwyczajnie nie było łonczas pracy, dzisiaj tez wybór niewielki.

a na allegro to sie traci kasę poprzez czekanie, 500 zł na miesiąc na reklamę? czasem mi 500 zł brakuje na opłaty, bo niejeden klient lubi zacwaniakować i wymyslać jak te koszty sobie upcjhnąc i w jakim czasie, nie chcesz wspopracować to nie masz interesu z tym klientem. Ale jesli nie masz z tym, to nie wiesz czy przyjdzie kolejny czy nie, loteria.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
JanŻelazny

Post napisał: JanŻelazny » 12 wrz 2018, 22:04

Ostatnio kupowałem giętarkę do blachy. Mała manufaktura, gość pracował w duzym zakładzie produkującym takie giętarki i podobne, popatrzył, i teraz sam robi oczywiście na Mniejszą skalę, ma pracownika i w stodole dłubią te sprzęty, zamówień full. Wystawia te graty na olx.
Bez ogłoszeń na olx i allegro, nie ruszysz...

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 wrz 2018, 22:14

I kogo mam niby podpatrzeć? na olxie wisi sobie od jakiegos czasu kanu mojej roboty, wystawilem za pol ceny, zero odzewu, to do maszyn zlecą sie jak muchy do g? kajaki też wisialy, lodki ch muje itd, cisza, zero odzewu. Klienci zwykle trafiali z polecenia a nie z serwisow wszelakich. A podpatrzenie, to z drugiej strony jakby kradzież nie sądzisz?

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: strikexp » 12 wrz 2018, 22:25

To musisz wsiąść w środek lokomocji i pojechać do jakiegoś rejonu gdzie robota jest. W tej chwili jest takie zapotrzebowanie na pracowników że ukraińców brakuje :D
Zbyt małe zarobki to jest droga do nikąd. Jeśli nie możesz zainwestować a okolica biedna to bardzo małe prawdopodobieństwo że się to zmieni. Trzeba wiać, chociaż na 1-3 lata żeby przywieźć hajs i coś ruszyć do przodu. W Warszawie przykładowo nie jest problemem żeby przy oszczędnym życiu odłożyć 10 tys rocznie. Nawet pracując na jakimś robotniczym stanowisku.
Chociaż jak już wyjechać na rok to lepiej za granicę bo tam da się odłożyć znacznie więcej.
JanŻelazny pisze:
12 wrz 2018, 21:40
Kolega stripex filozof, raz kiedyś wycenileś komuś zrobienie filmu na 100tys. I teraz będziesz klepać wszystkim że tyle kosztuje jego robota. Haha. Poza tym filmy to raczej nie jest branża IT...
A poza tym radzę nauczyć się czytać ze zrozumieniem i chociaż sprawdzić co to jest VoD w wikipedii.

Dodane 8 minuty 34 sekundy:
bartuss1 pisze:
12 wrz 2018, 22:14
A podpatrzenie, to z drugiej strony jakby kradzież nie sądzisz?
Kupienie i skopiowanie to tak. Ale zrobienie własnej konstrukcji to już jest uczciwa konkurencja na wolnym rynku. Taka specyfika handlu na allegro że każdy widzi ile sprzedajesz i za ile.
Ta zaginarka to też byłą zrobiona na od***rdol, muszę chyba pospawać samemu bo tylko na 10% długości są spawy. No ale działa i równo zrobiona wiec dla mnie bomba.
Nie wiem jakie kolega ma maszyny. Ale jakby robiły cokolwiek, to z pewnością będzie lepiej niż jak stoją. Proponuję pomyśleć nad rzeczami ozdobnymi do domu. Tylko tutaj czasami występują wzory użytkowe, więc warto sprawdzić żeby się nie wpakować w problemy. Ale można to potem nawet wepchnąć do sklepów.

Dodane 5 minuty 13 sekundy:
bartuss1 pisze:
12 wrz 2018, 22:14
I kogo mam niby podpatrzeć? na olxie wisi sobie od jakiegos czasu
Ja nic nie kupuję na olx, a na allegro potrafiłem wydawać po 2000zł miesięcznie. Powód prosty, na allegro mogę o 23:00 zrobić przelew i zapomnieć. A na olx to musiałbym dzwonić, dogadywać
I jeszcze ryzykować. Nie mam na to czasu, czas to pieniądz.
To jest to co mówiłem, klient z kasą jest w innym miejscu niż klient bez kasy. Jeśli kanu to jakiś kajak, to proponuje znaleźć forum tematyczne :P
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2018, 22:45 przez strikexp, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
JanŻelazny

Post napisał: JanŻelazny » 12 wrz 2018, 22:36

Kanu czy kajak to raczej tanie i proste rzeczy,
Lepiej robić coś droższego i bardziej skomplikowanego albo z wartością dodaną np. Design, artyzm itp itd.
Poza tym jak na stronie internetowej masz że robisz frezarki i kleisz kajaki, to to jest mega amatorskie.

@stripex, to ile w wawie robotnik zarabia że może 10 spokojnie odłożyć w msc?

Podoba mi się jedno zdanie kolegi co się tu udzielił. Żeby spojrzeć w swoją przyszłość, i zadać pytania....

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: strikexp » 12 wrz 2018, 22:51

Większość ludzi to i tego nie potrafi więc nie takie amatorskie. ;)

Pomyliło mi się, miało być 10 tyś rocznie i udało mi się wyedytować.

logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: logopeda » 12 wrz 2018, 23:49

Kol. strikexp ponawiam doskonałe pytanie Kol. DOHC "Podeślij jakiś adres do Twojej strony, czy profilu facebook. Ciekaw jestem jaką gałęzią IT się zajmujesz. Nie pisz mi tylko że firma zajmująca się IT w 2018 roku nie ma strony czy fejsbuka."
Może nie dosłownie bo ja również nie posiadam facebooka i innych takich..ale POKAŻ COŚ ! coś z czym miałeś obrót rzędu nie 100.000 pln jak piszesz ale chociaż 10.000 pln - tylko nie pisz proszę że to jest objęte klauzulą tajności a projekt robiłeś dla ABW :) -chociaż czytając Twoje posty może to był projekt dla FBI :)
To, że jesteś delikatnie mówiąc słaby z mechaniki "ogólnej" to wszyscy wiemy i po to jest forum abyś zadając pytania czegoś się dowiedział.
ALE! nie rozumiem doprawdy dlaczego piszesz posty cytując i linkując wypowiedzi typowych "amway-owców" dodatkowo,że jak piszesz "odmienili moje życie"...no bez jaj - Ty naprawdę to łykasz...?????

"Pomyliło mi się, miało być 10 tyś rocznie i udało mi się wyedytować." - a nie za dużo Tobie się "myli" OGÓLNIE :)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 13 wrz 2018, 08:42

Mowisz ze kanu to proste rzeczy? takie które robi sie przez pół roku? Pokazałem w hameryce to wielki szoł, że sie nawet artykuł na temat budowy pojawił w ichniej gazecie tematycznej, u nas nikt się nie zainteresował.
https://www.olx.pl/oferta/okazja-kanu-c ... wKGaR.html

Dodane 1 godzina 12 minuty 8 sekundy:
No własnie mię ktoś zapytał o maszynki z racji tej dyskusyji. I jeszcze ktoś za kanu zadzwonił, ciekawe.

Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Alvar4 » 13 wrz 2018, 09:24

Wystaw to na Ebayu a nie na OLX-ie. Janusz nie kupi kanu bo na cholerę jemu toto. Prędzej kajak. Potrzeba konesera. A oni tylko za granicą albo na jakichś forach z tematyki podróże-wyprawy-żeglarstwo..... ja wiem ..... zaraz napiszesz że czasu nie masz.... :P No to z takim podejściem to świata nie zwojujesz..... :) I tu masz odpowiedź czemu roboty nie masz :P Nie wiem jak Ty ale ja idę frezować bo się doczekać nie mogą :)
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”