Zacinający sie posów lasera
-
- Posty w temacie: 4
Re: Zacinający sie posów lasera
A jeśli tniesz tylko z pamięci plotera to problem występuje? Czy tylko po wysłaniu z kompa?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Nie jestem oblatany w tym temacie, który to jest sterownik?dominik847 pisze: ↑06 lut 2018, 20:51Też miałem podobne zachowanie swojej maszyny, a widzę że konstrukcje i sterowniki mam prawie te same,
Ja wymieniłem sterownik i po problemie
Z pamięci plotera to przez pendrive? po włożeniu pendrive z plikami o rozszerzeniu .ai, .mol, .plt bo nie wiem jakie mają mają być maszyna nie "widzi" tych plików. W dodatku po próbie uruchomienia programu, który był już w maszynie pojawił się komunikat (tylko po włożeniu pendrive)

maszyna rusza dopiero po ponownym uruchomieniu.
-
- Posty w temacie: 4
Chodzi mi o powtarzanie pierwszego, prawidłowo załadowanego i wykonanego pliku. Pytam, bo był tu na forum podobny problem, winowajcą okazał się kabel USB.
-
Ale maszyna potrafi zrobić kilka razy poprawnie ciecie z pliku, a za ktorymś kolejnym pojawia sie problem. Na filmiku jest jeden plik załadowany i za pierwszym razem jest problem a przy kolejnych probach jest ok.
-
Doszedłem do tego, że problem jest tylko wtedy gdy tuba się załącza. W momencie pracy bez tuby "na sucho" problem nie występuje. Może teraz ktoś coś wymyśli? Bedę bardzo wdzięczny za pomoc.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Może być 101 rzeczy.
Uszkodzenie sterownika, błąd oprogramowania, zakłócenia, przebicie...
Najdziwniejsze że usterka nie powoduje zakłóceń w działaniu silnika tylko go wyłącza.
Jeśli silniki na X i Y są takie same zamień ich sterowniki.
Możesz też wcześniej usunąć wszystkie projekty z maszyny i wgrać na nią od nowa plik konfiguracyjny.
Uszkodzenie sterownika, błąd oprogramowania, zakłócenia, przebicie...
Najdziwniejsze że usterka nie powoduje zakłóceń w działaniu silnika tylko go wyłącza.
Jeśli silniki na X i Y są takie same zamień ich sterowniki.
Możesz też wcześniej usunąć wszystkie projekty z maszyny i wgrać na nią od nowa plik konfiguracyjny.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Leetro się kończy. Albo przeładowany bufor i świruje albo przetwornik napięcia zasilania układów sterujących. Może jakiś syf na płycie powoduje upływność prądu.
A maszyna powinna się bazować do lewego rogu a nie prawego.
Tam jest wylot promienia lasera i tam ma być ZERO maszyny.
A maszyna powinna się bazować do lewego rogu a nie prawego.
Tam jest wylot promienia lasera i tam ma być ZERO maszyny.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Będę musiał zamówić nową płytę. Ostatnio wyczyściłem wszystko więc syf raczej nie. Czasami jak się "strzeli" laserem ręcznie z panelu na maszynie to oś x jedzie sama z siebie. Odnośnie bazowania to bazuje w prawo od nowości, tak są zamontowane krańcówki więc inaczej się nie da.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Na mój gust, to załączenie tuby powoduje znaczny zanik prądu w całej maszynie.
A składa się tak, że widocznie sterownik silnika Y jest na to najbardziej czuły.
Ja bym to próbował odpluskwić tak:
- Spróbuj przeczyścić kable zasilające i sygnałowe pomiędzy Litro a sterownikiem krokowca.
- Brak sukcesu - zamień sterowniki krokowe X i Y miejscami.
- Jeśli nadal oś Y będzie szaleć (a po zamianie powinien X) to znaczy, że wyjście z Litro nie działa poprawnie przy jakimś spadku napięcia.
A składa się tak, że widocznie sterownik silnika Y jest na to najbardziej czuły.
Ja bym to próbował odpluskwić tak:
- Spróbuj przeczyścić kable zasilające i sygnałowe pomiędzy Litro a sterownikiem krokowca.
- Brak sukcesu - zamień sterowniki krokowe X i Y miejscami.
- Jeśli nadal oś Y będzie szaleć (a po zamianie powinien X) to znaczy, że wyjście z Litro nie działa poprawnie przy jakimś spadku napięcia.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
A jaki problem założyć nowe krańcówki?Tofik150 pisze: ↑01 mar 2018, 15:12Będę musiał zamówić nową płytę. Ostatnio wyczyściłem wszystko więc syf raczej nie. Czasami jak się "strzeli" laserem ręcznie z panelu na maszynie to oś x jedzie sama z siebie. Odnośnie bazowania to bazuje w prawo od nowości, tak są zamontowane krańcówki więc inaczej się nie da.
Sprawdź jak z masą. W chińczykach to częsty problem.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.