TruTops
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: TruTops
Witam
Od niedawna pracuje jako operator maszyn trumpf kombi jak i 2d laser. Szukam od jakiegos czasu trutops zeby dokladniej go przebadac w domu i nigdzie nie moge nigdzie znalezc. Macie moze dostep? Jakby ktos orientowal sie czy organizowane sa szkolenia z obslugi maszyn i oprogramowania to prosilbym o kontakt.
Od niedawna pracuje jako operator maszyn trumpf kombi jak i 2d laser. Szukam od jakiegos czasu trutops zeby dokladniej go przebadac w domu i nigdzie nie moge nigdzie znalezc. Macie moze dostep? Jakby ktos orientowal sie czy organizowane sa szkolenia z obslugi maszyn i oprogramowania to prosilbym o kontakt.
Tagi:
-
- Posty w temacie: 3
Dzień dobry,
mam pytanie z TruTops'a - odnośnie samych ustawień.
Orientuje się ktoś z Was w którym miejscu mogę zmienić minimalna szerokość przegrody? Odległość mikro-połączenia (mikro-jointów) od elementu jest zbyt duża i muszę korygować je obecnie ręcznie (ponieważ znajdują się zbyt blisko drugiego elementu). Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuje
mam pytanie z TruTops'a - odnośnie samych ustawień.
Orientuje się ktoś z Was w którym miejscu mogę zmienić minimalna szerokość przegrody? Odległość mikro-połączenia (mikro-jointów) od elementu jest zbyt duża i muszę korygować je obecnie ręcznie (ponieważ znajdują się zbyt blisko drugiego elementu). Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuje

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
To zależało od wersji ToPs'a, ale generalnie w module Nest masz menu Zlecenie>Parametr>Wolna geometria (lub rozkład prostokątny, zależy czego używasz do automatycznego nestingu) pojawia sie okienko i póżniej w starszych ToPs'ach było to w zakładce "opcje" i parametr "minimalny odstęp detali". W nowszych masz całą zakładkę dotyczącą odstępów detali.
A jak masz jeszcze ToPs'a sprzed 2007 roku (takiego "DOSowego") to generalnie też w parametrach wolnej geometrii. Okienka tylko inaczej wyglądają.
A jak masz jeszcze ToPs'a sprzed 2007 roku (takiego "DOSowego") to generalnie też w parametrach wolnej geometrii. Okienka tylko inaczej wyglądają.
"Śpieszmy się czytać posty na forum, tak szybko znikają..."
-
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Byłem na urlopie, nie miałem jak sprawdzić. To rozwiązanie na pewno ułatwi mi pracę, lecz nie zmienia to odległości mikro połączeń (miejsca wkłucia się przez laser) od palonego detalu. Dopytywałem kolegów - też się nie orientują dokładnie ale twierdzą że powinienem szukać tego w module laser. Jakieś pomysły? Dziękuję bardzoharma pisze: ↑31 sie 2018, 21:15To zależało od wersji ToPs'a, ale generalnie w module Nest masz menu Zlecenie>Parametr>Wolna geometria (lub rozkład prostokątny, zależy czego używasz do automatycznego nestingu) pojawia sie okienko i póżniej w starszych ToPs'ach było to w zakładce "opcje" i parametr "minimalny odstęp detali". W nowszych masz całą zakładkę dotyczącą odstępów detali.

-
Zwiększając odległość między detalami zwiększasz także odległość między wkłuciem a sąsiadującym detalem....
Chyba, że chodzi Ci o samą długość wkłucia...
PS. Mikropołączenie to nie jest miejsce wkłucia się przez laser.
Chyba, że chodzi Ci o samą długość wkłucia...
PS. Mikropołączenie to nie jest miejsce wkłucia się przez laser.
-
Ja chciałbym zmniejszyć odległość wkłucia od detalu palonego. Nie rozsuwając bardziej detali na arkuszu. Przesuwam to ręcznie. Chciałem się dowiedzieć czy można to zrobić automatycznie jakimś parametrem. I tak chodzi o samą długość wkłucia. Jest zbyt duża przy obecnych ustawieniach.
-
Najszybciej i najprościej: moduł laser i technologia>zmien>zmień najazd, wyskakuje Ci okienko w którym możesz podać wartość długości wpalenia w milimetrach (a przy okazji parę innych danych). Potem tylko klikasz na kontur który chcesz zmienić i gotowe.
Możesz to też zmienić trwale, tworząc własną regułę pracy do danej tabeli technologicznej i podając w tejże regule wartość minimalną i maksymalną długości wpalenia.
Miałeś szkolenie z ToPs'a?
Możesz to też zmienić trwale, tworząc własną regułę pracy do danej tabeli technologicznej i podając w tejże regule wartość minimalną i maksymalną długości wpalenia.
Miałeś szkolenie z ToPs'a?
-
- Posty w temacie: 1
Masz na myśli długość wkłucia. Zmieniając to zmieniasz również długość wkłucia w trakcie mikropolaczenia stałego. Kolega wyżej wyjaśnił Ci w jaki sposób to zrobićfapkat pisze: ↑11 wrz 2018, 07:28Ja chciałbym zmniejszyć odległość wkłucia od detalu palonego. Nie rozsuwając bardziej detali na arkuszu. Przesuwam to ręcznie. Chciałem się dowiedzieć czy można to zrobić automatycznie jakimś parametrem. I tak chodzi o samą długość wkłucia. Jest zbyt duża przy obecnych ustawieniach.

A wie ktoś może czy jest opcja ustawienia mikro z możliwością zmiany, ale z najazdem tak jak w przypadku stałego? Żeby nie wpalał się w linii cięcia
-
Nie spotkałem się z czymś takim, jak możliwość zmiany długości mikropołączenia maszynowego. To działa bardziej na zasadzie "jest-nie ma", bez parametrów, co najwyżej możesz sprawdzić w menu 1-1-5-8 czy masz w maszynie inne opcje (ale to musi też być 50-tka, czyli np 3050/4050/5060)