Podjąłem się zbudowania od zera własnej maszyny CNC mając jako takie pojęcie nt. automatyki, oglądając czytając co i jak w sumie temat stał się nie taki trudny... co czasu

Moje CNC buduję na bazie sterowania Arduino UNO R3, z nakładką Shield v3 zaopatrzoną w stepsticki drv8825 z podłączonymi silnikami krokowymi NEMA17HS4401.
Ze strony oprogramowania w płytce arduino została wyczyszczona pamięc eprom, poprzez program Xloader zaladowany GRBL v.1.1f, a następnie realizację sterowania silnikami zacząłem realizować poprzez program Universal Gcode Sender v.1.09.
Połączenie programu UGS z Arduino przebiega bez najmniejszego problemu, wylistowanie ustawień przy użyciu komendy $$ przywołuje mi wszystkie parametry z możliwością ich edycji (program potwierdza to tekstem OK). Ustawienia parametrów zastosowałem zgodnie ze stroną: https://github.com/gnea/grbl/blob/maste ... ettings.md
W zakładce Machine Control chcąc użyć kafelek do sterowania krokiem silnika X- X+ ustawiłem wartość step size na 1, na 100, 200.. i tu pojawia się kłopot- niezależnie od tej wartości silnik po kliknięciu kafelki wykonuje mikro ruch- wydaje mi się, że jest to jeden mały krok o 1.8*.
Proszę o pomoc informację, co jest nie tak, co źle mogłem zrobić, że silnik nie wykonuje np. pełnego obrotu ?