Szanowni koledzy zróbmy ,, Burzę mózgów ,, na temat mocowania przedmiotu .
Otóż sprawa się ma tak.
Mam do wykonana kilkanaście elementów z chromo-niklu ( medal z rewersem i awersem ) .
Jednak wykonane zostały ,, ciut ,,za duże tak średnice jak i grubość . I teraz trzeba to ,,ciut ,, poprawić . I nie ma problemu ze zrobieniem cieńszej ( likwidujemy rewers lub awers ) , potrzebna jest jedna strona .Problem pojawia się wtedy kiedy chcę zmniejszyć średnicę . Dociskałem konikiem nie za mocno co by nie uszkodzić do miedzianej powierzchni , lubi poślizgnąć po miedzi . Kleiłem na klej cyjanowy , trudno go później całkowicie usunąć . Kleiłem na szelak , przy toczeniu tego materiału odrywa. Może koledzy znacie jakieś sposoby na taką operację.
Jak usunąć jeden post ? Czekać pół godziny? Prośba do adm.
Toczenie / sposób mocowania .
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Toczenie / sposób mocowania .
Docisk do płaskiej tarczy zamocowanej w uchwycie poprzez specjalny kieł z tarczą zamiast wierzchołka.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Analogicznie jak tu - konik dociska materiał (do splanowanego krążka o ø mniejszej jak zataczany materiał zamocowanego w uchwycie) poprzez gruby krążek (z nawierconym nakiełkiem do ochrony wierzchołka kła i wycentrowania) także o średnicy ø mniejszej niż ma być średnica materiału.Docisk do płaskiej tarczy zamocowanej w uchwycie poprzez specjalny kieł z tarczą zamiast wierzchołka.
By nie porysować powierzchni materiału między krążek dociskowy a materiał można dać(przykleić do docisku) krążek z folii alu, plastiku, lub cienkiej gumy.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Tak jak koledzy wyżej piszą tylko ja (jak mi się raz zdażyło) to jeszcze pomiędzy detal, a przylgi (dociski) wkładałem twardy z centymetrowy filc... Trochę fruwają frędzle po warsztacie ale mocowanie nie uszkodzi detalu nawet jeśli powierzchnia delikatna
I ścisnąć można na prawdę mocno
Ba nawet trzeba 

-
- Posty w temacie: 2
Wystarczy też grubą miękką folię plastikową (lub kilka warstw), albo ≠1-2mm gumę jeśli powierzchnia jest np głęboko grawerowana czy tłoczona.
pozdrawiam,
Roman
Roman