drastyczny spadek mocy laser co2 reci 180w
Spadek mocy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
drastyczny spadek mocy laser co2 reci 180w
Witam
Ciąłem sklejkę 4mm wycięła się słabo w kilku miejscach ale już był fajrant więc postanowiłem że rano wyczyszczę soczewkę która podejrzewałem o zaistniałą sytuację .
Jak wymyśliłem tak zrobiłem z samego rana czyszczenie i niestety lipa . Po kilku próbach praktycznie przestał ciąć .
Zmniejszenie mocy do 60% poprawiło cięcie ale musiałem zmniejszyć prędkość oczywiście.
Niestety po kilku próbach moc jeszcze spadła .
Zostawiłem go i na drugi dzień chciałem przeciąć tkaninę i już nawet to się nie udało. Pierwsze kilka cm przeciął i po doslownie 20-30s pracy może minucie przestał ciąć .
Można śmiało powiedzieć że moc spadła do zera w kilka minut pracy .
Na miliamperomierzu pokazuje że prąd płynie proporcjonalnie w zależności od ustawionej mocy.
Na co stawiać ? Tuba ? Zasilacz ?
Jak to sprawdzić
Ciąłem sklejkę 4mm wycięła się słabo w kilku miejscach ale już był fajrant więc postanowiłem że rano wyczyszczę soczewkę która podejrzewałem o zaistniałą sytuację .
Jak wymyśliłem tak zrobiłem z samego rana czyszczenie i niestety lipa . Po kilku próbach praktycznie przestał ciąć .
Zmniejszenie mocy do 60% poprawiło cięcie ale musiałem zmniejszyć prędkość oczywiście.
Niestety po kilku próbach moc jeszcze spadła .
Zostawiłem go i na drugi dzień chciałem przeciąć tkaninę i już nawet to się nie udało. Pierwsze kilka cm przeciął i po doslownie 20-30s pracy może minucie przestał ciąć .
Można śmiało powiedzieć że moc spadła do zera w kilka minut pracy .
Na miliamperomierzu pokazuje że prąd płynie proporcjonalnie w zależności od ustawionej mocy.
Na co stawiać ? Tuba ? Zasilacz ?
Jak to sprawdzić
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Re: drastyczny spadek mocy laser co2 reci 180w
Zmierzyć moc miernikiem.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
- Kontakt:
na wyjściu to ja mam pewność że jest maksymalnie 5% mocy tylko pytanie czy tuba może tak szybko tracić moc ? teoretycznie tuba ma około 4mieięcy pracy ,niestety laser kupony w chinach więc gwarancja fikcyjna 

-
Nowa tuba może mieć mikronieszczelność, np. przy lustrze półprzepuszczalnym (na wylocie wiązki). Wtedy gaz ucieka a razem z nim działanie tuby. Ale równie dobrze może być gdzieś niewłaściwe, zaśniedziałe itp. podłaczenie napięcia do tuby - trzeba by dokładnie sprawdzić, drugi przewód (masowy) również.
Tuba świeci na różowo podczas pracy?
Tuba świeci na różowo podczas pracy?
-
- Kontakt:
Tuba świeci chyba na różowo.
Dziś zaczęło coś strzelać przy czerwonym kapturku, ewidentnie jest tam przebicie.
Dziś zaczęło coś strzelać przy czerwonym kapturku, ewidentnie jest tam przebicie.
-
No to masz odpowiedź. Zrób właściwe (najlepiej lutowane) połączenie i po temacie. Musisz tylko uważać żeby nie przegrzać końcówki przy lutowaniu.
-
Nie ma czegoś takiego jak "mikronieszczelność" czy nieszczelność.
Jakakolwiek nieszczelność kończy żywot lasera. Warunki zaistnienia akcji laserowej są bardzo wąskie.
I żaden gaz nie ucieka

Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Mylisz się. Miałem do czynienia z tubą gdzie była mikronieszczelność przy lustrze półprzepuszczalnym. CO2 ulatywało przez około 2 tygodnie aż do całkowitej śmierci tuby. Wymieniono mi ja na gwarancji.
-
Bez obrazy ale bredzisz. Wymyśliłeś sobie teoryjkę i teraz będziesz się o nią bił a nie masz bladego pojęcia o konstrukcji laserów CO2 i warunków jakie muszą być spełnione żeby laser działał.
Żadne CO2 ci nie ulatywało.
Poczytaj trochę o laserach to sam się przekonasz jakie głupoty wypisujesz.
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.