Autodesk Fusion 360 - kącik porad
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad
Mam obrazek z JPG , próbowałem kilkoma konwerterami na dxf.
Po wczytaniu do a360 niektóre literki mam bez żółtego wnętrza co oznacza ,że geometria nie jest domknięta...
Przy przybliżeniu nadal nie widać gdzie jest luka...
Ktoś może zna jakąś opcję domykania geometri?

Po wczytaniu do a360 niektóre literki mam bez żółtego wnętrza co oznacza ,że geometria nie jest domknięta...
Przy przybliżeniu nadal nie widać gdzie jest luka...
Ktoś może zna jakąś opcję domykania geometri?

-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
FTW pisze:Jak zaznaczysz szkic jednym kliknięciem na liście powinno podświetlić punkty w niedomkniętych miejscach jako kwadraty.
Sprawdziłem i nie działa , dopiero jak wejdę w tryb szkicu i po prawej na sketch pallette mam zaznaczone "show points" to na końcach linii wyświetla mi kropki i te powiązane z następną linią są kropki czarne a te niepowiązane są puste.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Nie wiem czy Fusion ma jakieś automatyczne narzędzie do łatania szkicy, prawdopodobnie nie, bo jako CAD jest okrojony z niektórych funkcji. O podświetlaniu punktów napisałem dlatego, że i tak najlepiej zrobić to ręcznie. Te narzędzia do domykania mają określone tolerancje, zazwyczaj przy większych wartościach tych tolerancji krzywe/powierzchnie/ściany ulegają uszkodzeniu lub deformacji, potem są z tym problemy, nie da się zrobić bryły albo na laserze się wysypuje bo zamiast łuku jest 1000 punktów. Wredna robota ogólnie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
To zależy od sterowania i obróbki. Drut widziałem tylko na filmach, ale to idzie powoli, więc to nie będzie problemem. Jeśli sterowanie nie ogarnia takiego nagromadzenia punktów, to siłą rzeczy posuw spadnie. Sterowanie musi osiągnąć każde położenie, tj. rozpędzić się z poprzedniego i wyhamować w docelowym przy takim programowaniu (składającym się z dużej ilości odcinków). Jedne sterowania sobie z tym poradzą inne nie, znaczenie mają też przyspieszenia. Pisali ludzie tutaj na forum, że przy słabej jakości plikach niektóre lasery wręcz stawały na łukach i potem robiły się nadpalenia, bo moc wciąż ta sama, ale czas przejazdu dłuższy. W przypadku łuku to jest tylko początek i koniec, więc ruch w interpolacji kołowej jest znacznie bardziej płynny. Dlatego podstawa to dobry model/rysunek. A potem z niego można robić program jaki się chce.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
acetamid pisze:Tutaj nawet nie mam pomysłu jak to zrobić.
Nie wiem czy to w najnowszym uaktualnieniu dodano ale wystarczy abyś zaznaczył wszystkie operacje - ppm i wybrał add to new pattern - dalej już z górki

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam,
Mam pytanko mianowicie:
Jak ustawić postprocesor aby numerował bloki N co 1 a nie co 5 np
obecnie
N10
N15
itd
a chciałbym