Tokarka do piwnicy w bloku
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 12
Re: Tokarka do piwnicy w bloku
Mam pytanie do użytkowników Nutoola lub Hobby 500 czy ktoś używa jej w bloku w piwnicy i jak uporał się z hałasem generowanym przez tokarkę, liczę na odzew użytkowników tego modelu torkarki
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Kolega już posiada taką tokarkę czy dopiero planuje zakup? Jeśli chodzi o hałas to dużo lepsza jest mini lathe 350mm, ale to słaby sprzęt do stali.
-
Planuję, podoba mi się w niej uchwyt 125 akurat do moich silników odrzutowych byłby idealny, dodatkowy plus 115 nad suportem co jest kolejnym plusem. Jest jeszcze ten nowy Tytan 500 dla mnie to raczej 8x16 i napisano w ogłoszeniu że nad suportem ma średnicę toczenia 140 mm a ja myślę że realnie jest 110 i ktoś nie źle przeczytał i nie zmierzył.
-
Jeśli planujesz toczyć duże średnice ze stali to zdecydowanie musisz kupić przynajmniej nutoola. Było sporo podobnych tematów o tokarkach w piwnicy bloku. Więc warto dobrze przeszukać forum wyszukiwarką.
Masz jakieś filmy/zdjęcia tych silników odrzutowych? Jestem ciekawy jak to wygląda
Masz jakieś filmy/zdjęcia tych silników odrzutowych? Jestem ciekawy jak to wygląda

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Ja mam PRAZIMAT SD500 z przekładnią i przy obrotach powyżej 500 już ją słychać. Jeżeli chcesz cichą, szukaj z regulacją bezstopniową lub na paskach. Niestety w bezstopniowej tracisz na mocy przy niskich obrotach, a paski są męczące. Musisz zdecydować co jest dla Ciebie ważniejsze.
Zapraszam na mój kanał YouTube
: Garaż Tomka
Ciekawe projekty, remonty i modyfikacje.

Ciekawe projekty, remonty i modyfikacje.
-
Jeśli planujesz toczyć duże średnice ze stali to zdecydowanie musisz kupić przynajmniej nutoola. Było sporo podobnych tematów o tokarkach w piwnicy bloku. Więc warto dobrze przeszukać forum wyszukiwarką.
[/quote]
To druga wersja silnika, aktualnie pracuje nad trzecią. Elektronika stanowiska pomiarowego na Arduino, ogólnie,
w stosunku do małych tokarek niestety wymagania są też specyficzne,
- najlepiej średnica toczenia nad suportem 120 mm i więcej,
- możliwość wykonywania lewych gwintów, podstawa przy nakrętkach mocujących wirnik,
- ten silnik ma średnicę zewnętrzną 97 mm
Dodane 6 minuty 37 sekundy:
Zgadzam się z tym, ale priorytetem jest cisza, teoretycznie mógłbym w garażu się zainstalować ale tutaj ogrzewanie generuje dodatkowe koszty. Do tego zaraz dołączą się "osiedlowi ekolodzy" + przepisy a ja działam tak bardziej z doskoku. Jeśli chcę precyzyjnie coś wykonywać to maszyna najlepiej aby utrzymywana przy możliwie najmniejszych zmianach temperatur, garaż można ogrzać w miarę szybko ale ustalenie się temperatury maszyny to inna sprawa.

[/quote]

To druga wersja silnika, aktualnie pracuje nad trzecią. Elektronika stanowiska pomiarowego na Arduino, ogólnie,
w stosunku do małych tokarek niestety wymagania są też specyficzne,
- najlepiej średnica toczenia nad suportem 120 mm i więcej,
- możliwość wykonywania lewych gwintów, podstawa przy nakrętkach mocujących wirnik,
- ten silnik ma średnicę zewnętrzną 97 mm
Dodane 6 minuty 37 sekundy:
Zgadzam się z tym, ale priorytetem jest cisza, teoretycznie mógłbym w garażu się zainstalować ale tutaj ogrzewanie generuje dodatkowe koszty. Do tego zaraz dołączą się "osiedlowi ekolodzy" + przepisy a ja działam tak bardziej z doskoku. Jeśli chcę precyzyjnie coś wykonywać to maszyna najlepiej aby utrzymywana przy możliwie najmniejszych zmianach temperatur, garaż można ogrzać w miarę szybko ale ustalenie się temperatury maszyny to inna sprawa.
tomchlop pisze: ↑07 lip 2018, 22:46Ja mam PRAZIMAT SD500 z przekładnią i przy obrotach powyżej 500 już ją słychać. Jeżeli chcesz cichą, szukaj z regulacją bezstopniową lub na paskach. Niestety w bezstopniowej tracisz na mocy przy niskich obrotach, a paski są męczące. Musisz zdecydować co jest dla Ciebie ważniejsze.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Witam
Jak chcesz to możesz wpaść do mnie i posłuchać jak pracuje nutool na różnych biegach.
Jak chcesz to możesz wpaść do mnie i posłuchać jak pracuje nutool na różnych biegach.
-
Niezły bajer z tymi silnikami
Jak widać, wystarczą chęci i trochę sprzętu.
Na mini lathe ciężko jest robić już średnice 70mm w stali, musisz brać nutoola (główna różnica to silnik indukcyjny zamiast szczotkowego). Do dużych średnic zalecałbym też zasilanie trójfazowe, może być z falownika zasilanego 1-fazowo. Silniki trójfazowe dużo lepiej zachowują się pod obciążeniem, co będzie przydatne przy dużych średnicach.
Niestety cicho nie będzie i ja bym jednak pomyślał o garażu. Zawsze można tokarkę na zimę przenieść do piwnicy. A większym problemem od zimna jest wilgoć która powoduje korozję. I albo trzeba grzać albo smarować olejem.
Czy pomyślałeś o tym że chcąc toczyć średnicę 120mm potrzebujesz takiego krążka? Można kupić ale za cięcie piłą płaci się kupę forsy, gazem wyjdzie krzywo, a wycinanie np plazmą ma ograniczenia grubości.

Na mini lathe ciężko jest robić już średnice 70mm w stali, musisz brać nutoola (główna różnica to silnik indukcyjny zamiast szczotkowego). Do dużych średnic zalecałbym też zasilanie trójfazowe, może być z falownika zasilanego 1-fazowo. Silniki trójfazowe dużo lepiej zachowują się pod obciążeniem, co będzie przydatne przy dużych średnicach.
Niestety cicho nie będzie i ja bym jednak pomyślał o garażu. Zawsze można tokarkę na zimę przenieść do piwnicy. A większym problemem od zimna jest wilgoć która powoduje korozję. I albo trzeba grzać albo smarować olejem.
Czy pomyślałeś o tym że chcąc toczyć średnicę 120mm potrzebujesz takiego krążka? Można kupić ale za cięcie piłą płaci się kupę forsy, gazem wyjdzie krzywo, a wycinanie np plazmą ma ograniczenia grubości.