"Zrób to sam"

od majsterkowania do CNC

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Re: "Zrób to sam"

Post napisał: Kamsson » 25 sie 2018, 11:37

Heh
Pamientam te czasy u mnie też na pierwszym roku na praktykach , nazywalo sie to obróbka ręczna ☺
No i wszyscy tak jak mówił yarec pilniki i całe półrocze młotki robili.
Ja z kolegą miałem szczęście ze nas nasz nauczyciel polubił i robilismy przy tokarce , przewarznie jakieś fuchy dla okolicznych rolnikow

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: RomanJ4 » 25 sie 2018, 14:03

Miałem podobnie. I na tych fuchach najwięcej się człowiek nauczył, bo musiał pogłówkować jak co zrobić, a zadania były diametralnie różne od szkolnej monotematycznej "produkcji"... 8)
opitoliłem obuch na górnowrzecionowej i magnesówce (potem miałem luzy na zajęciach, o ile w ogóle przyszedłem, a reszta baranów "piłowała" ze 3 tygodnie)
..cóż, kombinował człowiek jak mógł, chociaż to "piłowanie" też miało swoje dobre strony bo uczyło "rozumieć" metal, i czuć narzędzie... Ale o tym to się człowiek przekonywał duuuużo później :P
ale kogo to dzisiaj obchodzi w czasach netu, YT i "bezmyślnego kopiowalnictwa" (nowo-mowa)
Ten któremu taki niedouczony "fachowiec" stawia dom, reperuje co do zreperowania, lub naprawia samochód... :wink: (albo nie daj boże leczy :twisted: )

A brak praktyki poznawania podstaw skutkuje, że potem niejeden wykształcony inżynier nie potrafi odróżnić trzymanego w garści żeliwa od stali ( :shock: )
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Autor tematu
Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: Yarec » 25 sie 2018, 14:47

RomanJ4 pisze:niejeden wykształcony inżynier nie potrafi odróżnić trzymanego w garści żeliwa od stali

tu to "pojechałeś po bandzie" - no chyba że to obecnie możliwe,
Kamsson pisze:robilismy przy tokarce

dla mnie taka Maszyna to: tokarnia - tak to nazywali starzy tokarze bo tylko babę przy maszynie nazywali "tokarką" (ona) i jak to jest z nazewnictwem ? (slang pomijam)
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 25 sie 2018, 15:40

Yarec pisze:
25 sie 2018, 14:47
RomanJ4 pisze:niejeden wykształcony inżynier nie potrafi odróżnić trzymanego w garści żeliwa od stali

tu to "pojechałeś po bandzie" - no chyba że to obecnie możliwe,
Serio takie czasy ;/ nasz specjalista od spraw utrzymania ruchy dyplomowany inż. nie wiedział co to jest rozwiertak lub na przykład łapa dociskowa "lasza" - przynosił do operatora w i pytał a co to?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Autor tematu
Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Yarec » 25 sie 2018, 16:18

Adam - to mi się w .."nigdzie" nie mieści ! i się dziwisz że czasami reaguje - jak na agresję pytającego ?

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: orion32 » 25 sie 2018, 18:31

Tokarnia, to obecnie wydzial gdzie miesczą się tokarki, lub inne maszyny do obróbki tocznej.Tokarka, to maszyna do obróbki tocznej.Tak podaja książki techniczne.
Co do rzeczy, które nie mieszcza sie nigdzie.Technolog narysował rozwiertak lewoskrętny prawotnący.Najpierw w narzedziowni zrobili mu, prawoskrętny prawotnący.Potem lewoskrętny lewotnący.Nie byli w stanie zakumać, o co chodzi.Dopiero jak dostali, inny na wzór ,zrobili jak trzeba.
Fachowcy, którzy najfukuśniejsze narzędzia skrawajace, robią rocznie, w ilosciach liczonych w tonach.Rodzajów tych narzedzi wykonuja ok tysiaca.Wydaje się to niemożliwe ,a jednak.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: rdarek » 25 sie 2018, 19:32

pitsa pisze:
25 sie 2018, 07:26
Niedostępność narządzi z dawnych czasów odbija się mi teraz w postaci prowizorek i podejścia "sam to zrobię - nie kupie gotowego" albo też "kupię to i przerobię na...".
Ufff nie jestem sam :mrgreen: właśnie leży przywleczona ze składu szlifierka do ostrzenia iglic wtryskiwaczy i czeka na modernizację :wink: mam zamiar zrobić z niej szlifierkę do ostrzenia narzędzi.
Yarec pisze:
25 sie 2018, 11:26
rdarek pisze:Hmmmm trochę samokrytyki czy cóś? Czytałeś swoje wypowiedzi?

Darku - to do mnie ?
Yareczku żartujesz sobie ze mnie? Czytałeś cytat powyżej tego wpisu? Specjalnie wkleiłem treść mojego "bożyszcza" co by nieporozumień nie było :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Yarec » 25 sie 2018, 21:23

A miało być wesoło.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 25 sie 2018, 21:25

Yarec pisze:
25 sie 2018, 21:23
A miało być wesoło.
I jest wesoło :mrgreen: idę na browarka :wink: wypiję za wasze zdrówko :D

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 25 sie 2018, 21:41

Yarec pisze:ułatwiłem sobie życie i poszedłem w przerwie śniadaniowej do "starszych klas" na frezarki
Ja na pierwszym roku studiów na warsztatach wyrównawczych dla studentów po ogólniaku (jak ja) miałem piłowanie próbek do rwania z płaskownika :) Ja poszedłem na frezarkę i opitoliłem :) Liznąłem tylko potem lekko pilnikiem żeby były ślady obróbki ręcznej bo za równo było :) Kolega zrobił w domu kątówką i kamieniem szlifierskim... Trochę mu się odbarwiło i wygięło od przegrzania ale jak to geniusz - przeciez na warsztatach stoi prasa :) Odbarwienie się wytrze papierem, wrzuci pod prasę na chwilę z przegięciem i będzie lalka :) Niestety prasa była duża i wszystkie przełączniki opisane w cyrylicy... Zapomnieli tylko nam powiedzieć, że ta prasa ma również funkcję młota (pneumatyczna). Dobrze, że kolega zdążył ręce zabrać... Z próbki do rwania został kawałek blachy, a on za karę siedział i pitolił dwie sztuki pilnikiem pod okiem wykładowcy :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”