kasowanie luzu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Tego się obawiałem. Z jednej strony kasujemy sprężyście luz między nakrętkami ale, żeby całość miała ręce i nogi musi być mocowana obrotowo do blatu. To połączenie wprowadzi dodatkowy luz.
Temat sprężystych nakrętek wielokrotnie był podnoszony na forum. Jedyna praktyczna metoda, to jedna nakrętka w sztywnym gnieździe i zakontrowana przeciwnakrętka.
Temat sprężystych nakrętek wielokrotnie był podnoszony na forum. Jedyna praktyczna metoda, to jedna nakrętka w sztywnym gnieździe i zakontrowana przeciwnakrętka.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Przecież to jest schemat a nie rozrysowanie konstrukcyjne. Siła ze śruby przechodzi na nakretkę a z tej przez łożysko wzdłuzne na korpus całego łożyskowania które do blatu przykrecone jest jako klocek. Tylko na szkicu wygląda że oś dźwigni ma coś wspólnego z płyta blatu. Zacisk z gwintu twardo łapie miedzy łożyskami cześć zabudowy a ośka dżwigni jest tylko w niej zawieszona i nie bierze udziału w łańcuchu siłowym. Chyba zrobię kolorowy rysunek
- Załączniki
-
- nakretka.JPG (13.85 KiB) Przejrzano 763 razy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
kurcze no tyle sie napisalem i mi posta nie wkleilo:/
wiec teraz napisze krotko:
dziekuje za tak wielkie zainteresowanie
prosba do kolegi Leoo o jakis schemacik takiego rozwiazania a do reszty kolegow o opinie:)
pytanie nie z watku wiec przepraszam ale jesli juz Was tutaj tylu:)
co myslicie o http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... _3d_4a.htm
chcialem kupic z silnikami ale nie zalezy mi az tak na precyzji 0,5mm wystarczy(mikrokrok zbedmy) zalezy mi na nadmiarze sily:)
myslicie ze mozna gdzies dostac taki zestaw taniej??
pozdrawiam
wiec teraz napisze krotko:
dziekuje za tak wielkie zainteresowanie
prosba do kolegi Leoo o jakis schemacik takiego rozwiazania a do reszty kolegow o opinie:)
pytanie nie z watku wiec przepraszam ale jesli juz Was tutaj tylu:)
co myslicie o http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... _3d_4a.htm
chcialem kupic z silnikami ale nie zalezy mi az tak na precyzji 0,5mm wystarczy(mikrokrok zbedmy) zalezy mi na nadmiarze sily:)
myslicie ze mozna gdzies dostac taki zestaw taniej??
pozdrawiam