KAMAR,I o to ta wojnabo przygląda się kilku maszynom i krwiopijca zarabia na nim kilka razy więcej niż gdyby przyglądał się tylko jednej
![]()

KAMAR,I o to ta wojnabo przygląda się kilku maszynom i krwiopijca zarabia na nim kilka razy więcej niż gdyby przyglądał się tylko jednej
![]()
Nie no zdarza się w zakładach gdzie wałek fi200 przecina się piłą ramową na brzeszczot i siedzi przy niej 2 gości z papierosem i patrzą jak te wiórki się sypią polewając wałek wodą nabraną blaszanym kubkiem z koryta
Jak juz będziesz trochę więcej wiedział o pracy maszyn CNC (w co wątpię czytając re-linux-cnc-dxf2gcode-t91698.html ) to zrozumiesz że one nie są po to aby programista na niej się bawił w przygotowanie obróbki. Maszyna ma robić.
Nie, przykład z firmy, w której ja pracuję, autentyczny. Płaci się podwykonawcy powiedzmy tysiąc euro, a później element montuje i sprzedaje powiedzmy za 5 tysięcy.
Czekaj czekaj bo ktoś tu kogoś nie rozumie, ja Ci NIE (!) tłumaczę że maszyna nie ma robić tylko tłumaczę że właśnie MA robić i sama to może lecieć i 24/7 , mi się rozchodzi o to że PROGRAMISTA to człowiek z wiedzą i MUSI a przynajmniej powinien zarabiać dobrze , a to że nie zarabia to najzwyczajniej znaczy że nosi do pracy mydło w kieszeni i się nie szanuje, co takiego napisałem nie tak? A jeśli chodzi o moją wiedzę w zakresie programowania to TAM właśnie napisane jest jak byk że nie jest mi to potrzebne co nie oznacza że jestem jeleniem który nie wie czym jest obróbka mechaniczna, na konwencjonalnych maszynach czy w zakresie spawalnictwa mam wiedzę dobrą a przynajmniej taką za którą biorę w kieszeń .... € za 6 tygodniową rotację i śmieję się z takich co małpują za 2k pln, ale nie dla tego że jest tak źle na rynku pracy tylko dlatego że są owieczkami nie tylko strzyżonymi a wręcz wydepilowanymi przez szefa bo nie potrafią docenić samych siebie. Czy ja stwierdziłem że nie da się pracować na 2,3 czy 5 maszynach? Da się nawet i na 10 ale trzeba być tępa strzała żeby robić to za 2000pln, czego tu nie rozumieć? Po jakiego grzyba uczyć się programowania, czegoś co nie każdy załapie skoro później idzie się do pracy 9 zł/h? Sprzedawca w jakiejś /stonce/ na kasie zarabia więcej o 30 % a jego programowanie sam wiesz jakie jest. Tu na miejscu prowadzę działalność i stale mam 2 pracowników, i zapewniam Cię że wstyd i strach byłoby mi zaproponować stawkę niższą niż 20pln/h. Serio,.Jak juz będziesz trochę więcej wiedział o pracy maszyn CNC (w co wątpię czytając re-linux-cnc-dxf2gcode-t91698.html ) to zrozumiesz że one nie są po to aby programista na niej się bawił w przygotowanie obróbki. Maszyna ma robić.
No szczerze Ci powiem że nikt tam nie stosuje przebitki 100%, to nie tak,. Rynek usług wygląda tam inaczej, tego się nie ujmuje w słowach, po prostu dla nas początkowo są dziwni ale gdy wkręcisz się tam temat usług to zaczynasz rozumieć że nie, nie oni a my jesteśmy dziwni, tam jada się łyżką, małą dużą nieważne, a u nas łapie się garnek za uszy i leje się do gardłastrikexp pisze: ↑10 mar 2018, 16:55I w DE płacą za obróbkę 400 euro a potem sprzedają to za 800 euro. A że pracownik ma dobrze płacone to stać na zakupy za 800 euro. To jest to czego w Polsce się nie rozumie. Jak zwykły człowiek nie ma siły nabywczej to i gospodarka się nie rozwija bo nie ma popytu.
I to jest właśnie przepis na sukces krajów zachodnich: