ile maszyn jednocześnie moze obsługiwać operator?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

ekoteh
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6

Re: ile maszyn jednocześnie moze obsługiwać operator?

Post napisał: ekoteh » 10 mar 2018, 16:30

I o to ta wojna :) bo przygląda się kilku maszynom i krwiopijca zarabia na nim kilka razy więcej niż gdyby przyglądał się tylko jednej :)
KAMAR, :shock: tu nie chodzi o krwiopijcę czy o to kto maszyny pilnuje, cała maszyna opiera się TYLKO i wyłącznie na pracy programisty, wrzucić i zdjąć złom z blatu to byle głąb po 5 klasach zrobi, mi się rozchodzi o to że jak się jeden z drugim uczył kilka lat a następnie kilka nabierał doświadczenia to powinien mieć za to zapłacone bo mu się to należy jak psu buda, sam prowadzę działalność i nie jestem zdania że pracownika trzeba wydoić, jeżeli ktoś ma wiedzę to należy mu się zapłacić Tyle ile w tym sektorze średnio płacą w regionie. Szczerze to powiem Wam wszystkim że macie super zawód i wiedzę ale zarabiacie jak tu czytam tyle że serio ani ja ani nikt z moich bliższych znajomych nie chciałby nawet patrzeć na taką firmę. Ostatni przykład, mój dobry kolega z sąsiedztwa, spawacz, taki sobie, coś tam przyklei ale spawa, na start 20pln/h, mój brat, mechanik, 4000 pln na start, drugi brat, zakładanie zieleni, sadzenie kwiatków i trawniczki itd, 18/h na start, teraz 20/h . Mieszkamy wszyscy w okolicach Suwałk, Augustowa, to są normalne stawki, za mniej niż 15 pln/h nikt nawet nogi z domu nie wystawia bo i po co? urobić się jak jełop? i wydać to na dojazdy i samochód a resztki zjeść? Zawsze myślałem że w zachodniej i południowej Polsce bliżej do Zachodu , nie odwrotnie.

Tagi:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: jasiu... » 10 mar 2018, 16:32

To niewiele cię śmieszy. Chyba nigdy nie widziałeś kalkulacji na wyrób.

Nikt nie "dolicza np. 50 zł/godz pracy operatora". Każdy wie, ile kosztuje godzina pracy maszyny i taką kwotę bierze do kalkulacji. A z czego się bierze godzina pracy maszyny, to już zupełnie inna inszość. Poczytaj sobie o tym, jak się wykonuje kosztorysy, co to jest koszt wytworzenia produktu i jak do tego doliczyć zysk producenta, żeby wyjść na swoje, będziesz wiedział.

ekoteh

Post napisał: ekoteh » 10 mar 2018, 16:43

jasiu... pisze:
10 mar 2018, 16:32
To niewiele cię śmieszy. Chyba nigdy nie widziałeś kalkulacji na wyrób.

Nikt nie "dolicza np. 50 zł/godz pracy operatora".
Nie no zdarza się w zakładach gdzie wałek fi200 przecina się piłą ramową na brzeszczot i siedzi przy niej 2 gości z papierosem i patrzą jak te wiórki się sypią polewając wałek wodą nabraną blaszanym kubkiem z koryta :lol: , . A tak poważnie to masz rację, kalkulacja czegokolwiek nie tylko przy obróbce na maszynach to dość złożony proces. W DE liczą z projektu czas pracy , np 180 € +25% to jest koszt wytworzenia i te 25 to zysk. Oczywiście na prostych akcjach, jak są skomplikowane tematy to czasami poniżej 400 € /h nie schodzi :shock:

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: strikexp » 10 mar 2018, 16:55

I w DE płacą za obróbkę 400 euro a potem sprzedają to za 800 euro. A że pracownik ma dobrze płacone to stać na zakupy za 800 euro. To jest to czego w Polsce się nie rozumie. Jak zwykły człowiek nie ma siły nabywczej to i gospodarka się nie rozwija bo nie ma popytu.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 mar 2018, 17:22

ekoteh pisze:
10 mar 2018, 16:30
cała maszyna opiera się TYLKO i wyłącznie na pracy programisty,
Jak juz będziesz trochę więcej wiedział o pracy maszyn CNC (w co wątpię czytając re-linux-cnc-dxf2gcode-t91698.html ) to zrozumiesz że one nie są po to aby programista na niej się bawił w przygotowanie obróbki. Maszyna ma robić.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 10 mar 2018, 18:09

strikexp pisze:
10 mar 2018, 16:55
I w DE płacą za obróbkę 400 euro a potem sprzedają to za 800 euro.
Nie, przykład z firmy, w której ja pracuję, autentyczny. Płaci się podwykonawcy powiedzmy tysiąc euro, a później element montuje i sprzedaje powiedzmy za 5 tysięcy.

Bo cena wszystkiego wtedy jest odpowiednia, jeśli klient chce cenę za produkt zapłacić. To samo dotyczy centy pracy. Nie podoba ci się, to nie sprzedajesz pracy za cenę, która według ciebie jest za niska. Szukasz pracy za cenę, która jest według ciebie sprawiedliwa, podobnie jak pracodawca nie sprzeda swojego wyrobu, poniżej kosztów. Przynajmniej w Niemczech tak to działa, jeśli ktoś chce zbyt długo rozmawiać o cenie produkowanych przez firmę, w której pracuję maszyn, to szef grzecznie daje do zrozumienia, że klient uważa go za oszusta, który chciałby się za bardzo wzbogacić na nim, a z kimś kto go tak traktuje, to on rozmawiał nie będzie. I nie zrobi maszyny poniżej pewnego poziomu cenowego. W końcu za cenę Dacii, mercedes nie da rady produkować swoich samochodów.

A co do "rozwijania się gospodarki", to kwota wolna od podatku w Niemczech to 9 tys. euro. Dla małżeństwa jest to 18 tys. euro. Nie ma 500+, jest 194 euro już na pierwsze dziecko, niezależnie od dochodów. Stąd masz "siłę nabywczą". Oczywiście składka zdrowotna, na kasę chorych też jest wyższa, niż w Polsce, bo lekarz swoją siłę nabywczą też musi mieć, ale to już insza inszość. Wystarcza.

Bo chodzi o to, że jak potrzebna jest koparka, to nie zatrudnia się 10 ludzi z łopatami, bo tak taniej. Tak drożej i tylko w Polsce tego nie rozumieją co niektórzy.

ekoteh

Post napisał: ekoteh » 10 mar 2018, 18:53

Jak juz będziesz trochę więcej wiedział o pracy maszyn CNC (w co wątpię czytając re-linux-cnc-dxf2gcode-t91698.html ) to zrozumiesz że one nie są po to aby programista na niej się bawił w przygotowanie obróbki. Maszyna ma robić.
Czekaj czekaj bo ktoś tu kogoś nie rozumie, ja Ci NIE (!) tłumaczę że maszyna nie ma robić tylko tłumaczę że właśnie MA robić i sama to może lecieć i 24/7 , mi się rozchodzi o to że PROGRAMISTA to człowiek z wiedzą i MUSI a przynajmniej powinien zarabiać dobrze , a to że nie zarabia to najzwyczajniej znaczy że nosi do pracy mydło w kieszeni i się nie szanuje, co takiego napisałem nie tak? A jeśli chodzi o moją wiedzę w zakresie programowania to TAM właśnie napisane jest jak byk że nie jest mi to potrzebne co nie oznacza że jestem jeleniem który nie wie czym jest obróbka mechaniczna, na konwencjonalnych maszynach czy w zakresie spawalnictwa mam wiedzę dobrą a przynajmniej taką za którą biorę w kieszeń .... € za 6 tygodniową rotację i śmieję się z takich co małpują za 2k pln, ale nie dla tego że jest tak źle na rynku pracy tylko dlatego że są owieczkami nie tylko strzyżonymi a wręcz wydepilowanymi przez szefa bo nie potrafią docenić samych siebie. Czy ja stwierdziłem że nie da się pracować na 2,3 czy 5 maszynach? Da się nawet i na 10 ale trzeba być tępa strzała żeby robić to za 2000pln, czego tu nie rozumieć? Po jakiego grzyba uczyć się programowania, czegoś co nie każdy załapie skoro później idzie się do pracy 9 zł/h? Sprzedawca w jakiejś /stonce/ na kasie zarabia więcej o 30 % a jego programowanie sam wiesz jakie jest. Tu na miejscu prowadzę działalność i stale mam 2 pracowników, i zapewniam Cię że wstyd i strach byłoby mi zaproponować stawkę niższą niż 20pln/h. Serio,. :|

Dodane 9 minuty 42 sekundy:
strikexp pisze:
10 mar 2018, 16:55
I w DE płacą za obróbkę 400 euro a potem sprzedają to za 800 euro. A że pracownik ma dobrze płacone to stać na zakupy za 800 euro. To jest to czego w Polsce się nie rozumie. Jak zwykły człowiek nie ma siły nabywczej to i gospodarka się nie rozwija bo nie ma popytu.
No szczerze Ci powiem że nikt tam nie stosuje przebitki 100%, to nie tak,. Rynek usług wygląda tam inaczej, tego się nie ujmuje w słowach, po prostu dla nas początkowo są dziwni ale gdy wkręcisz się tam temat usług to zaczynasz rozumieć że nie, nie oni a my jesteśmy dziwni, tam jada się łyżką, małą dużą nieważne, a u nas łapie się garnek za uszy i leje się do gardła :lol: Tam jak łyżką to i pracownik swoją się wykarmi a u nas j/w. ALE tam pracownik się szanuje , nie idzie za 5 € i z czasem samo utarło się tak jak jest teraz.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 10 mar 2018, 20:07

No tak, ale czy "kucharz" w KFC ma mieć ten sam zarobek, co kucharz w prestiżowej restauracji, który też karmi ludzi i pracuje w podobnej atmosferze? Chyba o to chodzi. W obróbce metali też jest masówka i też są roboty, której nie wykona każdy, bez doświadczenia, wiedzy i pewnych predyspozycji. Stąd różnice w zarobkach, mimo że żołądki takie same i nie wiadomo który się więcej narobi.

I faktycznie, Niemiec pójdzie na zasiłek, ale poniżej pewnego minimum pracy nie weźmie. Nie wspomnę, że jeśli ktoś chciałby oszukiwać na płacach, to związki taką reklamę mu zrobią, że niczego już w swoim życiu nie wyprodukuje, bo oszustowi nikt zlecenia nie da.

ekoteh

Post napisał: ekoteh » 10 mar 2018, 20:43

To fakt, a tak całkiem to ta dyskusja zeszła juz za zachodnią granicę. Co do tematu to wychodzi że tak, operator/ka może i na 20 maszynach naginać jeśli zdąrzy , co do kasy to chyba lepiej się nie wypowiadać. Kwestia gustu

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: strikexp » 10 mar 2018, 21:07

jasiu... pisze:
10 mar 2018, 20:07
Nie wspomnę, że jeśli ktoś chciałby oszukiwać na płacach, to związki taką reklamę mu zrobią, że niczego już w swoim życiu nie wyprodukuje, bo oszustowi nikt zlecenia nie da.
I to jest właśnie przepis na sukces krajów zachodnich:
- jak pracujesz to należysz do związków zawodowych (u nas tylko opowiadają smuty jak to pracodawca im nie zapłacił albo zatrudnia na czarno i potem kaleka jak wypadek)
- jak sąsiad bierze zasiłek nielegalnie to donos ( a u nas tylko gadanie kto bierze i jakim modelem mercedesa po to jeździ)
- jak ktoś nieuczciwy to z nim nie chcą gadać ( a u nas to wzór cwaniaka do naśladowania)

Pamiętam jak mi znajomy opowiadał, jak cała fabryka strajkowała i nic nie robili cały dzień. Bo były jakieś niedociągnięcia w kwestii BHP.
Do dzisiaj jest to dla mnie jak jakiś film fantastyczny. A u nich po prostu związek mordę wydarł i to pracodawca miał problem a nie pracownicy.
U nas to tylko się słyszy że kolejny pracownik kaleką został, bo pracodawca miał gdzieś warunki pracy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”