Tokarka Tytan 500 a Tytan 520
porównanie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
Re: Tokarka Tytan 500 a Tytan 520
A w Polsce to tylko umiecie narzekać że nic nie ma i biznesów nie da się robić. Chińczyk w tym czasie na starej frezarce wyrzeźbi pół nutoola 
Brakuje Nam dumy narodowej i wiary w siebie. Widziałem to chociażby gdy trafiłem na forum i wyśmialiście moje zapędy do budowy maszyn. Owszem porwałem się z motyka na słońce. Ale to nie powinno być szydzenie, ale tekst typu "zrób to pogadamy".
Wiecie że w Japonii będąc w barze można usłyszeć toast za wielką Japonię (czyli taką gdzieś od wybrzeża USA do Indii i Australii)? I to jest pewne wyjaśnienie dlaczego kraj w którym 2 miasta zostały unicestwione bombami atomowymi. A większość pozostałych dosłownie spłonęła, stał się po 20-30 latach światową potęgą gospodarczą. Pomimo że nie ma surowców naturalnych i co chwilę są tam trzęsienia ziemi i tsunami.
Jak ktoś nie rozumie skali zniszczeń, to niech poczyta o burzach ogniowych nad płonącymi Japońskimi miastami, które wywracały 35-40 tonowe B-29 na brzuch.
A Chińczycy co? Wcale nie znają nazwy Chiny, oni twierdzą że mieszkają w kraju środka. Bo ich kraj jest centrum świata i takie miejsce będzie zajmował tylko mu się trochę podupadło i na razie wstaje

Brakuje Nam dumy narodowej i wiary w siebie. Widziałem to chociażby gdy trafiłem na forum i wyśmialiście moje zapędy do budowy maszyn. Owszem porwałem się z motyka na słońce. Ale to nie powinno być szydzenie, ale tekst typu "zrób to pogadamy".
Wiecie że w Japonii będąc w barze można usłyszeć toast za wielką Japonię (czyli taką gdzieś od wybrzeża USA do Indii i Australii)? I to jest pewne wyjaśnienie dlaczego kraj w którym 2 miasta zostały unicestwione bombami atomowymi. A większość pozostałych dosłownie spłonęła, stał się po 20-30 latach światową potęgą gospodarczą. Pomimo że nie ma surowców naturalnych i co chwilę są tam trzęsienia ziemi i tsunami.
Jak ktoś nie rozumie skali zniszczeń, to niech poczyta o burzach ogniowych nad płonącymi Japońskimi miastami, które wywracały 35-40 tonowe B-29 na brzuch.
A Chińczycy co? Wcale nie znają nazwy Chiny, oni twierdzą że mieszkają w kraju środka. Bo ich kraj jest centrum świata i takie miejsce będzie zajmował tylko mu się trochę podupadło i na razie wstaje

-
- Posty w temacie: 21
Jak masz produkować takie standardy, i w takich warunkach jak Chińczycy(nie wszystko, oczywiście), to życzę powodzenia...
http://ebd.cda.pl/300x150/2472484
Tylko gdzie Ty znajdziesz tak posłusznych pracowników..?
http://ebd.cda.pl/300x150/2472484
Tylko gdzie Ty znajdziesz tak posłusznych pracowników..?

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
To jest film sprzed jakichś 10 lat. Teraz to chińczycy go oglądają i się śmieją 
Oczywiście jest jeszcze pewna liczba rolników bez kwalifikacji w tym ponad miliardowym kraju. Którzy przejeżdzają do miast i pracują niewolniczo przy najprostszych pracach. Ale 10% tego co chińczycy naprodukowali od tego czasu zostało u nich. Teraz mają kolejne koparki, frezarki, tokarki itd, to że produkują coś metodą garażową wynika raczej z tego że brakuje im surowców (czyli np cement i farba na ściany jest dla nich 6 razy droższy niż dla Polaka).
No ale koniec offtopu. Bo zaraz będzie jacy to młodzi ze smartfonami są nieroby w porównaniu do chińczyków. Temat neomarksizmu w UE w innym dziale i 100 letnich książkach typu: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/174305/prawo-do-lenistwa
Tylko proszę się nie śmiać z chińskich fabryk. Mam bardzo dobre maszyny od nich za pół darmo!

Oczywiście jest jeszcze pewna liczba rolników bez kwalifikacji w tym ponad miliardowym kraju. Którzy przejeżdzają do miast i pracują niewolniczo przy najprostszych pracach. Ale 10% tego co chińczycy naprodukowali od tego czasu zostało u nich. Teraz mają kolejne koparki, frezarki, tokarki itd, to że produkują coś metodą garażową wynika raczej z tego że brakuje im surowców (czyli np cement i farba na ściany jest dla nich 6 razy droższy niż dla Polaka).
No ale koniec offtopu. Bo zaraz będzie jacy to młodzi ze smartfonami są nieroby w porównaniu do chińczyków. Temat neomarksizmu w UE w innym dziale i 100 letnich książkach typu: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/174305/prawo-do-lenistwa
Tylko proszę się nie śmiać z chińskich fabryk. Mam bardzo dobre maszyny od nich za pół darmo!

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Gdybym chciał na tym toczyć coś seryjnie, np. 2000 sztuk co miesiąc to da to radę czy będzie to raczej droga przez mękę?
-
Da radę ale prawdopodobnie zajedziesz taka tokarkę w 2-4 lata a koła przekładni w rok. Jeszcze zależy o jakim elemencie mowa. Tulejkę/sworzeń obrabia się 3 minuty, a wał napędowy 3h. Zależy też jaki metal, ale pewnie masz na myśli stal.
-
- Posty w temacie: 11
Hej.
Zaraz - zaraz !
Jak snułeś plany takich czy innych maszyn - to napisałem - zrób młotek i pokaż na forum.
No i co ? - było szydzenie ?
Więc - gdzie młotek ?
Tylko bez urazy - po 1 klasie zawodówki taki młotek musiałem zrobić.
Według rysunku i na wymiar.
pzd.
Zaraz - zaraz !
Jak snułeś plany takich czy innych maszyn - to napisałem - zrób młotek i pokaż na forum.
No i co ? - było szydzenie ?
Więc - gdzie młotek ?
Tylko bez urazy - po 1 klasie zawodówki taki młotek musiałem zrobić.
Według rysunku i na wymiar.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
Nie mowa o tobie pokury, akurat moderatorzy i kilka innych osób na tym forum mają dość zdrowe podejście. Ale to jest mały procent.
BTW Młotek 1000g kupiłem też od chińczyków
A jaki za***isty! Pomimo że robiony pewnie w lepiance z gówna 
BTW A wiecie dlaczego stare chińskie wiertarki były takie różne? Bo 20 lat temu nakręcali wirniki (możliwe że ręczną korbką) a potem ważyli żeby określić moc. Dziś robią to już na nawijarkach CNC.
BTW Młotek 1000g kupiłem też od chińczyków

BTW A wiecie dlaczego stare chińskie wiertarki były takie różne? Bo 20 lat temu nakręcali wirniki (możliwe że ręczną korbką) a potem ważyli żeby określić moc. Dziś robią to już na nawijarkach CNC.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Wy tu peplu peplu o chińskich tokarkach, a na alledrogo pojawiła się właśnie maszyna Made in D.P.R.K. czyli Korea Północna. Tę tokarkę to chyba ręcznie dłutami strugali ci Koreańczycy z północy. 
-
- Posty w temacie: 16
podaj chociaż numer aukcji to zobaczymyvastolorde pisze: ↑03 wrz 2018, 20:43Wy tu peplu peplu o chińskich tokarkach, a na alledrogo pojawiła się właśnie maszyna Made in D.P.R.K. czyli Korea Północna. Tę tokarkę to chyba ręcznie dłutami strugali ci Koreańczycy z północy.![]()