Uchwyt tokarski FUERDA (chiński)
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Witam.
Igor . podaj namiar na faceta , od którego kupiłeś ten piękny uchwyt. Podaj też dokładny symbol uchwytu bo ze strony producenta żaden mi nie pasuje do twojego . Na allegro też nie znalazłem uchwytu , takiego jak twój i takiej cenie ( może podrożał ). Bo owszem , znalazłem ,ale mocowane na 4 sruby , a rozumiem ,że ty kupiłeś mocowany na 3 sruby .
Ja potrzebuje na 3 sruby do Nutola .Ten twój uchwyt 4 szczękowy jest samocentrujący ? ( bo się już pogubiłem).
[/fade]
Igor . podaj namiar na faceta , od którego kupiłeś ten piękny uchwyt. Podaj też dokładny symbol uchwytu bo ze strony producenta żaden mi nie pasuje do twojego . Na allegro też nie znalazłem uchwytu , takiego jak twój i takiej cenie ( może podrożał ). Bo owszem , znalazłem ,ale mocowane na 4 sruby , a rozumiem ,że ty kupiłeś mocowany na 3 sruby .
Ja potrzebuje na 3 sruby do Nutola .Ten twój uchwyt 4 szczękowy jest samocentrujący ? ( bo się już pogubiłem).

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Ja do swojej tokarki Einhell kupowałem uchwyt Fuerda 4-szczękowy samocentrujący 80 mm u gościa masterlee http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=420078 natomiast jak szukasz planszajby czyli 4 szczękowy z niezależnie ustawianymi szczękami to polecam gościa metal24 http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3185812
Pozdro
[ Dodano: 2008-01-23, 15:14 ]
Wszystkie uchwyty Fuerda (oprócz fi 500) mają mocowanie na 3 śruby - zobacz kulumna 2-d na rysunku poniżej który ściągnąłem ze strony sprzedającego te uchwyty.
Pozdro
[ Dodano: 2008-01-23, 15:14 ]
Wszystkie uchwyty Fuerda (oprócz fi 500) mają mocowanie na 3 śruby - zobacz kulumna 2-d na rysunku poniżej który ściągnąłem ze strony sprzedającego te uchwyty.
- Załączniki
-
- 15.JPG (47.04 KiB) Przejrzano 2547 razy
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Ano jest, bo jak dotąd nie widziałem w sprzedaży uchwytów Fuerda z niezależnie ustawianymi szczękami a tematem przewodnim tego wątku sa uchwyty Fuerda samocentrująceclipper7 pisze:Nie jest to prawda, to dotyczy tylko uchwytów samocentrujących !unix pisze:Wszystkie uchwyty Fuerda (oprócz fi 500) mają mocowanie na 3 śruby

Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
Masz absolutną rację, wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodzi o to, co wykazaliśmy w tym wątku, że norma przewiduje mocowanie na 3 śruby dla uchwytów samocentrujących i na 4 śruby dla planszajb.unix pisze:widziałem w sprzedaży uchwytów Fuerda z niezależnie ustawianymi szczękami
[ Dodano: 2008-02-17, 14:12 ]
Też kupiłem, ale 3 szczękowy 125 mm. U mnie pomysł z wykorzystaniem prowadnicy od drukarki się nie sprawdził - jest krzywa ! Do pomiarów zastosowałem sprawdzian do otworów. W odl. 100 mm od uchwytu bicie jest praktycznie niemierzalne zegarem 0,01 mm.
Jedyna wada, to to, że trochę ciężko chodzą szczęki, ale za to równo w całym zakresie.
Pewno się dotrą. Klucz jest trochę za krótki i trudno go użyć w pozycji "na 12:00". Wygląda na to, że te uchwyty są OK, przynajmniej dla amatorów.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
WitamIgorpog pisze:Uchwyt
[url=http://images32.fotosik.pl/116/df33a6b023722994.jpg]Obrazek[/URL]
jakieś napisy
[url=http://images33.fotosik.pl/116/79b795153b23cb27.jpg]Obrazek[/URL]
smarowniczka
[url=http://images31.fotosik.pl/116/df39a9574e7116d7.jpg]Obrazek[/URL]
a tak ustawiałem bicie
[url=http://images23.fotosik.pl/144/26955e9bee4609b5.jpg]Obrazek[/URL]
Pozdro Igor
Być może to dla was wyda się głupie pytanie, ale w jaki sposób da się taki uchwyt wycentrować?
Szczęki i tak zaciskają się na tym 'ślimaku' więc chyba pozostaje tylko ten minimalny luz na 3 śrubach mocujących. Dobrze myślę?
Słyszałem też o szlifowaniu szczęk, ale w moich warunkach raczej tego nie zrobię dokładnie.
Być może będę musiał wymienić uchwyt na właśnie taki - tyle że 80mm (Proma SM-350 cz.republik 2000r)
Obecnie szczęki zaciskają się z mimośrodem 0,2mm na każdej grubości materiału

- muszę wytoczyć elementy wału napędowego do tego modelu, gdzie obroty sięgają 35000obr/min i muszę mieć idealnie wszystko wyważone/wycentrowane.
Z góry dzięki za odpowiedź i pomoc.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
taki uchwyt centruje sie na zamku na ktory uchwyt powinien wchodzic z lekkim wciskiem
zamek taki przetaczamy na tokarce na ktorej ma byc uzytkowany uchwyt a reszta to juz dokladnosc uchwytu. nic wiecej nie ustawisz. jesli masz bicie to szczeki mozna przetoczyc lub przeszlifowac. poczytaj o tym na forum. element o ktorym piszesz musisz toczyc z jednego zamocowania, przy tych obrotach nie ma innej mozliwosci.
zamek taki przetaczamy na tokarce na ktorej ma byc uzytkowany uchwyt a reszta to juz dokladnosc uchwytu. nic wiecej nie ustawisz. jesli masz bicie to szczeki mozna przetoczyc lub przeszlifowac. poczytaj o tym na forum. element o ktorym piszesz musisz toczyc z jednego zamocowania, przy tych obrotach nie ma innej mozliwosci.
-
mrozanski dzięki - dzisiaj rozkręce tego złoma i bede mógł to sprawdzić - jeszcze nigdy nie odkręcałem uchwytu ale chyba juz wiem gdzie szukać tych 3 śrub.
Troche mało miejsca zeby podejść tam jakimś kluczem.... chyba jedynie imbus z bardzo krótkim tym krótszym ramieniem tam podejdzie.
No właśnie toczę z 1 zamocowania bo inaczej się nie da. Niestety czasami muszę po odcięciu obrobić 2 koniec i wtedy wychodzą dziwolągi.
Poza tym po wielu bojach zlikwidowałem już wszystkie luzy. Po przetoczeniu materiału nawet wierci osiowe otwory na długości 6-7cm i mogę nawet jednolicie cienkościenną rurkę wytoczyć o ściance 0,5mm (co dla mnie jest już sukcesem)
Troche mało miejsca zeby podejść tam jakimś kluczem.... chyba jedynie imbus z bardzo krótkim tym krótszym ramieniem tam podejdzie.

Poza tym po wielu bojach zlikwidowałem już wszystkie luzy. Po przetoczeniu materiału nawet wierci osiowe otwory na długości 6-7cm i mogę nawet jednolicie cienkościenną rurkę wytoczyć o ściance 0,5mm (co dla mnie jest już sukcesem)