RWD-5 zrobiony w 100% z Małego Modelarza latał aż miło
"Zrób to sam"
od majsterkowania do CNC
-
Petroholic
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Re: "Zrób to sam"
Profile to w skrzydłach = masz rację. Ja miałem na myśli wręgi kadłuba 
-
Yarec
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 31
Samolot miałeś zrobić z drewna.
a o wręgo-profilach to na dziale: "modelarstwo", teraz nie latam i nie pływam RC, nawet wywaliłem starego Varioprop4 z '83r. (!)
Dodane 16 minuty 31 sekundy - mimo że Admin nie poprawił zegara systemowego:
A może Ktoś ze "starych wyjadaczy" i "młodych adeptów" napisze o początkach które doprowadziły do CNC ?
a o wręgo-profilach to na dziale: "modelarstwo", teraz nie latam i nie pływam RC, nawet wywaliłem starego Varioprop4 z '83r. (!)
Dodane 16 minuty 31 sekundy - mimo że Admin nie poprawił zegara systemowego:
A może Ktoś ze "starych wyjadaczy" i "młodych adeptów" napisze o początkach które doprowadziły do CNC ?
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
RomanJ4

- Posty w temacie: 12
Kiedyś w każdej księgarni, nawet w tak małej pipidówie jak moja można było nabyć... Poradnik Mechanika (albo Mały Poradnik Mechanika)..
Spróbuj znaleźć go teraz nawet w dużym mieście (w tak małych to księgarni już praktycznie nie uświadczysz)...
A nabywało się tam bez problemu książki np wydawnictwa WKiŁ - W.Schiera, J.Wojciechowskiego, P.Elszteina, A.Słodowego, i wielu innych autorów politechnizujących (z dobrym skutkiem) ówczesną młodzież...
Dzisiaj czytając w necie wpisy niektórych młodych ludzi zastanawiam się czy w ogóle potrafią czytać...
Ech....
Spróbuj znaleźć go teraz nawet w dużym mieście (w tak małych to księgarni już praktycznie nie uświadczysz)...
A nabywało się tam bez problemu książki np wydawnictwa WKiŁ - W.Schiera, J.Wojciechowskiego, P.Elszteina, A.Słodowego, i wielu innych autorów politechnizujących (z dobrym skutkiem) ówczesną młodzież...
Dzisiaj czytając w necie wpisy niektórych młodych ludzi zastanawiam się czy w ogóle potrafią czytać...
Ech....
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Yarec

RomanJ4 pisze:czytając w necie wpisy niektórych młodych ludzi zastanawiam się czy w ogóle potrafią czytać..
stąd moja przekora w "podpisie" (na samym dole)
-
Petroholic

- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Niestety zgodzę się z Wami 
Sam mam córkę lvl 13 i czasami mam ochotę rozłupać jej czaszkę i zajrzeć czy tam w ogóle coś jest w środku?
Sam mam córkę lvl 13 i czasami mam ochotę rozłupać jej czaszkę i zajrzeć czy tam w ogóle coś jest w środku?
-
Yarec

no ładne rzeczy - ale Tata taki jak Córka
miało być o majsterkowaniu i cnc a nie o prywatnych pracach prokreacyjnych . . .
miało być o majsterkowaniu i cnc a nie o prywatnych pracach prokreacyjnych . . .
-
pitsa
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Młodego Technika ciężko było zdobyć w Kiosku. Co nieco z rzeczy na warsztacie się robiło - ba przykład radia w pudełku od zapałek. Z własnych projektów miałem łączność muzyczną dom - piwnica za pomocą pętli magnetycznej. Za młodu człowiek kombinował, miał plany projektowe w głowie. Część projektów opisywałem w specjalnym zeszycie. Leży teraz w archiwum wraz z wycinanką najlepszych artykułów z Młodego Technika.
Z podstawówki pamiętam jeszcze obowiązkową lekturę czasopism radzieckich. Były tam projekty pojazdów na bezdroża jak motory na wielkich dętkach oplecionych blachami, tratwy z napędem samochodowym (samochód przekazywał napęd do śruby poprzez rolki).
Do wycięcia zarysu kraju rad z płyty styropianowej nawinąłem transformator i dobrałem drut ale nic jeszcze o cnc nie wiedziałem. Podobnie nic o cnc nie wiedziałem gdy dostałem do obsługi pierwszą maszynę produkcyjną sterowaną komputerem. Wcześniejsze majsterkowanie dało mi podstawy do modernizacji maszyn.
Niedostępność narządzi z dawnych czasów odbija się mi teraz w postaci prowizorek i podejścia "sam to zrobię - nie kupie gotowego" albo też "kupię to i przerobię na...".
Z podstawówki pamiętam jeszcze obowiązkową lekturę czasopism radzieckich. Były tam projekty pojazdów na bezdroża jak motory na wielkich dętkach oplecionych blachami, tratwy z napędem samochodowym (samochód przekazywał napęd do śruby poprzez rolki).
Do wycięcia zarysu kraju rad z płyty styropianowej nawinąłem transformator i dobrałem drut ale nic jeszcze o cnc nie wiedziałem. Podobnie nic o cnc nie wiedziałem gdy dostałem do obsługi pierwszą maszynę produkcyjną sterowaną komputerem. Wcześniejsze majsterkowanie dało mi podstawy do modernizacji maszyn.
Niedostępność narządzi z dawnych czasów odbija się mi teraz w postaci prowizorek i podejścia "sam to zrobię - nie kupie gotowego" albo też "kupię to i przerobię na...".
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
allegromtn
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 1
Każdy majsterkuje/majstruje jak lubi, ważne że hobby ma
A co do tematu, jak człowiek za młodu oglądał Pomysłowego Dobromira (scenariusz też przez Słodowego pisany), potem zaczynał się bawić zestawami z serii Mały Technik, naoglądał się Zrób to sam, to podstawy techniki same wchodziły do głowy. Potem człowiek w wieku nastu lat ma podświadome wyczucie techniczne, on po prostu widzi czy dany mechanizm/konstrukcja zadziała czy się rozpadnie.
-
RomanJ4

- Posty w temacie: 12
Prawda. Nie wiem o jakim kolega mówi bo było ich kilka, ale «Моделист-конструктор»Z podstawówki pamiętam jeszcze obowiązkową lekturę czasopism radzieckich. Były tam projekty pojazdów na bezdroża jak motory na wielkich dętkach oplecionych blachami, tratwy z napędem samochodowym (samochód przekazywał napęd do śruby poprzez rolki).

było (jeszcze się ukazuje choć u nas niedostępne, a szkoda.. http://publ.lib.ru/ARCHIVES/M/''Modelis ... .html#2014 - archiwum) świetnym pismem multi politechnicznym które przemycało czasem w zaskakująco przystępny dla zwłaszcza młodego czytelnika nie tylko dużo wiedzy techniczno-historycznej, ale i naukowo-technicznej (opisy i wyjaśnienia zjawiisk fizycznych, chemicznych, mechanicznych, podstawy naukowe konstrukcji, itd),
Poziom opracowania graficznego, schematy, rysunki techniczne i poglądowe zarówno do zagadnień trywialnych jak garaż blaszak, jak i bardziej ambitnych jak pojazd gąsienicowy do dziś stawiałbym za niedościgniony wzorzec dla innych pism tego rodzaju.

Zwłaszcza w czasach kiedy u nas "nic nie było" pomysły na różnego rodzaju "самоделки" były szczególnie atrakcyjne.

Mam mały zbiór jego mocno wyeksploatowanych, nadszarpniętych zębem czasu(i myszy
Jeśli dysponują koledzy jakimś niezagospodarowanym wolnym czasem to polecam lekturę...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Yarec

Dam swój przykład początków - szkoła podstawowa > lekcje ZPT - wszyscy robili "karmniki dla ptoków" a ja z racji taty inż. mechaniki - czołg Leclerc-AMX-30 (z planów Francuskiego "modelarza"), elementy gąsienic wycinałem z pasów sklejki piłką włośnicową ! w cholerę sztuk ale nie musiałem na lekcjach robić konstrukcji typu karmnik, latawiec czy deska do krojenia (choć ta ułatwiała "kontakty" z dziewczynami, one uczyły się oddzielnie "pichcić, szyć i prasować" - a było w Czym wybierać: 3 klasy równoległe po 40 uczniów a połowa to dziewczyny).
Kto teraz by wycinał ręcznie 108 szt. modułów gąsienicy ? teraz jest CNC, a to po "zaszpilkowaniu w łańcuch" naprawdę działało jak gąsienica. W szkole była nie używana mała tokarnia (zuch ?) i w 8 klasie tylko ja z niej skorzystałem pod okiem pedagoda-majsterklepki.
W technikum zawodowym - obowiązkowe praktyki i robienie młotka tępym pilnikiem ! - zgroza, ułatwiłem sobie życie i poszedłem w przerwie śniadaniowej do "starszych klas" na frezarki i opitoliłem obuch na górnowrzecionowej i magnesówce (potem miałem luzy na zajęciach, o ile w ogóle przyszedłem, a reszta baranów "piłowała" ze 3 tygodnie).
I tak dalej . . .
ale kogo to dzisiaj obchodzi w czasach netu, YT i "bezmyślnego kopiowalnictwa" (nowo-mowa)
Dodane 44 minuty 8 sekundy:
Darku - to do mnie ?
Kto teraz by wycinał ręcznie 108 szt. modułów gąsienicy ? teraz jest CNC, a to po "zaszpilkowaniu w łańcuch" naprawdę działało jak gąsienica. W szkole była nie używana mała tokarnia (zuch ?) i w 8 klasie tylko ja z niej skorzystałem pod okiem pedagoda-majsterklepki.
W technikum zawodowym - obowiązkowe praktyki i robienie młotka tępym pilnikiem ! - zgroza, ułatwiłem sobie życie i poszedłem w przerwie śniadaniowej do "starszych klas" na frezarki i opitoliłem obuch na górnowrzecionowej i magnesówce (potem miałem luzy na zajęciach, o ile w ogóle przyszedłem, a reszta baranów "piłowała" ze 3 tygodnie).
I tak dalej . . .
ale kogo to dzisiaj obchodzi w czasach netu, YT i "bezmyślnego kopiowalnictwa" (nowo-mowa)
Dodane 44 minuty 8 sekundy:
rdarek pisze:Hmmmm trochę samokrytyki czy cóś? Czytałeś swoje wypowiedzi?
Darku - to do mnie ?