Dzięki, BV20 słuchałem przy pracy na różnych biegach, problem tkwi raczej w aplikacji.Adam Domański pisze: ↑08 lip 2018, 12:02Witam
Jak chcesz to możesz wpaść do mnie i posłuchać jak pracuje nutool na różnych biegach.
Dodane 8 minuty 28 sekundy:
Co do cięcia nie ma problemu tnę na ramówce, czasem szlifierka na statywie każda droga dobra aby do celu. Na razie z własnego sprzętu mam wiertarko-frezarkę a wędruję od tokarki do tokarki i pracuje na tej do jakiej mam dostęp. Tokarka tokarce nie równa i różnie były eksploatowane a chcę oszczędzić na tzw. czasie przygotowawczo-zakończeniowym. Jest w tym odrobina szaleństwa.strikexp pisze: ↑08 lip 2018, 12:27Niezły bajer z tymi silnikamiJak widać, wystarczą chęci i trochę sprzętu.
Na mini lathe ciężko jest robić już średnice 70mm w stali, musisz brać nutoola (główna różnica to silnik indukcyjny zamiast szczotkowego). Do dużych średnic zalecałbym też zasilanie trójfazowe, może być z falownika zasilanego 1-fazowo. Silniki trójfazowe dużo lepiej zachowują się pod obciążeniem, co będzie przydatne przy dużych średnicach.
Niestety cicho nie będzie i ja bym jednak pomyślał o garażu. Zawsze można tokarkę na zimę przenieść do piwnicy. A większym problemem od zimna jest wilgoć która powoduje korozję. I albo trzeba grzać albo smarować olejem.
Czy pomyślałeś o tym że chcąc toczyć średnicę 120mm potrzebujesz takiego krążka? Można kupić ale za cięcie piłą płaci się kupę forsy, gazem wyjdzie krzywo, a wycinanie np plazmą ma ograniczenia grubości.