Wycinanie rowka pod listwę LED
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: Wycinanie rowka pod listwę LED
Jeżeli w tym miejscu chcesz montować oświetlenie to jeszcze sprawdź czy frezarka opiera się swoją całą stopką/czołem o płytę. A dla swojej wygody możesz przygotować sobie listwy dystansowe z płyty i przykręcić je do spodu szafek śrubami stolarskimi, tak aby dociskać frezarkę czołem do spodu szafki i bokiem do listwy dystansowej.
robert
robert
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Patrząc na rysunek to jeszcze musisz przez boki szafek przejechać. I tam będzie się haczyć stolik frezarki.
Nie wiem co miał na myśli kubus838, ale ja bym przykleił od spodu szafek na całej długości dwa równoległe paski HDF-u na taśmę 2-stronną piankową. Po nich pojedzie stolik i nie będzie haczył o boki. No i do tego przykładnica po której będziesz prowadził frezarkę.
I frez 8-10 mm. I jak pisałem wcześniej przykładnica po odpowiedniej stronie, bo Ci frezarka będzie uciekać.
Robert
Nie wiem co miał na myśli kubus838, ale ja bym przykleił od spodu szafek na całej długości dwa równoległe paski HDF-u na taśmę 2-stronną piankową. Po nich pojedzie stolik i nie będzie haczył o boki. No i do tego przykładnica po której będziesz prowadził frezarkę.
I frez 8-10 mm. I jak pisałem wcześniej przykładnica po odpowiedniej stronie, bo Ci frezarka będzie uciekać.
Robert
-
Dokładnie oto mi chodziło. Tylko ja bym nie przyklejał na taśmę klejącą a pasek płyty przykręcił na uchwyty/śruby/zaciski stolarskie.RobWan pisze: ↑08 lut 2018, 17:45Nie wiem co miał na myśli kubus838, ale ja bym przykleił od spodu szafek na całej długości dwa równoległe paski HDF-u na taśmę 2-stronną piankową. Po nich pojedzie stolik i nie będzie haczył o boki. No i do tego przykładnica po której będziesz prowadził frezarkę.
Robert
robert
-
Nie od ściany a od frontu tylko będzie ściski przesuwał.
Taśma dwustronnie klejącą "piankowa" nie utrzyma. Jedynie taśma dwustronna to co kleją listwy boczne w samochodzie ma większe możliwości - tylko współczuje późniejszego jej usuwania.
robert
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
W układzie z rysunku jak lekko przekręcisz frezarkę to zmieni ci się odległość frezowanego rowka. Sporo frezarek ma dostępne prowadnice, które utrzymują zadaną odległość. Nie masz takiej dostępnej? Po co kombinować jak koń pod górkę.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Frezarka ma okrągły stolik. Obracając nią nie zmieniasz odległości. Prowadnica to złe rozwiązanie. Właśnie jak ją z frezarką lekko przekręcisz to schodzisz z kursu. 
Robert

Robert