Odlewy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
Sam wytop mosiądzu jest troszkę pracochłonny, ja w soim piecyku domowej roboty za 4h jestem w stanie utopić 50kg. Wszystko tutaj zależy od wydajności pieca, w domowych realiach nie ma co liczyć na szybsze stopiene chyba że zainwestujesz w piecyk indukcyjnyl. Jednak jak na moj gust nie ma co przeinwestowywać w domowe zabawy. Jeśli chcesz jaiś bliższych informacji to pisz ile chcesz na raz i jak czesto topic.
[ Dodano: 2008-01-26, 13:19 ]
kocham to forum opisałem sie przed chwila ze 2 kartki A4 żeby kolega życie ułatwić w kwesti odlewania i projektów pieców przycisnałem wyślij i 0,5h poszło do kosza.
Wieczorem znowu napisze tyle ze tym razem najpierw w wordzie skopiuje do forum.
[ Dodano: 2008-01-26, 13:19 ]
kocham to forum opisałem sie przed chwila ze 2 kartki A4 żeby kolega życie ułatwić w kwesti odlewania i projektów pieców przycisnałem wyślij i 0,5h poszło do kosza.
Wieczorem znowu napisze tyle ze tym razem najpierw w wordzie skopiuje do forum.
mariohs
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2

jeśli chodzi o ilość topienia na raz to satysfakcjonowało by mnie do 10 kg na początek
aby wiedzieć co i jak?
jeśli chodzi o piec indukcyjny- troche drogi jest ale troszke informacji nie zaszkodzi
i jeszcze jedno

-
- Posty w temacie: 3
Witam,
Czytam ten post i nie doczytałem albo nie znalazłem a potrzebuje sie dowiedzieć jaka jest temperatura topnienia FORTALU i CERTALU.
Może jakieś linki.
I drugie pytanie czy mogę kawałki fortalu wsadzić do jakiegoś pojemnika i roztopić w piecu hartowniczym, czy jest to bezpieczne z góry dzieki za odpowiedź
Czytam ten post i nie doczytałem albo nie znalazłem a potrzebuje sie dowiedzieć jaka jest temperatura topnienia FORTALU i CERTALU.
Może jakieś linki.
I drugie pytanie czy mogę kawałki fortalu wsadzić do jakiegoś pojemnika i roztopić w piecu hartowniczym, czy jest to bezpieczne z góry dzieki za odpowiedź

-
Z tego co znalazłem na necie Fortal to stop Al a nazwa jest tylko jego odmianą narzuconą przez producenta.
Co do topienia to spokojnie możesz totopiść w piecu hartowniczym pod warunkiem że wyciagniesz na nim jakieś 740C.
[ Dodano: 2008-01-27, 13:16 ]
Dobrze było by jednak gdyby kolega zastosował jakiś rzuzel pokrywający co by sie stop nie utleniał.
[ Dodano: 2008-01-27, 13:19 ]
Co do różnicy wad i zalet miedzy piecami olejowymi, gazowymi i na koks opis znajdziecie koledzy w temacie "odlewnictwo" załozonym przez sqeeze78. Tam umieściłem opis jak zbudować piecyk dla domowego użytku jak i pare waznych wskazówek dla początkujacych odlewników. Życze miłej zabawy.
Co do topienia to spokojnie możesz totopiść w piecu hartowniczym pod warunkiem że wyciagniesz na nim jakieś 740C.
[ Dodano: 2008-01-27, 13:16 ]
Dobrze było by jednak gdyby kolega zastosował jakiś rzuzel pokrywający co by sie stop nie utleniał.
[ Dodano: 2008-01-27, 13:19 ]
Co do różnicy wad i zalet miedzy piecami olejowymi, gazowymi i na koks opis znajdziecie koledzy w temacie "odlewnictwo" załozonym przez sqeeze78. Tam umieściłem opis jak zbudować piecyk dla domowego użytku jak i pare waznych wskazówek dla początkujacych odlewników. Życze miłej zabawy.
mariohs
-
No właśnie odnośnie tego żużlu to nie wiem czy to konieczne ponieważ piec posiada butle z gazem teraz nie pamiętam nazwy gazu ale wytraca tlen z pieca a o temperaturę też się nie martwię bo ten piec akurat można rozbujać do 1200st.
Interesuje mnie głównie reakcja jaka zachodzi i czy to nie uszkodzi pieca.
Interesuje mnie głównie reakcja jaka zachodzi i czy to nie uszkodzi pieca.

-
A ten piecyk to pewnie jak znam życie w osłonie argonu pracuje lub azotu. No chyba że jest do nawęglania to pewnie CO2. Kolega ma dostęp do fajnej zabaweczki, taki piecyk to skarb
.
[ Dodano: 2008-01-27, 19:12 ]
A tak apropo azotu i argonu to tymi gazami oczyszca się stopy aluminium z zanieczyszczń tyle że ciekły metal należy nimi przedmuchać.

[ Dodano: 2008-01-27, 19:12 ]
A tak apropo azotu i argonu to tymi gazami oczyszca się stopy aluminium z zanieczyszczń tyle że ciekły metal należy nimi przedmuchać.
mariohs
-
O argon to jest właściwe słowo
Chcę poprostu wszelkie odpady po obróbce, malutkie cześci przetopic i zrobic dużą bryłę żeby ją ponownie wykozystac a nie oddawać na złom.
Jeśli chodzi o CO2 to też wchodzi w gre w zalezności od tego czy hartujemy czy nawglamy zawsze mozna podłaczyć odpowiednia buteleczkę
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

Chcę poprostu wszelkie odpady po obróbce, malutkie cześci przetopic i zrobic dużą bryłę żeby ją ponownie wykozystac a nie oddawać na złom.
Jeśli chodzi o CO2 to też wchodzi w gre w zalezności od tego czy hartujemy czy nawglamy zawsze mozna podłaczyć odpowiednia buteleczkę

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.