taśmowa czy tarczowa (przecinarka do metalu)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
największą wadą tych przecinarek jest skrajnie prymitywny regulator posuwu zrealizowany na sprężynie. Przy większych średnicach na początku cięcia docisk jest mały i rośnie wraz z obniżaniem się piły. Jeszcze bardziej dowcipne jest cięcie cienkościennych profili
,ten kto coś takiego ćwiczył to wie o czym mówię

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Powinno się stosować inne podziałki zebow dla ciecia detali pełnych a inne dla profili cienkościennych . Dla cienkościennych i elementów cienkich typu pręt fi10 zalecają drobny ząb a dla pełnych grubych wielki ząb . Nie wiem czy są dostępne dla takich pil taśmy o różnej podziałce , ale jeśli tak to naprawdę warto zainwestować w dwie i w zaleznosci od tego co się tnie wymieniać tasme . Zyskujemy na żywotnośći taśm i na jakości ciecia .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam .posiadam taką piłę taśmową już dwa lata .Dałem za nią coś około 1000 zł w Castoramie . Tnę przeważnie pręty fi 100 lub prostokąty 120 X80. Przez całe dwa lata ani razu mi się nie zepsuła.Tylko jeden warunek.Piły bardzo dobrej jakości . W sklepach narzędziowych do wyboru do koloru.I jeszcze jedna taka mała sugestia.Jeżeli ktoś zadaje pytanie o konkretne narzędzie i chce się o nim jak najwięcej dowiedzieć to uważam posty typu ,,ja bym tego nie kupował'' , ,,ja bym tego nie używał zawodowo'' i.t.p , są co najmniej (bardzo przyzwoite określenie w tym wypadku) bezsensowne. Po pierwsze kompletnie nic nie wnoszą do powiększenia wiedzy w tym temacie a co za tym idzie brak jakiejkolwiek pomocy. Po drugie nie rozumię jak można się wypowiadać i dyskutować o czymś czego się nie ma .I nie jest to odosobniony przypadek. Tak na tym forum jak i na innych (bo na takowe też uczęszczam) czasami dyskutuje się o rzeczach bo ,,soistry szwagra córki syn'' taką miał i była rewelacyjna a kolegi ciotka która ma koze to powiedziała że jest to do ,,bani''.Może jestem jakimś odmieńcem ale jeżeli czegoś nie mam , nie widziałem , nie znam się na tym , nie umię wytłumaczyć to staram się nie zabierać głosu .Kiedyś na forum 4x4 Off road ( a często tam zaglądam ) jakiś kolega zadał pytanie dlaczego alternator słabo ładuje akumulator to skończyło się na wymianie tylnego mostu. Jeżeli kogoś uraziłem swoimi wypowiedziami to bardzo przepraszam . Pozdrawiam bardzo serdecznie Jarek
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Kontakt:
Ma Pan całkowitą rację! W naszej pracy często spotykamy się z Klientami, którzy nie zdają sobie sprawy z tego, że podziałka (czyli ilość zębów na 1 cal) jest jednym z podstawowych parametrów taśmy tnącej! Zapraszam wszystkich zainteresowanych na stronę www.tnijtanio.info, na której zamieściliśmy szczegółowe informacje techniczne o taśmach tnących, wyjaśniamy ważne pojęcia (np. co to jest podziałka), wyszczególniamy podstawowe przyczyny pęknięć i radzimy jak używać pił taśmowych aby osiągnąć maksymalną wydajność.skoti pisze:Powinno się stosować inne podziałki zebow dla ciecia detali pełnych a inne dla profili cienkościennych . Dla cienkościennych i elementów cienkich typu pręt fi10 zalecają drobny ząb a dla pełnych grubych wielki ząb.
TUTAJ znajduje się pełna Tabela Doboru Podziałki TnijTanio.pl w formacie PDF.
Jeśli się nie mylę chodzi Panu o taśmy szerokości 13 mm. W naszym e-sklepie w takiej szerokości znajdą Państwo podziałki:skoti pisze:Nie wiem czy są dostępne dla takich pil taśmy o różnej podziałce , ale jeśli tak to naprawdę warto zainwestować w dwie i w zaleznosci od tego co się tnie wymieniać tasme . Zyskujemy na żywotnośći taśm i na jakości ciecia .
6/10 - najlepszą dla:
- Profili o grubości ścianki 4 - 5 mm
Materiałów pełnych szer. 12 - 16 mm
Wałków fi 16 - 20 mm
- Profili o grubości ścianki 3 - 4 mm
Materiałów pełnych szer. 9 - 12 mm
Wałków fi 10 - 16 mm
- Profili o grubości ścianki 2 - 3 mm
Materiałów pełnych szer. 5 - 9 mm
Wałków fi 6 - 10 mm

Sklep internetowy TnijTanio.pl - oferujemy taśmy tnące bimetalowe typu M42 w najlepszych w Polsce cenach!
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Tak więc dzięki Waszym opiniom zostałem posiadaczem przecinarki taśmowej DEDRA (tej większej) za 750 zł z castoramy (obniżyli cenę ze względu na połamaną gałkę przy naciągu taśmy - przyspawam korbkę i będzie OK). Teraz czeka mnie najtrudniejsze: wyciągnąć ją z auta i przytaskać do warsztatu (73kg), potem do tnijtanio.pl po kilka konkretnych brzeszczotów i do pracy.
. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za bardzo rzeczowe porady i pozdrawiam.
Ps. a rabat dla forumowiczów w tnijtanio.pl to by był bardzo dobry pomysł

Ps. a rabat dla forumowiczów w tnijtanio.pl to by był bardzo dobry pomysł

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
To jeśli chodzi o teorię z która nie ma co dyskutowaćTnijTanio.pl pisze:Ma Pan całkowitą rację! W naszej pracy często spotykamy się z Klientami, którzy nie zdają sobie sprawy z tego, że podziałka (czyli ilość zębów na 1 cal) jest jednym z podstawowych parametrów taśmy tnącej!
Ale w praktyce dla amatora ??
Najpierw tnę profil 80X80X3 12 szt potem płaskownik 60X8 a później wałek fi 50 i zaraz po tym rurę fi 92X12
Chciałbym cos "uniwersalnego" zmiana taśmy nie trwa 2 minut więc na moje (majsterkowicz) potrzeby muszę połączyć dwa albo trzy w jednym.
Na razie tnę oryginalnym brzeszczotem który był z maszyna
Ale chcę kupić coś lepszego i raczej uniwersalego
Co do "posuwu" wydaje mi sie że jedynym słusznym rozwiązaniem jest założenie hydraulicznego ogranicznika - regulatora posuwu i dociążenie ramienia.
Cos takiego jak w dużych maszynach.
Zadowolenia z maszyny i setek cięc bezawaryjnycharturb pisze:Jeszcze raz dziękuję wszystkim za bardzo rzeczowe porady i pozdrawiam.

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Jak wcześniej wspomniałem zostałem właścicielem tej maszynki. Po wniesieniu do warsztatu i poskręcaniu piły pojawiły się nieoczekiwane trudności. Najpierw musiałem podorabiać brakujące pokrętła (od naciągu piły - wywierciłem w tym co pozostało po gałce dziurę i zastosowałem "korbkę" w stylu jaki stosuje się w imadłach, oraz brakujące pokrętło przy ustawianiu prowadzenia brzeszczotu które zastąpiłem śrubą imbusową - wszystkie śruby w pile są imbusowe).
pierwsza próba cięcia - spadłą taśma. po rozkręceniu osłony doszedłem do "odkrywczego" wniosku, że trzeba ustawić koło pasowe pod kątem, by piła się nie zsuwała z rolki.
próba druga - taśma spadła - założyłem i podciągnąłem naciąg taśmy.
próba trzecia - osłona przekładni pasowej zaczęła ocierać o koło pasowe - okazało się, że ktoś kto ją montował przykręcił śrubkę do korpusu, którą miała być przymocowana osłona, zanim zamontował osłonę. Po rozkręceniu i złożeniu ponownie nie ociera.
próba czwarta - taśma spadła - teraz obserwowałem z której strony - od strony koła napędowego (bez regulacji) - postanowiłem przesunąć osiowo drugie koło za pomocą podkładek - efekt - teraz nie spada, ale nie da się ustawić naciągu piły.
próba ... - taśma nie spada, ale nie tnie. Okazało się, że taśma ma już powyłamywane niektóre zęby - spodziewałem się słabej jakości fabrycznej piły ale to chyba przesada! przeciąłem płaskownik 8x50mm i po pile?!
tak ogólnie poza luzem na osi pochyłu piły to nie jest źle
ale zaraz zamówię taśmę w TnijTanio
teraz pytania:
- jaki smar w przekładni? w ferworze odkręcania śrubek odkręciłem pokrywę w przekładni i wylało się trochę "oleju" (w konsystencji i kolorze mydła malarskiego) teraz powinienem uzupełnić smarowanie ale nie wiem czym
- jak mocno powinno się naciągnąć taśmę? - i jak to opisać?
- jak się ustawia by taśma nie spadała z rolek? - będę musiał zrezygnować z podkładek i teraz zastanawiam się czy pochylenie koła nienapędowego spowoduje, że taśma nie będzie spadać z koła napędowego?
pierwsza próba cięcia - spadłą taśma. po rozkręceniu osłony doszedłem do "odkrywczego" wniosku, że trzeba ustawić koło pasowe pod kątem, by piła się nie zsuwała z rolki.
próba druga - taśma spadła - założyłem i podciągnąłem naciąg taśmy.
próba trzecia - osłona przekładni pasowej zaczęła ocierać o koło pasowe - okazało się, że ktoś kto ją montował przykręcił śrubkę do korpusu, którą miała być przymocowana osłona, zanim zamontował osłonę. Po rozkręceniu i złożeniu ponownie nie ociera.
próba czwarta - taśma spadła - teraz obserwowałem z której strony - od strony koła napędowego (bez regulacji) - postanowiłem przesunąć osiowo drugie koło za pomocą podkładek - efekt - teraz nie spada, ale nie da się ustawić naciągu piły.
próba ... - taśma nie spada, ale nie tnie. Okazało się, że taśma ma już powyłamywane niektóre zęby - spodziewałem się słabej jakości fabrycznej piły ale to chyba przesada! przeciąłem płaskownik 8x50mm i po pile?!
tak ogólnie poza luzem na osi pochyłu piły to nie jest źle

teraz pytania:
- jaki smar w przekładni? w ferworze odkręcania śrubek odkręciłem pokrywę w przekładni i wylało się trochę "oleju" (w konsystencji i kolorze mydła malarskiego) teraz powinienem uzupełnić smarowanie ale nie wiem czym
- jak mocno powinno się naciągnąć taśmę? - i jak to opisać?
- jak się ustawia by taśma nie spadała z rolek? - będę musiał zrezygnować z podkładek i teraz zastanawiam się czy pochylenie koła nienapędowego spowoduje, że taśma nie będzie spadać z koła napędowego?