Fajny temat dotyczący prawie każdego kto grzebie w cnc . OK . Czy autor może sprecyzować oczekiwania dokładności zadziałania czujnika? Pomińmy dokładnośc bazowania calego systemu mechanicznego ale skupmy sie na samej krancowce .Więc o jakich dokładnościach rozmawiamy ? Jakie są oczekiwania autora tematu ?
Gdyby siem ktoś zapytał czy ja mam jakieś doświadczenia itp. Używam krańcowek optycznych ,średnia dokładność całości ,znaczy bazowania całej mechaniki wychodzi tak jakoś +/- 0.005mm.
maxymalny , sporadyczny błąd jaki zaobserwuje raz na kilka dni pracy to +/- 0.01mm.
Myśle o zamianie na czujniki Halla .Jednak najdokładniejsze krancówki jakie testowałem były Moje Samoróbki działające na zasadzie rozwarcia styków złoconych i dawały dokładność +/- 0.002 mm.
A dodam , miałem styczność z krancówkami do maszyn precyzyjnych o dokładności większej niż 0.001mm
z tym ze drogie jak cholera .Ponad to były bardzo wrażliwe na przekroczenie zakresu posuwu o 1mm ,ulegały uszkodzieniu po najechaniu dalej niż 1mm.Sam zderzak miały wykonane nie z jakiegoś metalu a z kryształu , pewnie szafiru

.Serio , nie ściemniam .
-----------------------------------------------------------------------
Generalnie należałoby zacząć o opisania wymaganych dokładności .Tak teraz strzele troche ale myśle iż kolega bedzie zadowolony z powtarzalności bazowania w zakresie +/-0.025 mm.
Niestety zdecydowana większość tańszych masowo produkowanych krańcowek (czujników) elektronicznych będzie mieć
dokladność od 0.1mm do 0.5mm oraz ich strefa zadziałania będzie sie zmieniać w czasie .Bowiem nie sa produkowane jako krańcowki do systemów cnc lecz jako czujniki do taśmociągu , do wtryskarek tworzyw sztucznych albo podajnika ciastek do pieca .Niestety tak jest .natomiast wśród tych produktów mogą znależć sie modele nieco dokładniejsze .Stabilniejsze w czasie .