Zasilanie silnika w sterowniku unipolarnym - w jaki sposób?

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
berrrcik21
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: berrrcik21 » 27 sty 2008, 09:56

Widzę dyskusja się rozkręciła troszeczkę ;) Chciałbym jeszcze nawiązać do tego sterownika http://pminmo.com/l297unipolar/schematic.pdf lub tego schematu który mam galerii. Czy mogę nim bez obaw sterować 4-ro amperowym silnikiem?? Chciałbym wykonać te sterowniki, ale nie chciałbym się rozczarować później :( Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!!

Robert :)

Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa.
Demokryt

Tagi:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 27 sty 2008, 11:02

berrrcik21 pisze:Czy mogę nim bez obaw sterować 4-ro amperowym silnikiem?
testowałem sterowanie z takim sterownikiem... sterownik miał problemy z silnikiem 8.5Nm (w połączeniu unipolarnym -> 4.24A indukcyjność 6mH)
http://www.allegro.pl/item300675471_sil ... _nowy.html

silnik nie osiągał rozsądnych prędkości (nawet 2..3obr/sek)
po oglądzie oscyloskopowym widacć było, że dobrze nie jest...

o tym układzie na forum pminmo była pewna dyskusja - z niej wynika, że znacząca poprawa właściwości układu zostanie osiągnięta po zamianie ttl 77hc08 na tc4468

...i takiej modyfikacji chcę dokonać w układzie któy projektuję teraz
dodatkowo zmianie ulegnie sposób sterownia bramki... + dodatkowe klasyczne zabezpieczenia (dioda zener, clamp circuits snubner, warystory)

o tych "klasycznych" zabezpieczeniach chciałem sprowokować dyskusję ;)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Leoo » 27 sty 2008, 12:42

markcomp77 pisze:
berrrcik21 pisze:Czy mogę nim bez obaw sterować 4-ro amperowym silnikiem?
testowałem sterowanie z takim sterownikiem... sterownik miał problemy z silnikiem 8.5Nm (w połączeniu unipolarnym -> 4.24A indukcyjność 6mH)
http://www.allegro.pl/item300675471_sil ... _nowy.html

silnik nie osiągał rozsądnych prędkości (nawet 2..3obr/sek)
po oglądzie oscyloskopowym widacć było, że dobrze nie jest...

o tym układzie na forum pminmo była pewna dyskusja - z niej wynika, że znacząca poprawa właściwości układu zostanie osiągnięta po zamianie ttl 77hc08 na tc4468

...i takiej modyfikacji chcę dokonać w układzie któy projektuję teraz
dodatkowo zmianie ulegnie sposób sterownia bramki... + dodatkowe klasyczne zabezpieczenia (dioda zener, clamp circuits snubner, warystory)

o tych "klasycznych" zabezpieczeniach chciałem sprowokować dyskusję ;)
Sterowanie silnika krokowego w sposób unipolarny jest złe z samej natury. Połowa miedzi w uzwojeniu "leży odłogiem" zamiast pracować. Przepięcia w fazie są dwa razy większe niż przy sterowaniu bipolarnym. Fazę unipolarną można porównać do dźwigni dwustronnej, której środkiem jest środek uzwojenia. Kiedy pobudzamy pierwszą połowę prądem, na drugim, wolnym końcu indukuje się SEM o wartości napięcia zasilania ale o biegunowości przeciwnej. Oczywiście napięcie to zostanie "schwytane" przez diodę relaksacyjną (zaporowo-równoległą) ale strumień magnetyczny będzie przeciwdziałał napędowemu.

Gatedriver przy sterowaniu MOSFET-em to podstawa sukcesu. Posiłkowanie się w tym miejscu bramkami logicznymi, to nieporozumienie.

Można sterować silnik 8,5Nm pełnym lub półkrokiem ale trzeba mieć dobre zatyczki do uszu i gumową podłogę w domu (warsztacie).
markcomp77 pisze:może warto zastanowić się co grozi tranzystorowi MOSFET który jest sterowany z drivera IC... jeśli jego dren ma skoczyć do 300V, a potem wrócić... i tak w kółko
Kolega przyjrzy się pojemnościm przejściowym tranzystora i wszystko będzie jasne, w końcu po coś publikowane są w kartach katalogowych.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 27 sty 2008, 13:20

Leoo pisze:Sterowanie silnika krokowego w sposób unipolarny jest złe z samej natury.
zaleta - to prostota sterownia... to jest racja bytu sterownia unipolarnego
ograniczenia - to cena za prostostę

Obrazek

to redukcja momentu... w tym przykładzie z 8.5Nm na 6Nm

jednak właśnie ta prostota - to istotny powód dla stosowania sterowania unipolarnego w konstrukcjach amatorskich... zwłaszcza gdy sterowniki bipolarne imt901/a3977... mają za mały prąd
Leoo pisze:Kolega przyjrzy się pojemnościm przejściowym tranzystora i wszystko będzie jasne, w końcu po coś publikowane są w kartach katalogowych.
dataszity i noty katalogowe czytuje do poduszki ;)

myślę, że warto opracować sprawnie działający sterownik na duży prąd i napięcie... na początek na bazie l297 - tak aby konstrukacja była naprawdę prosta (więc unipolarna)
Leoo pisze:Można sterować silnik 8,5Nm pełnym lub półkrokiem ale trzeba mieć dobre zatyczki do uszu i gumową podłogę w domu (warsztacie).
wiem.. wiem... zazwyczaj staram się ustawiać podczas testów krok=1/10 a silniki kładę na gąbkę... bo przy 1/2 silniki trzeba czymś zakotwiczać - gdyż chcą odlecieć ;)

myślę, że do testów będzie zastosowane solidne imagło do złapania silnika... przykręcone do stołu przez materiał tłumiący drgania...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”