Parametry maszynowe
Pozyskanie z maszyny
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Parametry maszynowe
najczęściej lista parametrów w postaci wydruku z maszyny do pisania była dołączona do każdej instrukcji obsługi. Ta lista jest dokładnie przypisana do konkretnej maszyny. A w instrukcji z linku powyżej (i w tej, w której jest lista parametrów) pod koniec masz procedurę ich wpisywania.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
ok, już procedurę wpisywania znalazłem. Niestety w instrukcji, którą dołączono mi wraz z maszyną bardzo dawno temu lista parametrów jest niewypełniona. Udało mi się znaleźć listę parametrów maszynowych pod Bridgeporta interact 1, jednak ze sterowaniem heidenhain 151(ja mam 150). Czy ich wpisanie może się udać? Mam również opis poszczególnych parametrów maszynowych z wartościami możliwymi do wpisania.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Lista nigdy nie jest wypełniona, bo nikomu nie chciało się jej wypełniać. Najczęściej były to dodatkowe kartki maszynopisu. Czasem nawet wypisywano długopisem na zwykłych kartkach. Poszukaj, jeśli nie ma włożonej w instrukcję, to może gdzieś wcisnęli na przykład w pudełko z częściami, albo w szafie sterowniczej gdzieś jest.
Najczęściej dwa identyczne egzemplarze różniły się tabelą parametrów. Możesz próbować wpisać parametry z innej maszyny, ale może to się nie udać (np. problem z zerowaniem, z hamowaniem przed zmianą kierunku itd). Spróbuj jeszcze raz poszukać, czasem uda się odzyskać parametry od producenta obrabiarki, są tacy, którzy robili kopię i gdzieś tego jeszcze nie wyrzucili.
Najczęściej dwa identyczne egzemplarze różniły się tabelą parametrów. Możesz próbować wpisać parametry z innej maszyny, ale może to się nie udać (np. problem z zerowaniem, z hamowaniem przed zmianą kierunku itd). Spróbuj jeszcze raz poszukać, czasem uda się odzyskać parametry od producenta obrabiarki, są tacy, którzy robili kopię i gdzieś tego jeszcze nie wyrzucili.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Spróbuje jeszcze poszukać. Jak narazie na nieswoich parametrach udało się uruchomić i zrefować. Jednak tylko oś z działa poprawnie, dwie pozostałe osie mają może 5 mm przejazdu. Z jednej strony krańcówka a z drugiej komunikat "limit switch". PM określające kierunek najazdu są raczej dobre, nie wiem jak z kierunkiem liczenia lub zakresem przejazdów (pomylone znaki?). Czy może to być uwarunkowane innymi PM??
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 7
Witam,
Ja mam sterowanie 150, i mam dalej problem ze zczytaniem, wychodzi na to, że cod nie pasuje do wersji oprogramowania (tak mi się wydaje)
1. Włączam maszynę
2. Pozycjonuję
3. Edycja
4. MOD (strzałkami w dół\górę) do pozycji "code number"
wpisuję kod 807667 naciskam enter - komunikat "entry value incorrect"
W instrukcji (podanej w tym wątku) o ile dobrze rozumiem jest inny kod - 84159 - komunikat ten sam
Wersja oprogramowania moja 221522 03
Co znowu robię nie tak?
Co do parametrów przejazdów Kolego Warcholini to wg mnie (tak jest w TNC 145) są one pokolei wpisywane dla poszczególnych osi i mozna tam wpisać wartości faktyczne przejazdów (to moje zdanie) żeby nie najeżdzało na krańcówki. (Z120 X450 Y270) Zaznaczam, że tylko tak mi się wydaje
Pozdrawiam
Marcin
Ja mam sterowanie 150, i mam dalej problem ze zczytaniem, wychodzi na to, że cod nie pasuje do wersji oprogramowania (tak mi się wydaje)
1. Włączam maszynę
2. Pozycjonuję
3. Edycja
4. MOD (strzałkami w dół\górę) do pozycji "code number"
wpisuję kod 807667 naciskam enter - komunikat "entry value incorrect"
W instrukcji (podanej w tym wątku) o ile dobrze rozumiem jest inny kod - 84159 - komunikat ten sam
Wersja oprogramowania moja 221522 03
Co znowu robię nie tak?
Co do parametrów przejazdów Kolego Warcholini to wg mnie (tak jest w TNC 145) są one pokolei wpisywane dla poszczególnych osi i mozna tam wpisać wartości faktyczne przejazdów (to moje zdanie) żeby nie najeżdzało na krańcówki. (Z120 X450 Y270) Zaznaczam, że tylko tak mi się wydaje
Pozdrawiam
Marcin
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 7
Witam,
Kolego Warcholini mam juz parametry, udało mi się wydobyć. W formie papierowej, ale zawsze.
Jak chcesz to na maila podrzucę. Kod do włamania się w parametry jest inny.
95148
Dziękuję Wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Marcin
Kolego Warcholini mam juz parametry, udało mi się wydobyć. W formie papierowej, ale zawsze.
Jak chcesz to na maila podrzucę. Kod do włamania się w parametry jest inny.
95148
Dziękuję Wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Marcin