Wałki z podporami z Allegro

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: upadły_mnich » 27 sty 2008, 22:13

ponieważ jestem zwolennikiem dokładnego opisu wszystkiego co można kupić a co jest związane z tym forum (czy to będzie reklama czy antyreklama) i przy okazji zakupiłem tego typu wałki z podporami to opiszę moje uwagi:
- nie sprawdzałem twardości tych wałków tj sprawdzałem metodą "pilnikową" przez porównanie ich z wałkami o znanej twardości 62HRC - prawdopodobnie taką mają ale głowy nie daję bo nie chciałem badań "niszczących" na swoich wałkach przeprowadzać a nie mam twardościomierza. Certyfikat twardości można łatwo uzyskać kupując metr dobrego wałka i wysyłając go do badań o co nie podejrzewam firmy sprzedającej ale tak bywa.
- Otwory gwintowane w wałkach (odcinki 500mm) są "w linii" i mają gwint. - spotkałem się już kiedyś z wałkami, że tego gwintu było półtora zwoju i trzeba było przegwintowywać - tu jest ok.
- o geometrii opisanej przez qqaz się nie wypowiem bo nie mam teraz okazji aby ją sprawdzić.
- wałki z podporami kupiłem bo cena jest taka (właściwie to niższa) jak u innych sprzedawców samych podpór licząc się z możliwością wyrzucenia wałków
- podpory zadziwiająco (względem ceny) są nienajgorszej jakości tj nie sprawdzałem ich geometrii ale mam porównanie do 3krotnie droższych i tamte wypadają blado
- podpory są niskie co dla mnie jest super zaletą
- wadą podpór (dla mnie) sa otwory w nich (do mocowania do podstawy). Po prostu mi nie pasują i muszę je rozfrezowywać a zdecydowanie wolałbym aby ich nie było.
- kontakt jak na allegro był dla mnie wzorcowy, po wysłaniu meila (a były problemy z firmą kurierską i kilka meili poszło) odpowiedź była średnio po 15 minutach (nawet w sobotę po 20!!!). Może miałem szczęście a może firma tak działa - nie wiem.
Czy polecam firmę czy nie...nie chcę tworzyć reklamy zwłaszcza, że o łożyskach liniowych z tej firmy różnie mówiono - opisałem tylko to co mnie spotkało

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 28 sty 2008, 08:47

owszem wałki są ok ale łozyska nie bardzo
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

rudzik6
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: rudzik6 » 28 sty 2008, 13:48

sasii pisze:
rudzik6 pisze:wraz z podpora i łozyskiem w oprawie za 100zł.
gdzie w opisie masz napisane ze jest z lozyskiem ???
Zdjęcie to też opis, tak naprawdę, dla prawnika w sprawie prawa handlowego byłaby sprawa gdybym to kupił, a nie dostał łozyska.
Przyznam, że trochę prowokuje, ale wkurza mnie jak ktoś sprzedaje coś, a opis jest mętny, zdjęcie to tez opis, a skoro na zdjęciu jest przedmiot sprzedazy , wałek , podpora i łozysko, to powinno byc wyrażnie napisane , , ze łożysko nie wchodzi w skład sprzedazy. Siedzę na allegro od 5 lat ..mam pełno transakcji i bywało, że dostawałem nie to co wyda2wało sie z wystawionej aukcji...teraz zwykle omijam szerokim łukiem niejasne aukcje, albo..jak mi niestety zalezy na czyms...pytam do skutku. Miałem też przypadek człowieko co sprzedawał skuterek..ale opis mial mętny, a potem płakał, że musi sprzedać. Miął szczęscie, że odpusciłem..bo nie lubię sie wzbogacać na czyjeś krzywdzie i głupocie.

Pozdrawiam

Wiesiek

[ Dodano: 2008-01-28, 13:55 ]
sasii pisze:
rudzik6 pisze:wraz z podpora i łozyskiem w oprawie za 100zł.
gdzie w opisie masz napisane ze jest z lozyskiem ???
Gdzie w opisie jest napisane, że nie ma łożyska?

Wiesiek
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 28 sty 2008, 14:57

rudzik6 pisze: Gdzie w opisie jest napisane, że nie ma łożyska?
Cytat z aukcji:

Przedmiotem mojej aukcji jest :

Precyzyjny wałek prowadzący fi 25 mm podparty na całej długości.

Damian Korcz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: Damian Korcz » 14 lut 2008, 20:05

mam dość znaczące informacje na temat wałków jak i podpór pod te wałki a napewno Was to zainteresuje , jeśli ktoś chce wiedzieć coś dokładniej na ten temat to piszcie na :arrow: pw

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 15 lut 2008, 09:10

być może zainteresuje..... ale po to jest forum aby dyskutować i wszyscy z tego korzystali ... a nie pw

sasii
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: sasii » 12 mar 2008, 13:08

panowie czy te wymiary walkow z podporami nie maja bladow a dokladnie chodzi o kat chcem narysowac w SW i cos mi nie wychodzi w opisie podany jest kat 80 a mi wychodzi 60 chyba ze cos zle robie ?
Obrazek

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Wodzu » 15 mar 2008, 11:21

Z tego co widze to koledze po narysowaniu wałek oprał sie na krawedziach, a chodzi o to zeby oparł sie na pryzmie no chyba ze ja źle widzę, bo rys. malo czytelny.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

sasii
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: sasii » 15 mar 2008, 13:07

Wodzu pisze:wałek oprał sie na krawedziach
tak ale mi chodzi o katy cos mi sie nie zgadza jak narysowalem pod walwk fi 20 jest oki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”