Parametry maszynowe

Pozyskanie z maszyny

Dyskusje dotyczące maszyn Bridgeport, Romi, Hardinge

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3825
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Parametry maszynowe

#11

Post napisał: jasiu... » 28 lip 2018, 11:05

najczęściej lista parametrów w postaci wydruku z maszyny do pisania była dołączona do każdej instrukcji obsługi. Ta lista jest dokładnie przypisana do konkretnej maszyny. A w instrukcji z linku powyżej (i w tej, w której jest lista parametrów) pod koniec masz procedurę ich wpisywania.




warcholini
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 28 lip 2018, 09:57

Re: Parametry maszynowe

#12

Post napisał: warcholini » 29 lip 2018, 22:34

ok, już procedurę wpisywania znalazłem. Niestety w instrukcji, którą dołączono mi wraz z maszyną bardzo dawno temu lista parametrów jest niewypełniona. Udało mi się znaleźć listę parametrów maszynowych pod Bridgeporta interact 1, jednak ze sterowaniem heidenhain 151(ja mam 150). Czy ich wpisanie może się udać? Mam również opis poszczególnych parametrów maszynowych z wartościami możliwymi do wpisania.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2213
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Parametry maszynowe

#13

Post napisał: Steryd » 29 lip 2018, 23:28

parametry powinny pasować, tylko musisz uważać przy zakresach ruchów, żeby nie jeździć po krańcówkach.
Można?
Morzna!!!


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3825
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Parametry maszynowe

#14

Post napisał: jasiu... » 30 lip 2018, 16:30

Lista nigdy nie jest wypełniona, bo nikomu nie chciało się jej wypełniać. Najczęściej były to dodatkowe kartki maszynopisu. Czasem nawet wypisywano długopisem na zwykłych kartkach. Poszukaj, jeśli nie ma włożonej w instrukcję, to może gdzieś wcisnęli na przykład w pudełko z częściami, albo w szafie sterowniczej gdzieś jest.

Najczęściej dwa identyczne egzemplarze różniły się tabelą parametrów. Możesz próbować wpisać parametry z innej maszyny, ale może to się nie udać (np. problem z zerowaniem, z hamowaniem przed zmianą kierunku itd). Spróbuj jeszcze raz poszukać, czasem uda się odzyskać parametry od producenta obrabiarki, są tacy, którzy robili kopię i gdzieś tego jeszcze nie wyrzucili.


warcholini
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 28 lip 2018, 09:57

Re: Parametry maszynowe

#15

Post napisał: warcholini » 30 lip 2018, 21:42

Spróbuje jeszcze poszukać. Jak narazie na nieswoich parametrach udało się uruchomić i zrefować. Jednak tylko oś z działa poprawnie, dwie pozostałe osie mają może 5 mm przejazdu. Z jednej strony krańcówka a z drugiej komunikat "limit switch". PM określające kierunek najazdu są raczej dobre, nie wiem jak z kierunkiem liczenia lub zakresem przejazdów (pomylone znaki?). Czy może to być uwarunkowane innymi PM??


Autor tematu
dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 88
Rejestracja: 06 sie 2008, 11:49
Lokalizacja: WGM

Re: Parametry maszynowe

#16

Post napisał: dimdraw » 02 sie 2018, 17:43

Witam,
Ja mam sterowanie 150, i mam dalej problem ze zczytaniem, wychodzi na to, że cod nie pasuje do wersji oprogramowania (tak mi się wydaje)
1. Włączam maszynę
2. Pozycjonuję
3. Edycja
4. MOD (strzałkami w dół\górę) do pozycji "code number"
wpisuję kod 807667 naciskam enter - komunikat "entry value incorrect"
W instrukcji (podanej w tym wątku) o ile dobrze rozumiem jest inny kod - 84159 - komunikat ten sam

Wersja oprogramowania moja 221522 03


Co znowu robię nie tak?


Co do parametrów przejazdów Kolego Warcholini to wg mnie (tak jest w TNC 145) są one pokolei wpisywane dla poszczególnych osi i mozna tam wpisać wartości faktyczne przejazdów (to moje zdanie) żeby nie najeżdzało na krańcówki. (Z120 X450 Y270) Zaznaczam, że tylko tak mi się wydaje

Pozdrawiam
Marcin


Autor tematu
dimdraw
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7
Posty: 88
Rejestracja: 06 sie 2008, 11:49
Lokalizacja: WGM

Re: Parametry maszynowe

#17

Post napisał: dimdraw » 21 sie 2018, 19:33

Witam,
Kolego Warcholini mam juz parametry, udało mi się wydobyć. W formie papierowej, ale zawsze.
Jak chcesz to na maila podrzucę. Kod do włamania się w parametry jest inny.
95148
Dziękuję Wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Marcin

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Bridgeport / Romi / Hardinge”