Maszyna z syntetycznego granitu
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
ile dla ciebie to kupa kasy 1-2tys zł ? jeśli tak to muszę ci powiedzieć ze to wcale nie jest kupa kasy jeśli mówimy o CNC to jest kwota za którą ciężko zrobić jakakolwiek konstrukcje (jeśli nie mamy własnych maszyn/znajomych) i na pewno waga 100kg to nie jest zbyt dużo jeśli mówimy o frezarce choć nie wiem o jakiej wielkości mówimy
qqaz - sprawa wygląda dokładnie tak jak mówisz po prostu niema gdzie tego porządnie obrobić

qqaz - sprawa wygląda dokładnie tak jak mówisz po prostu niema gdzie tego porządnie obrobić

-
- Posty w temacie: 24
- Kontakt:
Mówimy o wielkości stołu roboczego 200x300 jak wyżej napisałem a co najmniej 100 kg jak wyżej napisałem to waga samej ramy.
Skąd Kolega wziął kwotę 1000- 2000 zł?
Około 1000zł to materiały na samą formę będą kosztować,
1,5 tys żywica + utwardzacz a gdzie reszta? Pod warunkiem że pierwszy odlew będzie udany.
Skąd Kolega wziął kwotę 1000- 2000 zł?
Około 1000zł to materiały na samą formę będą kosztować,
1,5 tys żywica + utwardzacz a gdzie reszta? Pod warunkiem że pierwszy odlew będzie udany.
-
- Posty w temacie: 3
cenę podałem z kapelusza tego co widać po lewej
wydaje mi sie że coś przesadzasz z tymi cenami jednak przyznaje ze nie znam ceny żywic i za bardzo nie wiem co to za forma miała by kosztować 1000 zł bo zapewne nie będzie to forma profesjonalna ani amatorska (z płyt wiórowych itp.)
no i bym zapomniał można zastosować wypełnienie profilu styropianem o czym było na forum i wtedy myślę że da rade zejść do 50-70% wagi tego co podałeś niezmniejszając znacznie wytrzymałości

no i bym zapomniał można zastosować wypełnienie profilu styropianem o czym było na forum i wtedy myślę że da rade zejść do 50-70% wagi tego co podałeś niezmniejszając znacznie wytrzymałości

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Żywica to tylko 10-15% betonu, reszta wypełniacze. Jeśli zastosujemy miejscowe styropianowe (styrodurowe) wypełniacze, to realna ilość żywicy jeszcze spadnie. Kupiłem 0,8kg utwardzacza PAC za 40pln do żywicy, którą miałem znacznie wcześniej. Powinienem uzyskać 16kg betonu do testów. Jak trochę się ociepli to rusze do żwirowni.
Cóż mi jednak z odlewów kiedy za komplet szyn i wózków do małej maszynki trzeba zapłacić 4kPLN? Do tego śruby, silniki, sprzęgła, elektronika...
Cóż mi jednak z odlewów kiedy za komplet szyn i wózków do małej maszynki trzeba zapłacić 4kPLN? Do tego śruby, silniki, sprzęgła, elektronika...
-
- Kontakt:
Ilość 10-15 % żywicy to teoria. Przy 15% żywicy masa jest bardzo gęsta nawet wibrowanie może nie doprowadzić do całkowitego zalania formy. Dobra masa lejna to 20 -25 % żywicy. Przy takiej masie jest możliwość dobrego odpowietrzenia.
Forma musi być sztywna z byle czego jej nie zrobisz ponieważ się porozłazi i ze ścianki 4 cm zrobi się prawie 5 cm. A o wibrowaniu nie będzie mowy. Wypełnienie styrodurem jak najbardziej ale odlew powinien mieć co najmniej 5 cm grubości w najcieńszym miejscu. Ta technologia bardzo kusi ale nadal uważam, że nie nadaje się na małe cnc. Na zdjęciach pokazanych w tym temacie widać, jak masywne są te maszyny. To są monolity.
Forma musi być sztywna z byle czego jej nie zrobisz ponieważ się porozłazi i ze ścianki 4 cm zrobi się prawie 5 cm. A o wibrowaniu nie będzie mowy. Wypełnienie styrodurem jak najbardziej ale odlew powinien mieć co najmniej 5 cm grubości w najcieńszym miejscu. Ta technologia bardzo kusi ale nadal uważam, że nie nadaje się na małe cnc. Na zdjęciach pokazanych w tym temacie widać, jak masywne są te maszyny. To są monolity.
-
Nie sądzę, by autor wątku kolega walter~ - prawowity właściciel zamieszczonej tu wiedzy, chciał Nas wprowadzać w błąd.Jaszuk88 pisze:Ilość 10-15 % żywicy to teoria. Przy 15% żywicy masa jest bardzo gęsta nawet wibrowanie może nie doprowadzić do całkowitego zalania formy. Dobra masa lejna to 20 -25 % żywicy. Przy takiej masie jest możliwość dobrego odpowietrzenia.
-
- Kontakt:
Jestem daleki o podejrzewanie kogokolwiek o wprowadzanie kolegów w błąd. Mam zasadę nie znam się - nie odzywam się, wiem i mam doświadczenie zabieram głos, czegoś nie wiem pytam. Wiedza, którą przekazuje jest oparta nie na jednostkowych doświadczeniach a na doświadczeniu w przerobie kilkuset ton żywic. Zakładałem, że nie będę musiał podpierać się takimi ilościami
ale to są fakty. Lubie żywice i cały czas coś tam z nich odlewam nawet po cichu myślałem o konstrukcji cnc. Ale po zrobieniu analizy wycofałem się z tego projektu i wiem, że słusznie. Nie eliminuje komponetów w postaci żywic epoxydowych z wypełniaczem aluminiowym, ale tu wchodzimy w jeszcze wyższe progi cenowe. Następną sprawą jest pracochłonna forma. Ktoś kto nie budował formy nie wie ile jest różnych niuansów, które należy uwzględnic. A i tak po wyjęciu pierwszego odlewu coś tam trzeba poprawić. Nie chcę nikogo zrazić do budowy cnc z żywicy. To są moje odczucia i przemyślenia i można się z nimi nie zgadzać.
P.S.
1)warto żywicę wymieszać z wypełniaczem i zostawić na noc - wybąbluje dużo powietrza a dopiero następnego dnia wlać utwardzcz i wolno mieszać
2)warto do masy dorzucić tzw. rowingu czyli sieczki maty szklanej
W każdej chwili służe pomocą

P.S.
1)warto żywicę wymieszać z wypełniaczem i zostawić na noc - wybąbluje dużo powietrza a dopiero następnego dnia wlać utwardzcz i wolno mieszać
2)warto do masy dorzucić tzw. rowingu czyli sieczki maty szklanej
W każdej chwili służe pomocą
-
Powinien Kolega przeczytać dokładnie cały wątek i przyjrzeć się zdjęciom. Maszyna kolegi walter~ jest prawie gotowa. Jego ostatnie posty dość jednoznacznie potwierdzają 10% zawartość żywicy, pod warunkiem odpowiedniego wibrowania.Jaszuk88 pisze:Lubie żywice i cały czas coś tam z nich odlewam nawet po cichu myślałem o konstrukcji cnc. Ale po zrobieniu analizy wycofałem się z tego projektu i wiem, że słusznie. Nie eliminuje komponetów w postaci żywic epoxydowych z wypełniaczem aluminiowym, ale tu wchodzimy w jeszcze wyższe progi cenowe. Następną sprawą jest pracochłonna forma. Ktoś kto nie budował formy nie wie ile jest różnych niuansów, które należy uwzględnic. A i tak po wyjęciu pierwszego odlewu coś tam trzeba poprawić.